Shadow

TechnoLogic – 88. Bölüm

Yeni Şafak gazetesi Teknoloji Editörü Melih Bayram Dede‘nin hazırlayıp sunduğu TechnoLogic programı TVNET’te ekrana geliyor. Programla ilgili görüş ve önerilerinizi info@techno-logic.tv adresine yazabilirsiniz.

Not: TVNET, TÜRKSAT 3A uydusu ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Isparta’da karasal yayın yapıyor. TVNET’in uydu parametleri şöyle: UYDU: TÜRKSAT 3A FREKANS: 12653 SEMBOL: 4444 FEC: 5/6 POLARİZASYON: VERTICAL

TVNET, ayrıca DigiTurk 39., D-Smart 85. kanalda yayında.

İnternetten Canlı Yayın: http://www.tvnet.tv.tr/canliyayin

————-

T e c h n o L o g i c – 8 8

JENERİK

AÇILIŞ ANONSU

Ekranların teknoloji rehberi TechnoLogic’ten herkese merhaba. Bilgisayar ve internet alanındaki gelişmeler, teknoloji dünyasından yenilikler ve en son keşiflerle karşınızdayız. Her hafta olduğu gibi, TechnoLogic bu hafta da dopdolu! Bakalım bu hafta TechnoLogic’te neler var!

İÇERİK ÖZETİ

  • Microsoft’un son işletim sistemi Windows Vista’nın Pazar payı yüzde 30’a ulaştı
  • Dünya genelindeki BlackBerry kullanıcı sayısı 25 milyona ulaştı.
  • Bluetooth teknolojisinin yeni sürümü Bluetooth 3.0 adıyla geliyor.
  • Bilforce Müdürü Kubilay Yalçın ürettikleri yazılım çözümlerini TechnoLogic’e anlattı.
  • Haftanın siteleri, bir yemek meraklısının blogu olan Cafe Fernando ve parasız e-ticaret dönemi başlatan Takas Merkezi.
  • Korku, şiddet ve aksiyon temalı BioShock’un ikinci versiyonuyla ilgili detaylar TechnoLogic’te
  • Teknosa Etiler Mağazası’ndan üç yeni dijital oyuncak!
  • Nokta Yayınları’ndan çıkan ‘İnternet Çağında Büyük Patron Ol’ kitap raflarında
  • Hepsi birazdan TechnoLogic’te!

HABER ANONS

Microsoft’un piyasaya çıkardığı son işletim sistemi olan Windows Vista’nın Pazar payı yüzde 30’a ulaştı. Gelin şimdi bu haberin ayrıntılarına ve diğer haberlerimize birlikte göz atalım!

HABER 1

WINDOWS XP HALA LİDER

Yazılım devi Microsoft’un güncel işletim sistemi olan Windows Vista’nın pazar payı yüzde 30’a ulaştı. Bu rakam her şeye rağmen Windows XP’yle kıyaslandığında çok düşük kalıyor.
Microsoft, Windows XP’den sonra çıkardığı Windows Vista’yı tüm çabalara rağmen kullanıcılara benimsetemedi. Kullanıcıların önemli bir bölümü halen XP’de direniyor.
Piyasaya çıkalı iki yıl olan Windows Vista’nın pazar payı yüzde 30’larda seyretmesine rağmen, daha eski bir işletim sistemi olan Windows XP’nin pazar payı yüzde 57 düzeyinde.
StatCounter araştırmasına göre, Vista kullanıcılarının büyük bölümününü, yeni bilgisayar alanlar oluşturuyor. Yeni bilgisayar alanların çoğu işletim sistemini de terfi etmiş oluyor.
İş amaçlı kullanımdaysa büyük oranda Windows XP tercih ediliyor. Şirketlere yeni alınan bilgisayarlar, Windows Vista yüklü gelse bile genelde Windows XP’ye dönüş yapılıyor.
Bu arada, kullanıcıların Vista’ya soğuk bakması, Windows’un pazar payının Linux ve Mac OS X’a kaymasına neden oldu. Halen Mac OS X’in pazar payı yüzde 8,3 seviyesinde.

HABER 2

BLACKBERRY ZİRVE YAPTI

BlackBerry akıllı telefonların geliştiricisi ve üreticisi Research In Motion, 2009 mali yılı sonunda gelirini yüzde 84’lük artışla, 6 milyar dolardan 11 milyar dolara yükselti.
BlackBerry akıllı telefonların geliştiricisi ve üreticisi Research In Motion, 28 Şubat’ta sona eren 2009 mali yılının dördüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı.
Bir önceki çeyreğe göre yüzde 24,5’lik, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 84’lük artışla 6 milyar dolardan 11 milyara yükselen gelir, dördüncü çeyrekte 3,46 milyar dolara çıktı.
Research In Motion’ın çeyrek dönem gelir dağılımının yaklaşık yüzde 83’ünü cihazlar, yüzde 12’sini servisler, yüzde 2’sini yazılım, yüzde 3’ünü de diğer gelirler oluşturuyor.
Dördüncü çeyrekte 7,8 milyon, 2009 mali yılının tamamında ise 26 milyon cihaz sevkiyatı gerçekleştiren Research In Motion, dördüncü çeyrekte 3,9 milyon yeni kullanıcı kazandı.
2009 mali yılı sonunda, toplam BlackBerry kullanıcı sayısı yaklaşık 25 milyona ulaştı. 50 milyonuncu BlackBerry’nin sevkiyatını ve 11 milyar dolar geliri bu dönemde gerçekleştirdi.

HABER 3

BLUETOOTH 3.0 GELİYOR

Bluetooth teknolojisinin geliştirildiği tek merkez olan Bluetooth SIG, yeni versiyon Bluetooth teknolojisi olan Bluetooth 3.0’ın özelliklerini açıklayacağını duyurdu.
Bluetooth SIG’e bağlı Bluetooth çip üreticileri, yeni versiyonun kamuoyuna açılmadığı halde bu aydan sonra güncellenmiş versiyonuyla kullanılmaya başlanacağını bildirdi.
Bluetooth 3.0, geliştirilmiş bir dosya aktarım protokolüne ve saniyede 480 Mbit hızla indirme yapabilme kabiliyetine sahip. Eski versiyon ile sadece randevular, iletişim bilgileri ve küçük boyutlu dosyalar transfer edilebilirken, yeni versiyon ile multimedya içerikler, yüksek hızda gönderilip alınabiliyor.
Ayrıca Geliştirilmiş Güç Kontrolü ile gerekli durumlarda sinyal arttırımı yapılarak bağlantı kopmalarının da önüne geçileceği öngörülüyor.
Türkiye’nin Bluetooth SIG’deki temsilcisi Desnet Yazılım AR-GE yöneticisi Gürbüz Ekinci, yeni geliştirilen Bluetooth modüllerinin, Mayıs’tan itibaren kullanılmaya başlanacağını açıkladı.

RÖPORTAJ PERFORE

Bu hafta, yazılım çözümleri üreten genç bir şirkete Bilforce’a konuk olduk. Şirketin Genel Müdürü Kubilay Yalçın ürettikleri yazılım çözümlerini TechnoLogic’e anlattı.

RÖPORTAJ

Bilforce; yazılım, donanım ve e-ticaret çözümleri sunan başarılı bir şirket. Bilforce Genel Müdürü Kubilay Yalçın’la şirketin projelerini konuştuk.

SİTELER ANONS

TechnoLogic’te bu hafta da işinize yarayacak birbirinden ilginç site önerilerimiz var. İşte detaylar!

İlginizi çekebilir:  Atıf Ünaldı, Facebook'un geldiği noktayı TechnoLogic'e anlattı

SİTE 1

Bu haftaki ilk sitemiz, yemek yapmak, yaptıklarını fotoğraflamak ve bunlar hakkında yazmak kadar yemesinden de çok büyük keyif alan, bir yemek meraklısının blogu olan Cafe Fernando.
Bilkent Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra yerleştiği San Francisco’da hem okuyup hem de çalışan Cenk Sönmezsoy, aslında bir reklamcı.
Sönmezsoy, ofisinde reklamcılığını icra ederken, özel yaşamında hem Türkçe hem de İngilizce olarak iki dilde yayınladığı yemek bloguyla, lezzetli tariflere imza atıyor.
Öntanımlı olarak İngilizce bizi karşılayan Cafe Fernando, yurtdışındaki pek çok gazete ve dergi tarafında Türk mutfağıyla ilgili bilgi alınabilecek önemli bir kaynak olarak gösteriliyor.
Cafe Fernando’da çikolata, kek, brownie, kurabiye, pasta, reçel, salata, tatlı, Türk Mutfağı kategorileri altında yüzlerce tarif yer alıyor.
Yemek yapmayı seviyor ve farklı tatlar içeren tarifler arıyorsanız, Cenk Sönmezsoy’un Cafe Fernando’su tam size göre!
http://www.cafefernando.com

SİTE 2

Bu haftaki ikinci sitemiz, parasız e-ticaret dönemi başlatan, oluşturduğu yeni iş modeli ile üyelerin birbirleri ile yaptıkları alışverişlerde, parayı devreden çıkaran takasmerkezi.
Mavi Kelebek New Media Solutions çatısı altında, yaklaşık bir yıllık bir geliştirme sürecinin sonunda yayına açılan takasmerkezi.com, ticaret anlayışına alternatif bir çözüm sunuyor.
Site, unutulmuş ticaret yöntemi olan takası, teknoloji ve internetin gücü ile harmanlıyor ve tüm sürecin bir merkez tarafından kontrol edildiği yüzde 100 güvenilir bir sistem oluşturuyor.
Ürünlerin satışında tercih edilen ikinci el veya açık arttırma sitelerinin tersine, takasmerkezi.com’da bireyler arasındaki alışverişte para kullanılmıyor.
Her üye için açılan bir cari hesapla, bir işlem gerçekleştiğinde, ürün bedeli kadar sanal para, alıcıdan satıcının hesabına geçiyor. Bu para sadece ürün almak için kullanılabiliyor.
Takas yoluyla alışverişi denemek ve parasız e-ticaret yaparak, yeni açılımlar sağlamak isteyenler takasmerkezi.com’u mutlaka görmeli!
http://www.takasmerkezi.com

OYUN ANONS

BioShock 2 adlı oyun, bu yılın sonlarına doğru oyunseverlerle buluşacak. Gelin şimdi BioShock 2’de bizi nelerin beklediğine birlikte göz atalım!

OYUN

Çıktığı ilk dönemde büyük ilgi gören BioShock adlı oyunun ikincisi, ilk oyundan 10 yıl sonrasını konu alıyor. Korku, şiddet ve aksiyon temalı bu oyunda yine bizi yeni maceralar bekliyor.
Oyunda küçük bir kasabadaki kızlar kaçırılıyor ve ‘Little Sister’ adı verilen yaratıklara dönüştürülüyor. Biz de Big Daddy olarak bu kızları kurtarmak için mücadele ediyoruz.
Little Sister’ları kurtarmak için onları kaçırıp bu hale getiren Big Sister’la savaşacağız. Little Sister’ları ‘evlat edinme’ veya ‘biçerek öldürme’ gibi birbirine zıt seçeneklere sahibiz.
Oyunda Big Sister’a karşı savaşırken kolumuza sabit bulunan matkabı çalıştırarak, düşmanımıza karşı kullanabileceğimiz gibi, dehşet saçan alev silahlarımız da var.
Alev silahlarımızı kasırgalarla birleştirerek, akıllara durgunluk verecek alev topları oluştubilecek, düşmanlarımıza çok büyük zararlar verebileceğiz.
BioShock 2, PC, PlayStation 3 ve Xbox 360 oyun konsolları için geliştiriliyor. Piyasaya çıkış tarihiyle ilgili bilgiler ise henüz netleşmiş değil!
http://www.2kgames.com/bioshock

ÜRÜN ANONS

Hayatımızı kolaylaştıran teknoloji evrenindeki yolculuğumuz devam ediyor. Şimdiki durağımız, Teknosa Etiler Mağazası!
LG 42LH3000 2.249 TL
Samsung 40A856 4.089 TL
Philips 42PFL9603 3.419 TL
www.teknosa.com

KİTAP ANONS

İnternette proje geliştirmek ve dünya çapında bir başarı öyküsüne imza atmak, bugün birçok kişinin hayali! Nokta Yayınları’ndan çıkan ‘İnternet Çağında Büyük Patron Ol’ adlı kitap, girişimci adayları için.

KİTAP

İnternet Çağında Büyük Patron Ol
Andrew R. McCloskey
Nokta Yayınları
224 Sayfa 12,50 TL

İnternet çağında patron olmak, hem de büyük patron olmak, teknolojiyi verimli kullanmak ve doğru adımları doğru zamanlarda atmaktan geçiyor.
Teknolojinin gücünü arkanıza alarak, işinizde başarılı olmanız için size kılavuzluk edecek olan ‘İnternet Çağında Büyük Patron Ol’ adlı kitap Nokta Yayınları’ndan çıktı.
Çok iyi performans gösteren bir ekip kurmak, bu ekibi büyütmek ve başarıyı sürdürmek, rekabette muazzam bir avantaj sağlıyor.
İnternetin hayatın her alanını kuşattığı günümüzde, yenilikçi düşüncelere açık olmak ve yeni fikirleri uygulama kararlılığını göstermek de bu kitabın konularından biri.
“İnternet Çağı’nda Büyük Patron Ol” adlı kitap, başarıyı nasıl elde edebileceğinizi, iş ortamının detaylarını ele alarak ve gerçek hayattan örneklerle gösteriyor.
Yeni ekonomiyi anlamak ve teknoloji rüzgârını arkanıza almak istiyorsanız, ?İnternet Çağında Büyük Patron Ol? adlı kitabı mutlaka okumalısınız!

KAPANIŞ ANONSU

Sanal âlemdeki rehberiniz TechnoLogic’ten şimdilik bu kadar.
TechnoLogic’in bugüne kadar yayınlanan bölümlerini http://www.techno-logic.tv/ adresinden izleyebilirsiniz.
Programımızla ilgili görüş ve önerilerinizi info@techno-logic.tv adresine bekliyoruz.
Bilgisayar ve internet dünyasındaki yeni gelişmelerle, tekrar buluşmak üzere!

KAPANIŞ JENERİĞİ

Hazırlayan-Sunan: Melih Bayram Dede
Yönetmen: Sibel Özen
Yönetmen Yardımcıları: Zeynep Yavuz-Gençer Tatar
Kurgu: İbrahim Şahin
Kamera: Mustafa Duman-Harun Çiçek
Grafik: Mustafa Şen-Ulaş Işık
Sanat Yönetmeni: Muharrem Toğrul
TVNET 2009

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir