Shadow

Yavaşlayan bilgisayar nasıl hızlandırılır?

Bilgisayar

MELİH BAYRAM DEDE

Bilgisayarımız zamanla performans kaybı yaşamaya başlar ve bu da doğal olarak keyfimizi kaçırır. Peki bilgisayarın performansını iyileştirmek mümkün mü? Tabii ki; evet. Alacağınız bazı önlemlerle bunu başarabilirsiniz. Hem donanım hem de yazılım yükseltmeleri ile yapacağınız bazı ince ayarlar, bilgisayarınızı daha hızlı hale getirebilir. İşte bilgisayarınızı hızlandırmanın püf noktaları:

Gereksiz Programları Kaldırın

Bilgisayarınızda yüklü olup da kullanmadığınız programlar, sisteminizin kaynaklarını tüketerek yavaşlamasına neden olur. Denetim Masası’ndan “Programlar ve Özellikler” seçeneğine giderek, ihtiyaç duymadığınız programları kaldırın.

Başlangıç Programlarını Azaltın

Bilgisayarınızı açışta otomatik başlayan programlar, başlangıç süresini uzatabilir ve sistem kaynaklarını tüketir. Görev Yöneticisi veya Sistem Yapılandırması gibi araçları kullanarak bunların sayısını azaltın ve zaman kazanın.

Bilgisayarınızı Güncel Tutun

İşletim sistemi ve sürücüleri güncel tutmak, bilgisayarınızın performansını ve güvenliğini artırmak için önem taşır. Bu nedenle, bilgisayarınızın işletim sistemini düzenli olarak güncellemeyi ihmal etmeyin.

Donanım Sürücülerini Güncelleyin

Grafik kartı, ses kartı ve ağ adaptörü gibi önemli bileşenler için geliştirilen donanım sürücülerinin güncel olması önemlidir. Bilgisayarınızdan daha iyi performans elde etmek için, bu sürücüleri güncel tutmaya özen gösterin.

Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın

Yavaşlayan bir bilgisayar için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, yeni bir başlangıçtır. Bilgisayarınızın yavaşladığını fark ettiğinizde, yeniden başlatmak, birçok sorunu çözebilir ve bilgisayarınızın hızını artırır.

Disk Temizliği ve Birleştirme Yapın

Bilgisayarınızdaki gereksiz dosyaları temizleyerek ve sabit disk sürücünüzü birleştirerek, depolama alanınızı optimize edebilir ve erişim hızını artırabilirsiniz. Disk Temizleme ve Disk Birleştirme araçlarını kullanarak bunu yapabilirsiniz.

RAM Kapasitesini Artırın

Bilgisayarınızın RAM’i, uygulamaların ve işletim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlar. Eğer bilgisayarınızın yavaş olduğunu düşünüyorsanız, RAM kapasitesini artırarak performansı iyileştirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir:  Her türlü ihtiyaca yönelik ekran kartı çeşitleri

Sabit Disk Yerine SSD Kullanın

Geleneksel sabit disklere göre Katı Hal Sürücüleri (SSD) çok daha hızlıdır. Ayrıca işletim sisteminizi ve programlarınızı SSD’ye kurarak bilgisayarınızın açılış ve çalışma hızını önemli ölçüde artırabilirsiniz.

Güvenlik Yazılımı ile Tarayın

Bilgisayarınızı korumak için kullandığınız güvenlik yazılımını düzenli olarak güncelleyin ve virüs taraması yapın. Bununla birlikte bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılımlar, bu performansı olumsuz etkiler.

Web Tarayıcısı Belleğini Temizleyin

İnternet tarayıcınızda biriken geçmiş, çerezler ve önbellek dosyaları, tarayıcı performansınızı olumsuz etkiler. Ayrıca düzenli aralıklarla tarayıcınızın belleğini temizleyerek, daha hızlı ve sorunsuz bir internet deneyimi elde edebilirsiniz.

Tarayıcı Eklentilerini Kaldırın

Web tarayıcılarında kullandığınız eklentiler, tarayıcınızın ve bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olur. Diğer yandan kullanmadığınız eklentileri kaldırarak tarayıcınızın hızını artırabilirsiniz. Az eklentiyle yetinmeyi öğrenin.

Güç Ayarlarınızı Değiştirin

Güç ayarlarınızı gözden geçirin ve yüksek performans moduna geçin. Bu, bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Yüksek performans modu daha fazla güç harcar, ancak bilgisayarınız daha performanslı çalışır.

Görsel Efektlerini Azaltın

İşletim sistemindeki görsel efektler performansı düşürerek, bilgisayarınızı yavaşlatır. Görsel efektleri azaltarak veya devre dışı bırakarak, sistem kaynaklarınızı daha verimli kullanabilirsiniz.

Dosyaları Başka Diske Taşıyın

Bilgisayarınızda çok fazla dosya ve program kurulumu varsa, bunlar bilgisayarınızın performansına olumsuz etki eder. Sürekli ihtiyaç duymadığınız, sadece ara sıra başvurduğunuz dosyaları, harici bir diske taşımayı deneyebilirsiniz.

Havalandırma Kanallarını Açık Tutun

Bilgisayarınızın fanları gerektiği gibi çalışmayabilir. Havalandırma delikleri, tozlar nedeniyle tıkanır. Bununla birlikte fanın sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol edin ve aşırı ısınmaması ve ısınan havayı atması için bilgisayarınızın çevresinde boşluk bırakın.

Bu püf noktalarını uyguladığınızda, bilgisayarınızın performansı artar ve daha verimli bir çalışma deneyimi elde edersiniz. Düzenli bakım ve optimizasyon, bilgisayarınızın ömrünü uzatır ve kullanıcı deneyiminizi iyileştirir.

“Ruijie Reyee RG-EW300 PRO İnceleme” videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!

YouTube: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

Sosyal medyada lütfen beni takip edin:

Instagram: https://www.instagram.com/melihbayramdede
Tiktok: https://www.tiktok.com/@melihbayramdede
Facebook: https://www.facebook.com/melihbayramdede
X: https://www.x.com/melihbayramdede
Tthreads: https://www.threads.net/@melihbayramdede
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/melihbayramdede
Telegram: https://t.me/melihbayramdede

5/5 - (1 vote)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir