İnternet üzerinden satışları kapsayan mesafeli satışlara ilişkin yönetmelik 6 Mart 2011 tarihinde değişikliğe uğradı. Yeni yönetmelik ile e-ticaret sitelerinin yükümlülükleri artarken, tüketici lehine düzenlemeler getiriyor.
İnternet üzerinden gerçekleşen alışveriş rakamları her yıl katlanarak büyüyor. Geçtiğimiz yıl Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre 10 milyar dolara ulaşan alışveriş hacmi, önümüzdeki yıllarda da bu büyümenin devam edeceğini gösteriyor. Bu büyümeyle beraber, internet üzerinden alışverişleri kapsayan mesafeli satış yönetmeliğinde de Mart ayında düzenlemelere gidildi. 6 Mart 2011 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete ile yürürlüğe giren yeni yönetmelik, e-ticaret sitelerinin yükümlülüklerini arttırırken, tüketicilere online alışverişlerde daha geniş haklar sunuyor.
Yeni yönetmelik ile tüketicilere verilecek ‘ön bilgiler’in kapsamı genişliyor, cayma hakkı’nın kullanımına ilişkin yeni düzenlemeler getiriliyor ve ‘mesafeli satış sözleşmesi’nin düzenlenmesi zorunlu hale geliyor.
Ön bilgiler ile online alışveriş öncesi tüketicilere, satın almak istedikleri ürünün özellikleri, kdv dahil fiyat, kargo fiyatı gibi bilgilerin verilmesi zorunlu hale getiriliyor. Bu bilgilerin tüketiciye verilmemesi durumunda ise eski yönetmelikte yedi gün olarak belirlenen ve herhangi bir gerekçe göstermeksizin, ceza şartı ödemeksizin kullanılan, siparişi iade etme anlamına da gelen, cayma hakkı üç aya kadar çıkarılıyor. Ayrıca ürünün olağan kullanımı da cayma hakkının kullanılmasına engel teşkil etmiyor. Tüm bu düzenlemeler ile tüketiciler offline alışverişlerde bile sahip olmadıkları haklara, internet üzerinden yapmış oldukları alışverişlerde sahip oluyor.
Yeni yönetmelik ile birlikte getirilen bir diğer düzenleme ile ise, e-ticaret siteleri, tüketicilerin bilgilendirilmesine ve cayma hakkını kullanabilmesine ilişkin bir sistem kurmak ve yazılı, sesli veya elektronik ortamda bu bilgileri üç yıl boyunca saklamak zorundalar.
Ülkemizdeki önde gelen e-ticaret sitelerinin yer aldığı, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği-ETİD Avukatı Bora Gemicioğlu, yeni yönetmelik ile mesafeli sözleşmenin akdi ve tüketiciye sağlanması gereken ön bilgiler, mesafeli satışlarda şeffaflık sağlamakta ve tüketicinin yanılma payını azaltmakla da olumlu bir düzenleme olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.