Shadow

Geri dönüşümlü malzeme hangi sektörlerde kullanılıyor?

Geri dönüşümlü malzeme

MELİH BAYRAM DEDE

Geri dönüşümlü malzeme kullanımı hızla artıyor. Buna bağlı olarak, satın aldığımız ürünlerde geri dönüşümlü malzeme kullandığına dair ibareler görüyoruz. Çünkü markalar çevre ve doğayı korumaya önem verdiklerini göstermek ve buna önem veren tüketicilerle bağ kurmak istiyor.

Üretim ve tüketim süreçlerinde kaynakları verimli kullanmak ve enerji tasarrufu sağlamak için geri dönüşümlü malzeme tercih ediliyor. Bu sayede çevre kirliliği azaltılırken, atıkların en aza indiriliyor ve doğal kaynaklar korunmuş oluyor. Hammaddeler tekrar tekrar kullanılarak, kaynaklardan büyük ölçüde tasarruf ediliyor.

Farklı sektörlerde yaygın kullanım alanı bulan geri dönüşümlü malzemeler, türüne göre sınıflandırılıyor. Daha sonra bunlardan elde edilen, kâğıt, cam, plastik, metal yeni ürünler üretmek için kullanılıyor. Geri dönüşümlü malzemeleri ve kullanım alanlarını şöyle sınıflandırabiliriz:

Kâğıt favori malzeme

Geri dönüştürülen malzemelerin yaklaşık üçte birini oluşturur kâğıt ve karton oluşturur. Kâğıdın yeniden kullanılması, ağaç kesimini önemli ölçüde azaltır. Buna bağlı olarak enerji tasarrufu sağlanırken, sera gazı emisyonları da önlenir. Kâğıtların toplanmasından elde edilen hammadde, gazete, karton, mendil, havlu, ofis kâğıdı gibi farklı ürünlerin tekrar tekrar üretiminde kullanılır. Aynı şekilde plastik ambalaj ürünleri de yeni ürünler üretmek için yaygın kullanılır.

Plastik ile petrol tasarrufu

Geri dönüştürülen malzemelerin yaklaşık yüzde yedisini oluşturan plastik, şişe, kap, kova, torba, oyuncak, mobilya, halı, kıyafet, ayakkabı gibi farklı ürünleri üretmek için yeniden kullanılır. Hammaddesi petrol olduğu için, plastiğin geri dönüşümü petrol tüketimini azaltarak hem enerji tasarrufu sağlar hem de çevrenin korunmasına katkıda bulunur.

Cam eritilip, yeniden kullanılıyor

Önemli bir kaynak olan cam da geri dönüştürülen malzemelerin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğu için önemli bir hammaddedir. Eritildikten sonra yeniden kullanılabilen camdan, şişe, kavanoz, bardak, tabak ve vazo gibi farklı ürünler elde etmek için yararlanılır. Camın geri dönüşümü, hammadde tüketimini azalırken, enerji tasarrufu sağlar ve çevrenin korunmasına destek olur.

Metal birçok sektörün can damarı

Madenlerden elde edilen metaller, bir başka önemli kaynaktır. Geri dönüştürülen malzemelerin yaklaşık yüzde 8’i metaldir. Metaller, demir, çelik, alüminyum, bakır, gümüş ve altın gibi farklı türlerde sınıflandırılır; otomotiv, inşaat, ambalaj, elektronik gibi farklı sektörlerde yeniden kullanılır. Böylece maden kullanımı azalır. Enerji tüketimini düşürülürken, sera gazı emisyonları azaltılmış olur.

Tekstilde geri dönüştürme atağı

Giyim ve tekstil, geri dönüşümlü malzemelerden yararlanır. Geri dönüştürülen malzemelerin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturur. Atıklardan elde edilen pamuk, yün, ipek, keten, polyester, naylon gibi malzemeler yeni tekstil ürünleri üretmek için kullanılır. Satın aldığımız kıyafet, battaniye, perde, halı, havlu, çanta, ayakkabı gibi ürünler geri dönüştürülen malzemeler içerir. Pamuk, yün, ipek ve keten tarım ürünü olduğundan, giyim ve tekstilde geri dönüşümlü malzeme kullanımı tarım alanlarının korunmasını sağlar. Çevre kirliliğinin önlenmesi ve enerji tasarrufu gibi faydalar da önemli artılardır.

İlginizi çekebilir:  Japon KJS'den 3G'li 'Ajanda Netbook'

Elektronik atıklar değerlendiriliyor

Çevre duyarlılığı politikası olarak birçok firma, elektronik atıkları toplayarak yeniden değerlendiriyor. Bu girişimler, çevre korumanın yanında üretim süreçlerinde kaynak ve enerji tasarrufu sağlıyor. Elektronik cihazların üretiminde geri dönüştürülmüş plastik ve metal malzemeler yoğun olarak kullanılıyor. Bilgisayar ve çevre birimleri, telefon ve tablet bilgisayar gibi cihazlar geri dönüştürülmüş malzemenin en çok kullanıldığı cihazlar.

Otomotiv sektörü erken benimsedi

Geri dönüşümlü malzeme kullanımını erken benimseyen sektörlerin başında otomotiv geliyor. Alüminyum, çelik ve plastik gibi yeniden kullanılıyor ve önemli oranda tasarruf ile çevre koruma hedefine katkı sağlanıyor. Araç lastikleri de geri kazanılan petrol türevi önemli bir hammadde. Böylelikle, kullanım ömrü dolan lastiklerden yeni lastik üretiliyor ve petrole ayrılan kaynak tasarruf edilmiş oluyor.

İnşaat projelerinde geri dönüşüm

Ülkemizin motor sektörlerinden biri olan inşaat sektörü, üretim süreçlerinde demir ve alüminyum gibi metaller ile cam, plastik ve ahşap gibi malzemelerden yararlanıyor. Bunların hepsi hammadde elde etmeye uygun ve geri dönüşümü olan malzemeler. İnşaatlarda kullanılan beton da farklı işlemlerden geçirildikten sonra yeniden kullanılmak üzere değerlendirilebiliyor. Yollarda kullanılan asfalt gibi malzemeler ise geri dönüşüm süreçleri sonrası kazanılan bir başka değer.

Evimizde çevre koruma duyarlılığı

Evlerimizdeki mobilyalar, beyaz eşyalar ile çeşitli ev eşyalarının üretiminde geri dönüştürülmüş malzeme kullanılıyor. Ahşap, plastik ve metal gibi hammaddeler, günlük hayatta yararlandığımız birçok ürünün yapı taşları. Bunların üretiminde geri dönüştürülmüş malzeme kullanılması, çevre koruma duyarlılığı ve ülke kaynaklarının tasarrufu anlamına geliyor.

Ambalajda geri dönüşüm avantajı

Genel olarak ambalaj malzemeleri olarak sınıflandırabileceğimiz kâğıt ve plastik türevleri, satın aldığımız ürünlerin ambalajlarında yaygın olarak kullanılır. Satın aldığımız ürünlerde geri dönüşümlü malzeme kullanılıp, kullanılmadığına dikkat ederek, çevrenin korunmasına duyarlılık gösterebiliriz. Satın alacağımız ürünlerin ambalajının üzerindeki çevre koruma ve geri dönüşüme yönelik logo ve özel işaretler, doğa dostu ürünleri tercih etmemize yardımcı olabilir.

“Yeni Toyota C-HR Hybrid hakkında bilmeniz gerekenler” videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!

YouTube: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

Sosyal medyada lütfen beni takip edin:

Instagram: https://www.instagram.com/melihbayramdede
Tiktok: https://www.tiktok.com/@melihbayramdede
Facebook: https://www.facebook.com/melihbayramdede
X: https://twitter.com/melihbayramdede
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/melihbayramdede
Telegram: https://t.me/melihbayramdede

5/5 - (1 vote)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir