Shadow

Nokia’dan mobil finans servisi

Nokia tarafından geliştirilen yeni finans servisi Nokia Money, cep telefonundan finans yönetimi ve ödeme yapmayı mümkün kılıyor. Nokia, mobil cihaz sahibi tüketicilere temel finansal servislere erişme imkanı tanıyan yeni mobil finans servisi Nokia Money’yi duyurdu. Pek çok tüketici, bu tür bir finans servisinden ilk kez yararlanacak.

Nokia Money, sesli arama yapmak ya da bir SMS göndermek kadar kolay ve rahat olacak biçimde tasarlandı. Tüketicilere, bir başka kişiye o kişinin yalnızca mobil telefon numarasını kullanarak para gönderme; satıcı firmalara mal ve hizmet ödemeleri yapma; elektrik, su, gaz, vb. faturası ödeme ya da ön ödemeli SIM kartları (SIM kontör) yeniden doldurma imkanları sağlıyor. Bu servise, günün 24 saati her yerden erişilebiliyor. Böylece, seyahat masraf ve sürelerinden tasarruf edilebiliyor. Nokia, geniş bir Nokia Money temsilciler ağı oluşturuyor. Tüketiciler, bu ağ sayesinde, hesaplarına para yatırabilecek ya da hesaplarından nakit çekebilecekler.

Nokia İş Geliştirme Direktörü Mary McDowell, konu hakkında şunları söylüyor: “Mobil finans servisinin uzun vadeli büyüme potansiyeline sahip bir pazar fırsatı sunduğuna inanıyoruz. Pek çok ülkede, mobil telefon sahipliği, banka hesabı kullanımını ciddi biçimde aşıyor. Bu da önemli sayıda mobil telefon kullanıcısının, temel finansal servislere çok sınırlı erişimi olduğunu ya da hiç erişemediğini gösteriyor. 4 milyarı aşkın mobil telefon kullanıcısı ve yalnızca 1,6 milyar banka hesabı olduğu düşünülürse, finansal servislere yönelik global talep, Nokia Money’nin yaptığı gibi, mobil cihazları basit ama güçlü finansal servislerle birleştirmek için iyi bir fırsat sunuyor.”

Mobil ödemeler, finansal servisleri, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde, kentsel ya da kırsal kesimde, mevcut ödeme araçlarından yeterince faydalanamayan yüz milyonlarca insana sunmada bir sonraki adım olacak.

Nokia Kurumsal İş Geliştirme Başkanı Teppo Paavola, konuyu şöyle yorumluyor: “Kırsal tüketiciler, özellikle para transferlerinden yarar sağlayacaklar. Online servislere alışık kentsel tüketiciler için ise elektrik, su, gaz faturalarını ödeme, tren ve sinema bileti satın alma, kontör yükleme gibi işlemleri mobil telefonlarından yapma imkanı sunuyoruz. Nokia Money, kullanımı kolay, güvenli ve farklı operatör ağları üzerinden hemen her mobil telefonla ulaşılabilir bir servis. Bu da milyonlarca yeni tüketicinin yakın zamanda bütün finansal ihtiyaçlarını mobil telefonuyla yönetebileceği anlamına geliyor.”

İlginizi çekebilir:  Vodafone'un iPhone 3G fiyatları

Nokia Money servisi, global mobil ödeme çözümlerinde bir lider olan Obopay’in işbirliğiyle sunulacak. Nokia, bu yılın başında bu şirkete yatırım yapmıştı. Söz konusu servis, Obopay’in benzersiz ve yeni geliştirilmiş mobil özellikler içeren mobil ödeme platformuna dayanıyor. Nokia, servisin açık ve diğer ödeme servisleriyle birlikte çalışabilir olmasını da planlıyor.

Obopay Kurucusu ve CEO’su Carol Realini, konuyu şöyle açıklıyor: “Obopay, Nokia’nın dünya çapında milyonlarca insana mobil finans servisi sunma vizyonunu paylaşıyor. Nokia’nın Obopay’in platformunu seçmesinden dolayı heyecan duyuyoruz. Nokia’nın pazardaki lider konumu, güçlü marka bilinirliği ve global dağıtım kanalı, Obopay’in benzersiz bir biçimde geliştirilmiş mobil özellikler içeren platformuyla birleşerek, Nokia Money’nin, tüm dünyaya yeni nesil mobil ödeme servisleri sunulmasında çok iyi bir konuma sahip olmasını sağlıyor.”

Nokia Money, Nokia’nın dünya genelinde farklı pazarlarda farklı iş ortakları arasında oluşturduğu güçlü işbirliğinin bir ürünü. Mobil ağ operatörleri ve finans kuruluşları ile işbirliği içinde yaşama geçirilecek biçimde tasarlandı. Yeni servisleri sorunsuz bir biçimde sunmak için, dinamik bir distribütör ve satıcı ekosisteminden yararlanıyor. 
 
McDowell, şöyle devam ediyor: “Bankacılık ve finans sektörüyle, aynı zamanda lider ağ operatörleriyle oluşturmakta olduğumuz yenilikçi işbirliklerinin ve kapsamlı ekosistemin bir sonucu olarak, Nokia Money’nin, finansal servislere kısıtlı erişimi olan ya da hiç olmayan pek çok insana bu servislerden yararlanma imkanı sunacağına inanıyoruz. Mobil ve finansal servis sektörlerinin güçlü yanlarını birleştirmek, dünya genelinde insanların gelecekte paralarını yönetme biçimini değiştirecek.”

TowerGroup Araştırma Başkanı ve Baş Analisti Bob Egan ise konuyla ilgili şunları belirtiyor: “Mobil finansal hizmetler Nokia için önemli bir büyüme potansiyeline sahip bir sektör. Nokia’nın müşteri marka bilinci, dağıtım becerileri ve küresel ilişkileri gibi güçlü yanları mobil ödeme ve bankacılık sektöründe yenilikleri yönlendirmek konusunda önemli bir rol oynayacaktır. Başarılı olmak için Nokia’nın mobil finansal hizmetlerin önünü açmak üzere operatörler, banka ağları ve güvenlik altyapısı arasında sağlam bir köprü kurması gerekiyor.”

Nokia Money servisi, ilk olarak, 2-3 Eylül’de Almanya’nın Stuttgart kentinde düzenlenecek Nokia World’de tanıtılacak. 2010’un ilk aylarından itibaren ise seçilmiş pazarlarda zaman içinde kullanıma sunulması planlanıyor.

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir