Shadow

YouTube, Türkiye’ye yine rest çekti, Atatürk’e hakaret videoları yeniden yayında

2007 yılından bu yana Türkiye’den erişimi engelli olan video paylaşım sitesi Youtube’un engelinin kaldırıldığı, 30 Ekim tarihinde Türkiye Cumhuriyeti makamları tarafından açıklanmıştı. Yapılan ilk açıklamalara daha önce yer vermiş, kullanılan yöntemi eleştirmiştim. Bu akşam Youtube cephesinden yeni bir açıklama geldi. Gelen açıklama, tereddütlerimi doğrular nitelikte. Önce Youtube açıklamasını birlikte okuyalım:

“Geçtiğimiz haftasonu YouTube hakkındaki erişimi engelleme kararı Türk mahkemesi tarafından kaldırıldı ve Türkiye’deki kullanıcılar 2 yıl gibi bir süre sonrasında tekrar siteye erişim imkânına sahip oldular. Erişim engelleme kararı, küresel çapta bir hizmetimiz olan YouTube.com’da bulunan, Türk kanunları kapsamında yasalara aykırı sayılan fakat halihazırda Türkiye’deki kullanıcıların erişimine kapatmış olduğumuz bir takım videoların global olarak siteden kaldırılması talebi sonucunda işleme konmuştu. Bu talebi, Türkiye kanunlarının Türkiye dışında geçerli kılınma zorunluluğu olmadığına inandığımızdan geri çevirdik.

Erişim engelleme kararı, Türkiye’de İnternet Kurulu tarafından Almanya’da bulunan bir şirketin mevcut ‘otomatik telif hakları şikayet’ mekanizmasını kullanarak, YouTube.com’dan söz konusu videoları silmesi sonucunda kaldırılmıştır.

Konuyu araştırdığımızda, bu videoların telif hakları politikamızı ihlâl etmediği sonucuna vardık ve videolar Türkiye’den ulaşılamayacak bir şekilde yeniden siteye yüklendi. Türkiye’deki kullanıcılarımızın YouTube’a sorunsuz bir şekilde erişmeye devam edebilmelerini diliyoruz.”

Gelelim şimdi bu açıklamanın Türkçe mealine. Öncelikle dikkatimi çeken şey, Youtube’un Türkiye’de ne kadar süreyle erişim engeli yaşadığını bile tam olarak bilmediği oldu. Site 2.5 yıldır engelli olmasına rağmen, Amerika’dan gelen ve basın servis edilen açıklamada bu süre 2 yıl olarak geçiyor.

Açıklamada, Youtube’un Türkiye’nin Atatürk’e hakaret videolarının siteden çıkarılması talebini reddettiğini tekrar hatırlatması oldu. Bu talebi Youtube, “Türkiye kanunlarının Türkiye dışında geçerli olmamasına” dayandırıyor. Yani, “Sizin ülkenizde Atatürk’e hakaret etmek suç olabilir, ancak bu yasayı sadece kendi ülkenizde uygulatabilirsiniz. Tüm dünyada bunun uygulanmasını istemeye hakkınız yok.” diyor.

İlginizi çekebilir:  İran'da 4 blog yazarına hapis ve kırbaç cezası

Zaten anlaşmazlık da buradan çıkmıştı. Youtube cephesi, Atatürk’e hakaret videolarına Türkiye’den erişimi engellemeyi kabul etmiş, ancak Türkiye dışındaki ülkelerden bu videolara erişimi engellemeyi reddetmişti. Türkiye ise, bu videolara tüm dünyadan erişimin engellenmesinde ısrarcı olmuş ve konu çözümsüz hale gelmişti.

Şirketin bu akşam yaptığı açıklamada, İnternet Kurulu’nun Almanya’daki International Licencing Service adlı bir telif ajansı aracılığıyla bahsekonu videoların silindiği hatırlatılıyor. Ancak burada çarpıcı bir cümle var:

“Konuyu araştırdığımızda, bu videoların telif hakları politikamızı ihlâl etmediği sonucuna vardık ve videolar Türkiye’den ulaşılamayacak bir şekilde yeniden siteye yüklendi.

Bu demek oluyor ki, Atatürk’e hakaret içeren bu videolara şu anda tüm dünyadan erişilebiliyor. Sadece bu videolara Türkiye’den erişim engellenmiş durumda. Yani özetle önceki yazılarımda çekincemi dile getirdiğim gibi başa döndük diyebiliriz.

Bu arada CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile milletvekili Nesrin Baytok’a ait olduğu iddia edilen videoların da Youtube’da halen yayınlanıyor olması nedeniyle, CHP avukatları devreye girdi. Bundan da anlaşılacağı üzere, Youtube hakkında iyimser olmak için şu anda pek fazla neden yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir