Shadow

Yerli telefonla 15 milyon dolar Türkiye’de kalacak

General Mobile’ın 20 milyon dolarlık yatırımla kurduğu cep telefonu üretim tesislerinde, 3 yılda 3 milyon cep telefonu üretilecek. Gençcell Yönetim Kurulu Başkanı Necati Genç, “Üretimin Çin yerine Türkiye’de gerçekleşecek olmasıyla, yurtdışına, 15 milyon dolarlık daha az döviz çıkışı gerçekleşecek” dedi.

suat baysan, muzaffer gölcü

General Mobile ve Anel Grup’un Ümraniye’de kurduğu cep telefonu üretim tesisi yarın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından açılacak. Açılıştan önce basın mensuplarına açılan üretim tesisinde, 3 yılda 3 milyon cep telefonu üretilmesi hedefleniyor. 20 milyon dolarlık yatırımla kurulan 7500 metrekarelik tesislerde üretilecek cep telefonları, Türkiye’nin yanı sıra, Avrupa, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye’ye komşu ülkelere ihraç edilecek.

“15 MİLYON DOLAR TÜRKİYE’DE KALACAK”

Gençcell Yönetim Kurulu Başkanı Necati Genç, cep telefonu üretimini General Mobile ile birlikte gerçekleştirecek olan Anel Grup’un, 1891 çalışanı olan ve 2008 cirosunu 205 milyon dolarla kapatan bir şirket olduğunu söyledi. Anel Grup’un Ümraniye’deki tesislerinde halen Alcatel, Nortel, Ericsson, Aselsan, Mikes, Havelsan, Arçelik, Airties ve Fujitsu için üretim yapılıyor.

Anel Grup’un General Mobile ile birlikte kurduğu cep telefonu üretim tesislerinde, 145 kişiye iş imkanı sağlanacağını belirten Gençcell Yönetim Kurulu Başkanı Necati Genç, “Üretimin Çin yerine Türkiye’de gerçekleşecek olmasıyla, yurtdışına, 15 milyon dolarlık daha az döviz çıkışı gerçekleşecek. Bu işbirliğiyle, SGK, Kurumlar Vergisi gibi kalemlerden devlete 19 milyon dolarlık ilave gelir sağlanmış olacak. Tesisler, günde 1000 telefon üretim kapsitesine sahip. Kapasite daha sonra artırılacak.” dedi.

necati genç

DEVLETTEN TAM DESTEK

Genç, “Tasarım dahil A’dan Z’ye ürünün sahibi General Mobile şirketi. Bu işbirliğiyle, daha hızlı ve esnek ürün sunma imkanı elde edilecek. Türkiye’de cep telefonu üretimi konusunda teknolojik birikim oluşacak. Daha hızlı ve komple servis olanağı sağlanacak. Uzakdoğu yerine Türkiye’de üretim yapılarak maliyetlerde yüzde 10 avantaj sağlanacak.” şeklinde konuştu. Türkiye’de üretime geçme konusunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer’den büyük destek gördüklerini belirten Genç, “Onların geliştirdiği sistemler sayesinde bu gerçekleşti” dedi.

İLK PARTİ MAL SIRBİSTAN’A

Bu iş modelinin Türkiye’de emsal teşkil edeceğini söyleyen, Gençcell Yönetim Kurulu Başkanı Necati Genç, “Lojistik merkezimiz Dubai üzerinden çevre ülkelere satış yapıyoruz. Hedefimiz, ürettiğimizin yüzde 50’sini ihraç etmek. Bir ay sonra ihracatımız başlıyor. İlk parti ürün Sırbistan, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna’ya gidecek.” şeklinde konuştu.

LOJİSTİK MERKEZ DUBAİ YERİNE İSTANBUL

Gençcell Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Gölcü, General Mobile’ın bugün New York’ta AR-GE merkezi bulunduğunu ve yakında zaman önce de Türkiye’de AR-GE merkezi kurulduğunu hatırlatarak, Türkiye’de üretim yapma kararını nasıl aldıklarını anlattı. Gölcü, “Dubai’de lojistik merkezimiz var. Bu merkezi buraya kaydırıp, Türkiye’de üretim yaparak, buradan bölge ülkelerine ürünleri dağıtma kararı aldık. Şu anda Avrupa’da bir distribütör vasıtasıyla tüm ürünlerimiz dağıtılıyor. Öte yandan Çin’de de üretim devam ediyor.” dedi.

EN ÇOK ÇİFT HATLI TELEFON TÜRKİYE’DE

General Mobile’ın 2006 yılında Gençcell distribütörlüğünde Türkiye pazarında yer aldığını ve çift hat cep telefonu pazarına ilk giren oyuncu olduğunu belirten Gölcü, “Şu an dünyada en çok çift SIM kartlı cihaz satılan ülke Türkiye. Bu trend dünyada da yayılıyor. Amerika pazarına ilk çift SIM kartı sokan şirket biz olduk” şeklinde konuştu. Microsoft ile işbirliği yaparak, dünyanın ilk Windows işletim sistemli çift kartlı ürününü hayata geçirdiklerini hatırlatan Gölcü, ilk çift hatlı ve 3G’li cep telefonunun da General Mobile tarafından üretildiğini söyledi. General Mobile ürünleri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan testlerden başarıyla geçtiği ve sağlık standartlarına uygunluğu kanıtlandı. Q1 modeliyle de çevre ödülü aldık.” dedi.

YERLİ ÜRETİM YÜZDE 10 DAHA AVANTAJLI

General Mobile’ın üretim üssü olarak Çin yerine Türkiye’yi geçmesinin maliyet avantajı sağladığını belirten Gençcell Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Gölcü, “Yaptığımız araştırmalarda, Türkiye’de cep telefonu üretmenin, yurtdışında üretip yaptırıp ithal etmekten yüzde 10 daha avantajlı olduğunu gördük. Ürünlerimizi Türkiye’de imal edebileceğimizi gördük ve çalışmalarımıza hız verdik. Burada üretebileceğimiz modelleri geliştirdik. Teknolojide bazı ilkleri de burada gerçekleştirebileceğimizi gördük.” dedi.

13 MİLYAR DOLAR DIŞARI GİTTİ

Gençcell Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Gölcü’nün verdiği bilgiye göre, Türkiye’de 700 bin adet çift SIM’lı telefon satıldı. Gölcü, “Şu ana kadar 130 milyon adet telefon ithalatı yapıldı ve 13 milyar dolar yurtdışına gitti. Bu dövizin Türkiye’de kalması ve istihdam sağlanması ve genç vizyonu açık olan mühendislerin yapacağı çalışmalarla gözleri Türkiye’nin üzerine çekmeyi planlıyoruz.” dedi.

279 YERİNE 249 TL’YE ALINABİLECEK

Türkiye’de ilk etapta General Mobile’ın piyasa değeri 279 TL olan DST500 modeli üretilecek. Bu ürün Türkiye’de üretildiği için, 279 TL yerine 249 TL’ye tüketiciye sunulabilecek. Arkasında Made In Türkiye yazacak. Tesiste DST800 modeli ise ilk etapta 50 bin adet üretilecek. Alüminyum kasaya sahip olan DST800, tasarım ve özellik olarak üst seviyede bir ürün.

FENERCELL ÇIKINCA FENERBAHÇE ÇİFT SIM’E DÖNDÜ

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün taraftarları için özel tasarımla piyasaya sunduğu Fenerbahçe telefonlarını 2010’a kadar yapılan anlaşma gereğince General Mobile üretiyor. Gençcell Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Gölcü, “Fenerbahçe telefonları da artık Türkiye’de üretilecek. Fenerbahçe’nin yanı sıra, Galatasaray ve diğer takımlara da bu tesislerde üretim yapmak istiyoruz” konuştu. Fenerbahçe’nin ilk anlaşmada özellikle tel hatlı telefon istediğini ifade eden Gölcü, “Geçen sene özellikle tek SIM’li telefon isteyen Fenerbahçe, FenerCell çıkınca çift SIM’li telefon istedi.” dedi.

MÜŞTERİ ÇAYINI İÇERKEN TELEFONU ONARILACAK

Gençcell Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Gölcü, satış sonrası destek ve servis hizmetlerinin geliştirilmesi için de çalıştıklarını söyledi. Gölcü, “Erzincan’da çağrı merkezi ve servis noktaları açacağız. Sattığımız ürünlere en iyi hizmeti vermeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin her yerinde müşteri çayını kahvesini içerken internet kullanırken ürününün onarımının yapıldığı konsept servis noktaları açıyoruz.” dedi.

CEP TELEFONU ÜRETİMİ NASIL BİR SÜREÇ?

General Mobile cep telefonlarının tüm tasarım ve yazılımları Türkiye’de yapılıyor. Bu süreçte, şirketin ABD’deki AR-GE merkeziyle, İstanbul’daki AR-GE merkezi koordineli çalışıyor. Cep telefonlarından en önemli değeri tasarım, yazılım ve satış sonrası hizmet oluşturuyor. Üretimde kullanılan parçaların pek çoğunun dünya genelinde birkaç üreticisi olduğu için pek çok üretici, aynı şirketlerden alım yapıyor. Cep telefonunun kutu tasarımı, baskını ve kutu içindeki malzemeler Türkiye’den tedarik ediliyor. Cep telefonunun ana kartı üzerinden tüm parçalar ve kalıplar dışarıdan geliyor. Daha sonra ana kartlar üzerine son teknoloji makinalarla bu parçaların montajı yapılıyor. Pek çok üründe olduğu gibi, ekranlarda da dünya genelinde belli başlı üreticiler olduğu için, ürünün ekranı da dışarıdan alınıyor. Ürünün mühendislik kontrolleri, montajı ve testleri Türkiye’de yapılıyor. Cep telefonunda asıl gelir sağlayan değer, ürünün tasarımın ve yazılımında.

“TÜRKİYE’DE ÜRETİM TORTU BIRAKIR”

“Neden Türkiye’de üretiyorsunuz Çin’den alsanız daha uygun olmaz mıydı?” şeklindeki bir soru üzerine, Anel Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Çelikel, şöyle cevap verdi:

“Burada her üretilen bir şey bize tortu bırakıyor. Burada yapılan her şey, bize değer katıyor ve özgüveni artırıyor. Türkiye’de aşağılık kompleksi var. Ford fabrikası kurduk alay ettiler bizimle. Sonra bunun yan sanayisi gelişti. Ufak ufak yan sanayi ile başladık derken şu an Ford Türkiye’de tamamen üretime geçti. En kolayı yurtdışında yapmak, çok da kâr edersiniz. Müşteri yabancı bir marka almanın mutluluğunu yaşar. Ama asıl amaç bu değil.”

“ÇİN EFSANESİNE HİÇ İNANMADIM?”

Şu an dünyanın üretim üssü durumunda olan Çin’e farklı bir açıdan yaklaşan Çelikel, “Çin efsanesi yaratıldı, ben buna baştan beri inanmadım. Şu an Çin’de devletin desteği azalmaya başladı ve tepetaklak gitmeye başladı.” şeklinde konuştu.

“BİZDE YABANCI HAYRANLIĞI VAR”

General Mobile’ın Türkiye’de üretim kararından çok memnum olduklarını ifade eden Çelikel, “Burada General Mobile’ın alkışlanması gerekiyor. Bu süreçte, sorun çıkar mı, tabii ki çıkar. Buna hoşgörülü olacağız. Bizde yabancı hayranlığı var. Birbirimizde karşı neden bu kadar hoşgörüsüzüz. Biz yurtdışında üstlendiğimiz farklı projeler yapıyoruz, gelen bir malzeme Türk Malı mı diye bakıyorum. Türk Malı bir malzemeyse gurur duyuyorum. Ben General Mobile’ı gördüm. Yürekli insanlar. Böyle bir grupla birlikte olduğum için çok mutluyum.” dedi.

CEP TELEFONUNDA İLK SERİ ÜRETİM

Anel Grup şirketlerinden AnelTech’in Yönetim Kurulu Üyesi Suat Baysan da, Türkiye’de daha önce Aselsan, Raks ve Netaş’ın cep telefonu ürettiğini hatırlatarak, “İlk seri üretime geçen cep telefonu General Mobile olacak. 20 milyon dolarlık bir yatırımlar üretim tesisleri kuruldu. Dizüstü bilgisayardan cep telefonuna kadar farklı ürünleri bu tesislerde üretebiliyoruz. Bu süreçte, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer’den çok ciddi destek gördük.” dedi.

ANDROID’Lİ ÜRÜNLER ARTACAK

General Mobile, Türkiye’de Google’ın işletim sistemi Android’li ilk ürünü piyasasa sunmuştu. General Mobile, Türkçe, İngiliili ve Almanca Android Uygulama Mağazası’nın da yakında açılacağını söyledi. Şirket, Google’la Android için 1.5 yıl önce anlaşma yapmıştı. Şirket yetkilileri, Android’in açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğu için, Türk insanının kullanım alışkanlıklarına göre özelleştirilmeye çok uygun olduğunu belirtiyor. Türk kullanıcıları, cep telefonunda daha büyük fontlar istiyor. Örneğin ABD’de kullanıcılar sert tuşu severken, Türkiye’deki cep telefonu kullanıcıları yumuşak tuşlu ürünleri seviyor.

ENGELLİLER İÇİN TELEFON SIRADA

Ulaştırma Bakanlığı’nın bir çalışması olan ve engellilere uygun cep telefonu Gören Göz Projesi’ndeki telefonların üretimi için de General Mobile’ın adı geçiyor. Bu arada, Türkiye’de üretime geçileceğinin duyulmasının ardından General Mobile’a teklifler gelmeye başlamış. Çin’den çift hatlı ürünler getiren bir şirket, burada üretilen ürünlerle ilgileniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir