Shadow

Yerli radyolink projesine Turkcell’den 2.1 milyon TL

TÜBİTAK’ın 2 yıl süren araştırma geliştirme çalışmaları sonucu Türkiye’de ilk kez yerli radyolink üretimine geçildi. Yerli radyolink çalışmalarına 2.1 milyon TL yatırım yapan Turkcell, ülke çapında 51 ilde 150 merkezde bu cihazları kullanacak. Yerli radyolink sistemleri BTK tarafından tahsis edilen özel bir frekansı kullandığı için ithal ürünlerden daha iyi performans sağlıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) girişimiyle TÜBİTAK tarafından tasarlanan yerli radyolink cihazlarına ilk yatırımı Turkcell 2.1 milyon TL ile Turkcell yaptı. Yapılan anlaşmaya göre, ülke çapında 51 ilde 150 merkezde Turkcell şebekesine yerli radyolink cihazlarının kurulumu yapılacak. Yerli radyolink sistemleri BTK tarafından tahsis edilen özel bir frekansı kullandığı için ithal ürünlerden daha iyi performans sağlıyor. Projenin kamuoyuna duyurulması amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın bu projeye desteği önemliydi. Bu projeye TÜBİTAK ve Turkcell çok büyük destek verdi. Radyolink sistemleri hem sabit Telekom şebekesi hem de mobil şebekenin vazgeçilmez elemanlarındandır. Radyolink Türkiye’de üretilebilecek olmasına rağmen yıllardır yurtdışından ithal edildi. 2 yıllık çalışma sonucu Türkiye’de üretildi.” dedi.

MOBİLDE AVRUPA’DAN İYİYİZ

Türkiye’deki mobil Telekom şebekesinin ABD ve Avrupa’dan çok iyi durumda olduğunu belirten Acarer, sözlerine şöyle devam etti: “Bunun çok basit bir nedeni var. Bizde 3G mobil şebekesi 2 yıl önce başladı. Türkiye, o ülkelerdeki deneyimleri gördü ve 3G yatırımını en uygun zamanda yaptı. En yeni teçhizatı, en yeni teknolojiyi aldı. Şu anda Türkiye’de 3G değil, 3.5G teknolojisi kullanılıyor. Şu anda genişbant abone sayısı 16.3 milyon. 2013 yılına bizim koyduğumuz hedef 13 milyondu. Şimdi bu hedef aşıldı. 2023’teki hedefimizi de revize etmek zorunda kalacağız. Sadece 2011’de mobil genişbanttaki artı yüzde 95 oldu. Avrupa’nın hiçbir ülkesinde bu kadar hızlı bir büyüme yok. Fransa’dan sonra ikinciyiz, inşallah onu da geçeceğiz. Aylık 33 saat internet kullanımıyla Avrupa’da en çok internet kullanan ülkeyiz.”

ENGELLERİN KALDIRILMASI GEREK

Türkiye’de hem sabit hem de mobil iletişim şebekesinin en kısa sürede hızlandırılması gerektiğini hatırlatan Acarer, “Gelişmenin önündeki engellerin de kaldırılması gerekir. Bu konuda bakanımızın çalışmaları var. Bunları en kısa zamanda açıklayacaklar. Maalesef bas istasyonu kurmak isteyen şirketlere yerel bazı yönetimler sorunlar çıkarıyor.” dedi. Acarer, telekom şebekelerinin kullanım haklarının belli sürelerle verildiğini ifade ederek, “Türk Telekom satılmadı. Sistemleri belli bir süre için kiralandı. Bir süre sonra devlete geri dönecek. Belki tekrar yine kiralanacak.” şeklinde konuştu.

YERLİ RADYOLİNK 5-6 YIL ÖNCE HAYALDİ

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu ise, “Yerli radyolink, 5-6 yıl önce kurduğumuz bir hayaldı. TBK Başkanı Acarer’in teşvikiyle 2 yıldır TÜBİTAK-BİLGEM’le birlikte çalışıyoruz. Biz Turkcell olarak 2.1 milyon TL yatırım yapıyoruz. Yerli üretime destek vermek her zaman bizim önceliğimiz. Yerli üretim, istihdama katkı sağlıyor. Daha önce yerli akü üretimini yerli olarak yapmıştık ve firmalar bunu ihraç eder hala geldi. Şebekedeki kapasite artışı ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra kalitemize de katkı sağlayacak. Hem yerli hem de birim maliyeti olarak ekonomik bir ürün. Baz istasyonu üretmek de mümkün ancak ekonomik olarak üretilmesi gerekiyor. Şu an için baz istasyonunun Türkiye’de üretilmesi ekonomik değil.” dedi.

TÜRK SANAYİİ İÇİN ÖNEMLİ BİR AN

BTK’nın özel bir frekans tahsisi sağlayarak yerli radyolink cihazı üretiminin yolunu açtığını belirten TÜBİTAK BİLGEM Başkan Vekili Dr. Hasan Palaz da, şunları söyledi: “Türk sanayii için bu önemli bir an. Bu teknolojinin Türkiye’de üretilmesi ve Türkiye’deki bir telekom şirketi tarafından kullanılması gurur verici. Ürünün elektronik devre tasarımı, üretimi ve yazılımı Türkiye’de üretildi.” Yerli radyolink cihazlarının seri üretimini yapan SimPro şirketinin Genel Müdürü Alaeddin Gülbüken ise, “Cari açıkta en büyük sorunun ithal edilen ürünlerin artışı ve dışa bağımlılık oluşturuyor. Yerli radyolink projesi Türkiye’de üretimle istihdama katkı sağlayacak. Bu ürünü bizler ürettik, Türk insanının emeğiyle üretildi. Geliştiren, üreten ve kullanan tamamen kendi insanlarımız olacak. Dileğimiz odur ki, diğer Telekom şirketleri de yerli üretilen sistemleri tercih ederler. Pakistan’dan da teklif var. TÜBİTAK’la lisans anlaşması yaparak yerli üretim yaptırma girişimleri var.” şeklinde konuştu.

2 YILLIK AR-GE SONUCU GELİŞTİRİLDİ

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından 2 yıl süren araştırma geliştirme çalışmaları sonucu hayata geçen yerli radyolink cihazlarının üretimi, İstanbul Kartal’da bulunan SimPro Ltd. Şti. tarafından üretildi. 7 Ghz. Bandında çalışan yerli üretim radyolink cihazlarının, özellikle kötü hava koşullarından en az etkilenecek şekilde tasarlandığı açıklandı.

YERLİ RADYOLİNKE VODAFONE’DAN DESTEK

Öte yandan Vodafone Türkiye, TÜBİTAK’ın geliştirdiği ve ürettiği telekomünikasyon sistemlerinin kullanılmasını destekleyeceğini açıkladı. Vodafone’dan yapılan yazılı açıklamada, BTK’nın öncülüğünde başlayan radyolink projesi kapsamında, üretimi TÜBİTAK tarafından yapılan uzak mesafeli telekomünikasyon altyapı sistemleri ile, Vodafone’un şebeke servislerinin, arazi ve iklim şartlarının yarattığı etkilerden bağımsız olarak, kesintisiz sunulmasının hedeflendiği ifade edildi.

Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, TÜBİTAK işbirliğiyle gerçekleştirdikleri bu proje ile müşterilerine kesintisiz hizmet kalitesini sunacaklarını ifade ederken şöyle konuştu:

“Vodafone için en değerli başarı kriteri müşteri memnuniyetidir. Tüm faaliyetlerimizde, abonelerimizi kayıtsız şartsız memnun ederek, Türkiye’nin en çok güvenilen ve en çok tercih edilen telekomünikasyon markası olmak hedefi doğrultusunda çalışıyoruz. Bu çerçevede son olarak Akıllı Kapsama Teknolojisi’ni hayata geçirerek, tüm abonelerimize dünya standartlarında kesintisiz iletişim sunmak için çalışıyoruz” dedi.

YERLİ ÜRETİMİ DESTEKLEMEK GÖREVİMİZ

Vodafone Grubu’nun akıllı şebeke teknolojilerini Türkiye’ye aktararak altyapılarını son teknolojilerle modernize etmenin yanında, telekomünikasyon altyapı sistemlerinin kurulması konusunda Türkiye’nin üretim kaynaklarının değerlendirilmesine de büyük önem verdiklerini belirten Fernandes, sözlerine şöyle devam etti:

“Vodafone Türkiye olarak yerli üretimi desteklemeyi öncelikli görevlerimiz arasında kabul ediyoruz. Bu projenin en önemli taraflarından biri, Türk mühendisliğinin deneyiminden yararlanarak, yerel olanaklarla böyle bir sistemin yapılandırılmış olmasıdır. BTK’nın da desteklediği bu proje ile bir yandan abonelerimize kusursuz müşteri deneyimi sunarken, diğer yandan ülkemizin yerli tasarım ve üretim altyapı hizmetleri konusundaki potansiyelinin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Yerli üretimi desteklerken, Türkiye ekonomisi için değer yaratmak bize gurur veriyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir