Shadow

Yeni nesil televizyonda Türk mühendis imzası

Türk Telekom’un geliştirdiği, TV yayınlarının geleceği olarak nitelendirilen, kişisel içerik kaydı, canlı yayını durdurma, gecikmeli yayın izleme, izle-öde sistemi gibi imkanlar sunan IPTV projesi, 2009’da devreye girecek.

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Türkiye’yi internet üzerinden televizyon yayınlarının taşınması temeline dayanan IPTV ile 2009’da tanıştıracaklarını açıkladı. Dubai’de gerçekleştirilen ve IPTV’nin geleceğinin tartışıldığı IPTV World Forum MEA 2009’da konuşan Doany, “IPTV, müşterilerimizin istedikleri zaman, istedikleri yerde çevrimiçi içeriği seyretmesine imkan verecek. Kişiselleştirilmiş IPTV hizmeti sadece yeni iş fırsatları yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda yeni sektörler oluşturacak” dedi.

ARGELA VE SEACHANGE ÜRÜNÜ

Türk Telekom’un IPTV projesini, bir Türk Telekom şirketi olan Argela, SeaChange ile birlikte geliştirdi. Sistemin orta katmanı olarak ifade edilen ‘Middleware Platformu’, Argela mühendislerinin emeklerinin ürünü.

Paul Doany, IPTV World Forum’a, Argela ve SeaChange’in arkasında finans desteği olan son derece sağlam bir kuruluş olduğunu göstermek için katıldıklarını söyledi.

PİLOT UYGULAMA BAŞLIYOR

IPTV’nin piyasaya sunulması için kesin bir tarih veremediklerini ifade eden Doany, “Bu yılın sonu itibariyle pilot uygulama içi hazır olacağız. Ticari lansmanı daha sonra açıklayacağız. Hizmetin fiyatıyl ilgili açıklama da o zaman yapılacak” dedi. Yurtdışında yaşayan Türklere de IPTV üzerinden ulaşmayı planladıklarını belirten Doany, “TV, müzik, oyun, eğitim gibi hizmetleri IPTV üzerinden başka ülkelerde yaşayan Türklere ulaşabilirsek bu bizim için çok büyük bir fırsat. Örneğin Vitamin adlı eğitim seti bu anlamda çok önemli” dedi.

IPTV İLE NELER YAPILABİLECEK?

IPTV platformu, TV yayını, isteğe bağlı içerik yayını, kişisel içerik kaydı, canlı yayını durdurma, gecikmeli yayınizleme, izle-öde sistemi, interaktif servisler, internet ve görüntülü iletişim gibi hizmetlerde tüketicilere çok çeşitli seçenekler sunacak. Müşteriler, IPTV üzerinden bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilecekleri gibi online oyunlar da oynayabilecek.

FIRSATLAR ZAMANI

Türk Telekom olarak, durgunluk döneminin satınalmalar için iyi bir fırsat olduğunu düşündüklerini ifade eden Doany, “Borçluluk oranınız düşükse istediğiniz parayı satınalma için çıkarmak zor değil. Satınalmalar için iyi fırsatlarla karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Bizim hedefimiz, adil bir bir fiyata satınalma yapabilmek. Son günlerde bazı şirketler, satınalmalar için çok fazla para ödediler. Sadece bir yerlerde bir şey aldık demek için satınalmalar yaparsanız, zararlı çıkarsınız.” dedi.

“BUFFETT’TAN DAHA KARLIYIM”

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, geçtiğimiz hafta yaptığı, “Paranızı Türk Telekom’a yatırım, Warren Buffett’tan karlı çıkın” şeklindeki açıklamasına tepki alıp almadığı şeklindeki bir soruya, “Çok pozitif tepki almakla birlikte, çok az negatif tepki aldım” şeklinde cevap verdi. Tüm parasını Türk Telekom hisselerine yatırdığını açıklayan Paul Doany, “Miktar olarak değil ama yüze olarak Warren Buffett’ten karlıyım” şeklinde konuştu.

“KRİZ IPTV’Yİ ETKİLEMEZ”

Paul Doany, “Kriz sektörü nasıl etkilecek? IPTV’yi etkileyecek mi? Türk Telekom’da yatırımlarda duraklama ve istihdamda olacak mı?” şeklindeki bir soru üzerine şunları şöyledi: “Dünya genelinde bir duraklama olduğunu düşünüyoruz, ama yatırımlarda durma olacağını düşünmüyoruz. Krizim Türkiye’de fazla etkili olacağını düşünmüyoruz. Kriz, önümüzdeki bir iki yılda et etkili dönemi yaşanacak. Bankalar eskisi kadar esnek olmayacak. Biz herhangi bir yatırımızı azaltmayacağız. Durgunluk zamanlarında önemli fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Müşteriler böyle dönemde fiyat konusunda hassas olabiliyorlar. Özellikle Avea tarafından önemli fırsatlar olabileceğini düşünüyoruz. Türkiye’deki rakiplerimiz bizimle aynı koşullarda değiller. Arkalarında Türk Telekom kadar güçlü bir şirket yok.”

İlginizi çekebilir:  Yakından telefon, uzaktan kumanda

İŞTE TÜRK TELEKOM’UN HEDEFİNDEKİ ŞİRKETLER

Doany, Kıbrıs Telekom, Azer Telekom, Makedonya’daki Kozmofon, Bosna Hersek’teki BH Telekom, Kosova’daki bir mobil operatör ile Bulgar BTC şirketlerini satınalma planları içerisinde değerlendirdiklerini söyledi. Bu şirketleri alabilecek güçte olduklarını ifade eden Doany, bu operasyonlar için halen hazırlık yaptıklarını ifade etti. Doany, bu operasyonlar için bütçe ayırıp ayırmadıklarına ilişkin bir soru üzerine, “Satın almalar için bütçe ayırdığımızı söyleyemem. Satınalmalar gündeme geldiğinde, nereden ve nasıl kaynak temin edeceğimizi planlarız” dedi.

TÜRK TELEKOM, HİNDİSTAN VE ARABİSTAN’A İHRACAT YAPIYOR

Türk Telekom’un teknoloji geliştirme şirketi Argela, sadece Türkiye’ye özel çözümler üretmiyor, ihracat da yapıyor.  Doany, “Argela’nın Hindistan’da yaptığı ihracat faaliyetlerinden dolayı mutluyuz. Innova’nın da Suudi Arabistan’da faaliyetleri var. Gelir paylaşımına yönelik çalışmalar var. İyi gittiğini görüyoruz” şeklinde konuşuyor.

“TÜRKİYE’YE YATIRIMCI ÇEKMEK BENİM MİSYONUM”

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Türkiye’ye Ortadoğu’dan yatırım çekmek konusunda bir role mi soyunduğu şeklinde bir soru üzerine, “Aslında bu yeni bir şey değil. Bir ülkeye yatırım yapınca, diğer yatırımcıları da çekmiş oluyorsunuz. Önemli olan pazara güven duymak. Örneğin, Warren Buffett, ABD pazarında hisse alıyor. Biz kendisini Türkiye’ye yatırım yapmaya çağırdık. Sadece Türk Telekom’a değil, Türkiye’ye yönelik yatırımlar çekmek için çalışıyoruz. Ülkenin sunduğu fırsatlara dikkat çekiyoruz.” dedi.

AVEA?YA YATIRIMCILARDAN BÜYÜK İLGİ

Üçüncü nesil mobil hizmetler (3G) ihalesi yaklaşırken Avea’nın 3G şebekesini kurmak için yatırımcılarla görüşmeler yaptıklarını açıklayan Doany, “Görüşmelerimizde çok olumlu sonuçlar aldık. Çok sayıda yatırımcı, projemizle ilgileniyor.Bu ilginin nedeni, Avea?nın planlanandan fazla büyümesi ve arkasında Türk Telekom’un olması. Avea’nın 3G için ilk beş bin baz istasyonuna ilişkin plan hazır. İhalenin ikinci aşaması için de plan hazır. Baz istasyonlarını hazırlıyor olacağız. Hangi ekipmanlara ihtiyaç var onu belirledik. İhaleyi alan şirketin 2-3 ay modifikasyon için süreye ihtiyacı olacak. 6 ay için de de hizmete başlayacağız. 28 Kasım?daki ihaleden sonra nasıl ilerleyeceğimize daha iyi karar vereceğiz.” dedi.

3G İLE İNTERNET HER YERDE

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, “3G, genişbantla yaptığımız hizmetlere çok iyi bir artı değer sağlayacak. Evde ya da ofiste ‘hotspot’tan hizmet alınacak. Bu noktaların sayısını artıracağız. Evde, ofiste ya da hotspot alanında değilseniz, bilgisayarınıza takacağınız bir cihazla 3G hızında internete çıkabileceksiniz. Fiyat, kalite olarak müşteriler ne istiyorsa onu vermek için çalışıyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir