3 yıllık yatırım bütçesi 50 milyon dolar olan İstanbul merkezli sosyal paylaşım ağı SalamWorld, yabancı personel kısıtlaması nedeniyle bilgi teknolojileri ekibini İstanbul yerine ABD’deki Silikon Vadisi’ne taşıma kararı aldı. SalamWorld Yönetim Kurulu Başkanı Niyazov, “5 Türk’e karşı bir yabancı eleman izni veriliyor. Bizim gibi şirketler için yabancı istihdam etmek zorunlu.” diyor.
Çok uluslu bir sosyal ağ olan SalamWorld’ün Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahid Niyazov, Türkiye’de yabancı personel çalıştırma kısıtlaması nedeniyle bilgi teknolojileri ekibini İstanbul yerine ABD’deki Silikon Vadisi’ne taşımak zorunda kalacaklarını açıkladı. İslam dünyasının sosyal ağı olarak Ramazan ayında yayına başlama planları yapan ve 3 yıllık yatırım bütçesi 50 milyon dolar olan SalamWorld’ün İstanbul’daki ofisinde halen 60 kişinin çalıştığını belirten Niyazov, “Bilgi işlem merkezimiz Alma Ata’da. Mart ayından itibaren uzmanlarımızı ABD’deki Silikon Vadisi?ne götürmeyi düşünüyoruz. Oysa teknik merkezimizi Haydarabad veya İstanbul’da kurmayı düşünüyorduk. Türkiye’de işçiler için kanunlar biraz zor. En büyük sorunlardan biri çalışma izinleri. Yurtdışından eleman almak bu yüzden zor. Bizim içinse yurtdışından elemanlar almak çok önemli. Şu an bunlar bizim için çok zor. Her ülkenin kendi kanunları var bu açından zorluklar yaşanıyor. 5 Türk elemana karşı bir yabancı eleman alma izni veriliyor. Bunu anlıyoruz ama bizim gibi bilgi teknolojileri şirketleri için yurdışındaki uzmanları istihdam etme zorunluluğu var. Hukuk danışmanlarımızla bu konu üzerinde çalışıyoruz.” dedi.
12 ÜLKEDEN 100 KİŞİ ÇALIŞIYOR
SalamWorld’ün Türkiye’de ticaret sicile kaydedildiğini ve Türk şirketi olarak faaliyet gösterdiğini ifade eden Niyazov, “Merkezimiz İstanbul’da. Holdingimiz de Hong Kong’da 3-4 ay sonra ticaret sicile kaydedilecek. Moskova ve Kahire’de ofislerimiz var. Kahire’deki ofisimizin resmi açılışı bu ayın sonunda olacak. 4 ülkeden 7 kurucumuz var. Kurucularımız Rusya ve Kazakistan’dan. Ben Rusya Federasyonu’ndanım. Diğerlerinin hangi ülkelerden olduğunu daha sonra açıklayacağız. Ortaklarımız arasında Türk ortak yok. Şirketimizde 12 ülkeden 100’den fazla uzman çalışıyor. İcra kurulunda da 17 ülkeden 25 kişi var. Yeni ülkelere pencereler açmak, fırsatları göstermek için çalışıyoruz. Şirketimizin politikası açıklık.” şeklinde konuştu.
İSTANBUL’U MERKEZ SEÇTİK
İslam dünyasına yönelik bir sosyal ağ olan SalamWorld olarak siyasetten uzak kalmayı tercih ettiklerini belirten eden Niyazov, şunları söyledi: “Dengeleri kurmak için Türkiye’yi merkez olarak seçtik. Siyasetten en az etkilenmek için İstanbul’u seçtik. Erdoğan’ın takımının yaptıkları bizim hoşumuza gidiyor. Ama bu bizim şahsi pozisyonumuz siyasetten uzak durmak. Müslüman metropollerin en büyüklerinden biri olduğu için İstanbul’u merkez seçtik. Müslüman dünyasıyla diğer dünya arasında bir köprü. Ofisimiz de köprünün yanında sembolik olarak. Bununla birlikte İstanbul çok pahalı olmayan gelişmiş bir şehir. 20 tane bilgi teknolojileri merkezi var. Vize rejimi çok uygun. Herhangi bir ülkeden insanlar İstanbul’a çok rahat gelebilir. Lojistik açısından da çok uygun. İstanbul’dan dünyanın herhangi bir noktasına 24 saat içinde gidebiliyorsunuz. Türkiye’nin demokratik sistemi çok istikrarlı. Türkiye’de herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Burada medya çok serbest.”
BU ORTAK BİR İNİSİYATİF
Projenin amacının ne olduğu şeklindeki bir soru üzerine Niyazov, “SalamWorld’ün ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim çalışmalarıyla ilgili olduğu iddia edildi. Ancak bizimki bir ümmet projesi 12 ülkeden çalışanlarımız var ve bu ortak bir inisiyatif. Herkes yardım bir şekilde ederek bu projeyi hayata geçirmeye çalışıyor. Kim bilgisiyle, kimi tanıdıklarıyla yardım etti. Sadece parayla değil. Projenin gelişimine engel olmaması için, hiçbir ülkeye bağlı olmayacağız. Ne İran ne Katar ne Türkiye. Kazakistan bizim için sadece bir başlangıç noktası oldu.” şeklinde konuştu.
15 DİLDE YAYINA BAŞLAYACAK
SalamWorld, Ramazan ayında yayına başlamayı planlıyor. İslam dünyasının sosyal ağı olarak konumlanan proje, Önce 8, daha sonra 15 dilde yayına başlayacak. Dilsel, coğrafi ve ideolojik sınırları aşma amacında olan sitede anlık çeviri desteği bulunacak. Örneğin Fransızca konuşan bir Müslüman, Türkçe konuşan bir Müslüman’la birbirlerini dillerini bilmeseler dahi otomatik çeviri hizmeti sayesinde kolayca iletişim kurabilecek. İlkeleri ‘haram olmayan’, ‘siyaset dışı’ ve ‘sınırları aşan’ şeklinde belirlenmiş olan proje 1.7 milyar Müslüman nüfüsu hedefliyor. SalamWorld, yöneticileri Müslüman nüfusunun 10 yıl sonra 2 milyar olacağının da ciddi bir potansiyel barındırdığına dikkat çekiyor. Müslüman nüfusun yüzde 54’ü 25 yaşın altında. İslam dünyasında 300 milyon internet kullanıcısı var. Bu rakamın 10 yılda 700 milyona çıkması bekleniyor. SalamWorld, 3 yıl içinde 30-50 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.
ÇIRAĞAN’DA ZİRVE DÜZENLİYOR
SalamWorld, 13 Şubat’ta Çırağan Sarayı’nda I. Global Zirvesi’ni düzenliyor. Zirve’ye 30’dan fazla ülkeden toplum ve cemaat liderleri, ünlü kişilikler katılacak. Bunlardan bazıları: Nobel Barış Ödülü sahibi Yemenli Gazeteci ve Aktivist Tevekkül Kerman, ünlü besteci ve şarkıcı Sami Yusuf, ünlü haberci ve haber sunucusu Rizwan Khan, Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkanı Mustafa Çeriç ve Türkiye’den sanat ve tasavvuf müziği sanatçısı Ahmet Özhan. Salamworld Global Zirvesi, İslam dünyasında, Müslümanların yararına ileri bilgi teknolojilerinin uygulanması ve fikir ve görüş alışverişinde bir platform oluşturulması ve üretici ve yenilikçi düşüncelerin üretilmesine hizmet edecek.