Vodafone CEO’su Vittorio Colao, İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nin açılışında Vodafone Türkiye’nin ‘Vodafone Çiftçi Kulübü’ projesi kapsamında teknolojiyi kullanarak tarım yapan 600 bin Türk çiftçisini dünyaya örnek olarak gösterdi.
İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nin (MWC 2012) açılışında konuşan Vodafone CEO’su Vittorio Colao, Türk çiftçisinin teknolojiyi kullanma becerisini dünyaya örnek olarak gösterdi. Açılış konuşmasının bir bölümünü Vodafone Türkiye’nin ‘Vodafone Çiftçi Kulübü’ projesine ayıran Colao, “Türkiye’de 600 bin çiftçi Vodafone Çiftçi Kulübü projesi kapsamında teknolojiyi kullanarak tarım yapıyor. 2020 yılında gelişmekte olan ülkelerden tarımdan elde edilen gelirin 140 milyar dolara ulaşacak.” dedi.
‘NET’E BAĞLI 10 MİLYAR CİHAZ
2016’da internete bağlı cihaz sayısının 10 milyara ulaşacağını belirten Vodafone CEO’su Colao, 2020’de birbirleriyle internet üzerinden iletişim kuran cihaz sayısının ise 2.3 milyara ulaşacağını açıkladı. Colao, 2011 yılı verilerine göre e-posta kullanımında yüzde 57, tarayıcı üzerinden sörf yapmada yüzde 53, sosyal ağların kullanımında yüzde 38, download işlemlerinde yüzde 30, upload işlemlerinde yüzde 25, internet üzerinden video ve ses aktarımı konusunda ise yüzde 20 artış yaşandığına dikkat çekti. Bugün mobil cihaz kullanıcılarının en büyük beklentisini yüzde 100 erişilir olmak olarak açıklayan Colao, mobil cihaz kullananların hizmetlerin kusursuz olması, güvenlik, gizliliğin korunması ve güven taleplerinin bulunduğunu söyledi.
6 MİLYAR GSM ABONESİ VAR
Telecom Italia CEO’su ve Dünya GSM Birliği Başkanı Franco Bernabè ise etkinlikte, GSM şirketlerinin 6 milyar kişiye hizmet verdiğini belirterek, “2015’te GSM operatörlerinden hizmet alan kişi sayısı 9 milyarı geçecek.” dedi. China Mobile CEO’su Li Yue ise toplantıda Çin’de 900 bin baz istasyonu, 1 milyon mağaza, 655 milyon aboneleri bulunduğunu söyledi. Yue, “Akıllı ve kolay kanallar üzerinden müşterilerimize ulaşmak istiyoruz. Açık platformlarla geliştirilen uygulamaları, kullanışlı arabirimlerle günlük hayata uygulayacağız.” dedi. Mobil teknolojilerin kullanımına dair gelecek tahminlerini paylalan AT&T CEO’su Ralph de la Vega, “2011’de 0,6 milyon Exabyte olan mobil veri kullanımının 2016’ya kadar 18 kat artması bekleniyor. 2016’ya kadar veri trafiğinin yüzde 70’ini videolar oluşturacak.” şeklinde konuştu.
Oksijen Türkiye’de geliştiriyor tüm dünyada kullanılıyor
Dünya Mobil Kongresi’ne Vodafone Grubu bünyesinde katılan Oksijen AR-GE fuarda geliştirdiği teknolojileri sergiliyor. Vodafone Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öğüt, “Oksijen AR-GE-‘de 256 mühendis çalışıyor. Oksijen, daha önce Vodafone’un küresel AR-GE merkezi seçilmişti. Oksijen’in geliştirdiği teknolojiler tüm dünyadaki Vodafone müşterileri tarafından kullanılıyor. Oksijen AR-GE tarafından geliştirilen Hesabını Bilen Tarife, abonelerin fatura şoku yaşamalarını önlüyor.” dedi. Oksijen AR-GE Genel Müdürü Arda Özgün ise “Hesabını Bilen Tarife’yi geliştirdik. Hem faturali hem de önödemeli tarife özelliklerini içeren hibrit tarifeler sunabilir hale geldik. Bu projeyi 180 mühendis, 10 ay içinde geliştirdi. Vodafone Locate, hizmetimizi şu anda Türkiye’nin yani sıra diğer ülkelere de yaymaya başladık. Dünyanın en büyük lokasyon servisini bu sayede verebileceğiz. Abonelerin yerlerini tespit ederek, daha iyi hizmetler sunabileceğiz.” dedi. Özgün, “One API, teknolojisini kullanmaya başladık. Dünya GSM Birliği tarafından geliştirilen bir standart olan One API ile farklı hizmetler sunuyoruz. GSM şebekesindeki kullanıcıların bilgilerini kullanarak, bir alandaki kullanıcıların cinsiyet dağılımlarını, davranışlarını çeşitli hizmetler için kullanabiliyoruz. Örneğin bir stadyumda maçtan sonra dağılan kişilerin hangi yönlere doğru gittikleri izlenerek, trafiğin buna göre yeniden yapılandırılması mümkün olabiliyor. One API, dünyadaki GSM şirketleri tarafından tercih ediliyor. Bu sayede kullanıcı bilgileri belli bir standarda kavuştuğu için, yeni ürün ve hizmetlerin verilmesi bu sayede hızlandırılıyor.” şeklinde konuştu.
Şimdi de 12 çekirdekli grafik işlemci cepte
Tayvanlı mobil cihaz üreticisi HTC, Dünya Mobil Kongresi’nde yeni HTC One Serisi ürünlerini tanıtıyor. Android 4.0 (ICS) işletim sistemi kullanan HTC One akıllı telefonlar, HTC Sense 4 ile birlikte kullanıcılara daha farklı bir görsel deneyim sunuyor. HTC, fuarda One X, One S ve One V model olmak üzere üç farklı ürünü bu sene fuarda öne çıkarıyor. Bunlardan HTC One X, dört çekirdekli 1.5 GHz hızda NVIDIA Tegra 3 işlemciye ve 12 çekirdekli NVIDIA grafik işlemciye sahip olması ve fotoğraf kalitesindeki iddiasıyla dikkat çekiyor. Dayanıklı Gorilla Glass cama sahip, 3D görüntü destekli 4.7 inç ekranı bulunan HTC One, 720 piksel HD (yüksek çözünürlüklü) fotoğraf ve videolar çekebiliyor. Şirketin diğer ürünü HTC One S ise çift çekirdekli 1.5GHz Qualcomm Snapdragon S4 işlemciye sahip. Gorilla Glass ekran, 3D görüntü desteği ve sunan 4.3 inç ekranı bulunan HTC One S, HTC’nin şu ana kadar geliştirdiği en ince telefon. HTC One V ise, klasikleşmiş HTC Legend tasarımından yola çıkarak geliştirilmiş bir ürün. Tek parça alüminyum tasarıma sahip olan ürün, tasarımdaki farklılığıyla dikkat çekiyor.
Samsung, dev ekranlı not defteriyle sürpriz yaptı
Daha önce piyasaya çıkardığı 5.3 inç ekranlı Galaxy Note ile cep telefonu ve tablet bilgisayarı tek cihazda birleştiren Samsung, Mobil Dünya Kongresi’nde aynı serinin daha büyük ekranlı seçeneği olan Galaxy Note 10.1 ile sürpriz yaptı. Fuarın en ilgi çeken ürünlerinden olan Galaxy Note 10.1, S-Pen adlı kalemiyle kullanılıyor. 1280×800 piksel çözünürlüğündeki LED ekrana sahip olan ve Android 4.0 işletim sistemi kullanan Galaxy Note 10.1, 1.4 GHz hıza sahip çift çekirdekli işlemci ile daha iyi performans sunuyor. 1 GB RAM, HSPA+, WiFi ve Bluetooth 3.0 bağlantı seçenekleri bulunan Galaxy Note 10.1’de, 3 megapiksek ön, 2 megapiksel de arka olmak üzere çift kamera bulunuyor. 16, 32 ve 64 GB depolama seçenekleri ile kullanıcılara sunulan üründe küresel konum belirleme sistemi ve harici depolama seçeneği olarak da microSD kart yuvası bulunuyor.
Panasonic, su geçirmez telefonla sahalara döndü
Bir süredir telefon pazarında yer almayan Panasonic, cep telefonu pazarına su geçirmez akıllı telefonla döndü. Android işletim sistemi kullanan ve Avrupa’da sunulan ELUGA adlı telefon, ultra ince, su ve toz geçirmez, NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisi destekli bir telefon. İsmi İngilizce Elegant User-Oriented Gateway (Zarif ve kullanıcı odaklı ifadesinin kısaltmasından oluşan ELUGA, Panasonic’in ultra ince ve en yüksek teknolojiye sahip olacak şekilde tasarlanan ürün serisinin lansman modeli. Yalnızca 103 gr ağırlığındaki Panasonic ELUGA aynı zamanda Avrupa pazarındaki en hafif akıllı telefonlar arasında yer alıyor. ELUGA’nın “Swipe and Share (Sürükle ve Paylaş)” teknolojisi ise Panasonic’in VIERA serisi televizyonlarıyla uyumlu çalışıyor.