Türkiye’de e-kitap maalesef istenilen hızda gelişmedi. Bunda en önemli etkenin, e-kitap fiyatlarının yüksek tutulması olduğunu düşünüyorum. Bazı kitapların elektronik versiyonları, basılı kitap fiyatına bile yakın. Baskı, dağıtım, lojistik vb. giderler olmadığına göre, e-kitaplar daha düşük fiyatlarla satılmalı. Bu sayede e-kitapları daha geniş kitlelere ulaştırmak mümkün olabilir.
Bana göre e-kitabın gelişmesinin önündeki bir engel de e-kitap okuma cihazlarının maliyetindeki yüksekseklik. E-Kitap okumak için tablet bilgisayar biraz pahalı bir çözüm. Tablet bilgisayarların yaygınlığı bu nedenle fazla değil. Zaten tabletler e-kitap için ideal çözüm de değil.
E-Kitap okuyuculara baktığımızda da yine maliyet problemiyle karşılaşıyoruz. Türkiye’de e-kitap satışı yapan kitap satış siteleri, bu ürünlere yönelik kampanyalar düzenlediler. Ancak fiyatların yine makul olmadığını düşünüyorum. E-Kitap okumak için yüzlerce lira vererek o cihazı ortalama kitap okuyucusunun vermesini bekleyemezsiniz.
Gördüğüm kadarıyla, üniversite öğrencileri, akademisyenler, gazeteciler gibi okuma ve yazma eylemini hayatının bir parçası haline getirmiş gruplar, e-kitap okuma cihazlarını yaygın kullanıyorlar.
Amazon.com’un e-kitap okuyucularda birden fazla seçenek sunması ve ekonomik ürünleri de olması, genellikle bu kitleden Amazon Kindle’ın tercih edilmesine neden oluyor. Bu ürünle de daha çok yurtdışındaki üniversite kütüphanelerinden, arşivlerden yararlanmak tercih ediliyor.
Türkiye’de bu seviyede bir altyapı maalesef sağlanmış değil. Dolayısıyla da Türkçe kaynaklar hala e-kitap formatına aktarılmaya, arşivler elektronik kitap okuyucularının da yararına sunulmaya muhtaç.
(Gezgin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Özgür Çetin, derginin bu sayısında e-kitap sektörünü ele alan bir dosya yayınladı. Bu dosya için benim verdiğim görüşü yine kayda geçsin diye burada paylaşmak istedim.)