IDC’ye göre Türkiye’nin bulut, barındırılan, yönetilen hizmetler ve dış kaynak kullanım hizmetleri harcamaları 2014’te 470 milyon dolara ulaşacak
IDC’nin yeni tahminlerine göre bilgi sistemleri dış kaynak kullanımı, yönetilen hizmetler ve veri merkezi hizmetlerinden oluşan Türkiye dış kaynak kullanım pazarı 2014 yılında 390,31 milyon Dolara erişecek ve 2017’de toplam 558,15 milyon Dolara ulaşması bekleniyor. Araştırma şirketi, en son çıkardığı ‘Türkiye Bulut, Barındırılan, Yönetilen Hizmetler ve Dış Kaynak Kullanımı Hizmetleri Pazar Analizi raporuna dayanarak Türkiye’nin bulut hizmetleri pazarının 2014 yılında 79,49 milyon Dolara erişmesinin beklendiğini de açıkladı; bu rakam 2012 yılında görülen bulut hizmetleri harcaması rakamının iki katına denk geliyor.
IDC Türkiye’de BT hizmetleri ve yazılımdan sorumlu kıdemli araştırma analisti Melih Murat şunları kaydetti: “Bulut hizmetlerinin büyümesi temel olarak hizmet olarak yazılım (SaaS) ve hizmet olarak altyapı (laaS) çözümleri ile sağlanacak. Bulut hizmet sağlayıcıları, yeni KOBİ müşterilerinin yanı sıra büyük ve çok büyük ölçekli işletmelere odaklanacak; ancak hem genel hem özel bulutun benimsenmesi, kısa vadede büyük ve çok büyük ölçekli kuruluşlar tarafından yönlendirilmeye devam edecek. Bu arada, yönetilen ve barındırılan hizmetler alanındaki büyüme, büyük veri merkezi yatırımları ve pazardaki BT hizmet sağlayıcıların agresif atakları ile sağlanacak.”
Murat şöyle devam etti: “BT hizmet sağlayıcıları tarafından, müşterileri dış kaynak kullanımının yararları konusunda eğitmek için yapılan yatırımların sonuçlarının önümüzdeki beş yıl içinde vermesi bekleniyor. Ancak, önümüzdeki bu süre zarfında ufak çaplı ve odaklı dış kaynak kullanım hizmetleri (örnek: masaüstü dış kaynak kullanımı hizmetleri), büyük çaplı dış kaynak kullanım hizmetlerinden daha fazla talep görmeye devam edecek, bu da Türkiye’deki CIO’ların kendi bilişim altyapıları üzerinde tam hakimiyetten feragat etmek konusundaki isteksizliklerine bağlanabilir.”
IDC aynı zamanda, bulut ürünlerine sahip yeni servis sağlayıcıların devamlı olarak pazara girişlerinin de pazarın büyümesinin arkasında yatan temel itici güçlerden biri olduğunu kaydetti. Murat; “Telekom operatörleri Turkcell ve Türk Telekom, halihazırda SaaS ve IaaS genel bulut çözümleriyle başlangıçlarını yaptılar ve diğer hizmet sağlayıcılar da bulut hizmetlerini sunmayı planlıyorlar, bu da pazardaki rekabeti daha da kızıştıracaktır,” dedi. “Uluslararası yazılım tedarikçileri de (ISV’ler) bulut hizmetlerini piyasaya sürdüler ve satış ve hizmet kanal iş ortağı ekosistemlerini oluşturuyorlar. Bu da iş ortağı ekosisteminin geleneksel “al-sat” iş modelinden, bir dizi katma değerli hizmeti içeren daha “danışmalık” odaklı bir satış modeline geçişini gerektiriyor.”
IDC’nin Türkiye’deki dış kaynak kullanımı, yönetilen hizmetler ve veri merkezi hizmetleri pazarları için 2012 pazar büyüklüğü raporuna göre, gelir açısından önde gelen BT hizmet sağlayıcısı IBM olurken, onu Koç Sistem ve Atos izledi. 2012’de Türkiye bulut pazarında Koç Sistem, IBM, Google, SAP ve HP önde gelen hizmet sağlayıcılar olarak dikkat çekti. Murat, “Bu alandaki rekabet önümüzdeki yıllarda hizmet sağlayıcılar müşteri tabanlarını genişletmek için çalıştıkça ciddi ölçüde artacak,” diye konuştu. “Durum böyleyken, IDC, Türkiye’de bulut hizmetlerine yapılan harcamanın 2012-2017 tahmin süresi içinde %37,4 gibi bir yıllık bileşik büyüme oranında (CAGR) artmasını bekliyor. Bu büyüme aynı dönemde bilgi sistemleri dış kaynak kullanımı, yönetilen hizmetler ve veri merkezi hizmetleri pazarları için verilen büyüme oranlarından önemli ölçüde hızlı.”