Turkcell, 2011’in ikinci çeyrek sonuçlarına göre gelirlerini yüzde 8 artırarak 2,28 milyar TL’ye çıkardı. Şirketin kârı da yüzde 15 artışla 721 milyon TL’ye yükseldi. Abone sayısı ise bir milyon artışla 34,1 milyona çıkarken abone başına gelir faturalı abonelerde 38,2 TL, faturasız abonelerde ise 11,2 TL oldu.
Turkcell, 2011 yılının ikinci çeyrek sonuçlarına göre, GSM sektöründe lider konumunu korudu. Turkcell Grup gelirleri, iştiraklerin katkısı ve Türkiye’de yüzde 50’nin üzerinden büyüyerek mobil internet gelirleriyle 2011’in ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 8 artarak 2,28 milyar TL olarak gerçekleşti. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, grubun ‘Amortisman Vergi Faiz Öncesi Kâr’ının (AVFÖK) bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 15 büyüyerek 721 milyon TL olarak gerçekleştiğini açıkladı. Şirketin, birinci çeyrekte yüzde 29,5 olan AVFÖK marjı ikinci çeyrekte yüzde 31,6’ya yükseldi. Turkcell, yılın ilk yarısında 4,40 milyar TL gelir, 1,35 milyar TL operasyonel kar elde etti. Bu sonuçların ardından Turkcell Grup gelirleri 2011’in ilk yarısında 4,40 milyar TL’ye ulaşırken AVFÖK de 1,35 milyar TL olarak gerçekleşti. Yılın ilk yarısında net kar ise 309 milyon TL oldu.
ABONE SAYISI 1 MİLYON ARTTI
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, abone sayısında uzun bir aradan sonra artış kazandıklarını ifade ederek, “1 milyon abone artışı var. 34.1 milyon abone sayısına ulaştık. Abone başına gelir 19.6 TL. Ortalama aylık kullanım 220 dakika. 23.3 milyon önödemeli, 10.7 milyon da faturalı abonemiz var. 2011’in başından 30 Haziran’a kadar yarım milyar TL’nin üzerinde yatırım harcaması yaptık. Yılın ikinci yarısında 1 Milyar TL daha yatırım harcaması yapmayı planlıyoruz.” dedi.
ABONE BAŞINA GELİR 19,6 TL
Turkcell, bu çeyrek abonelerine aylık ortalama 219,9 dakika konuşma olanağı sağlarken abone başına ise ortalama 19,6 TL gelir elde etti. Bu rakam bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,5 artış gösterdi. Turkcell’in faturalı abonelerden elde ettiği gelir (ARPU) 38,2 TL olurken faturasız abonelerden elde edilen gelir ise 11,2 TL olarak gerçekleşti.
AKILLI CİHAZLARDA ARTIŞ VAR
2010’da 1.4 milyon olan şebekedeki akıllı cihaz sayısının 2.8 milyona ulaştığını belirten Ciliv, “Bu yılın 2. çeyreğinde, mobil internet ve servis gelirleri 462 Milyon TL’ye ulaştı. Fiber optik teknolojilere odaklı şirketimiz Turkcell Superonline’da da gelirler artıyor. 105 milyon TL gelir elde etti. Turkcell Superonline, Türkiye’ye dünya ortalamasının üzerinde hız sunuyor. Turkcell Superonline aboneleri ortalama 15.8 Mbps hızla internete bağlanıyor. 26 bin km. fiber optik ağa sahip ve 185 bin eve ışık hızında internet sunuyor. Turkcell Superonline, Türkiye’ye internet hızında ilk 5’e sokan 1000 Mbps hızında interneti de kullanıcılara sunuyor.” dedi.
3G’DE İKİNCİ YILI KUTLUYORUZ
Turkcell’in mobil internet gelirlerinde ise rekor artış yaşandı. Turkcell’in mobil internet gelirleri yüzde 55,3’lük artışla 166,3 milyon TL’ye ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı çeyreğinde 107,1 milyon TL’ydi. Ciliv, “3G’de ikinci yılı kutluyoruz. 29 Temmuz’da Türkiye’de lanse edilmişti. 3G’nin Türkiye’de başarılı olmasının en büyük sebebi, Turkcell’in Türkiye’ye yapmış olduğu yatırım 25500 baz istasyonumuzla lideriz. Yüzde 85 nüfusumuz 3G hizmeti alabiliyor. Bu alanda da lideriz.” dedi. 2 yılda 15 milyon kişinin Turkcell 3G abonesi olduğunu hatırlatan Ciliv, “Turkcell’in toplam veri trafiği artışı yüzde 183 oldu. Mobil internet veri kullanımı 24 ayda 34 kat arttı. Son bir yılda VINN veri trafiği artışı yüzde 190. 3G’de fiyat 12’de 1’e düştü. Fiyat düşerken, hız da artıyor. Turkcell şebekesinde 2 yıl içinde 23.750 TB (yaklaşık 5 milyon DVD) büyüklüğünde mobil veri trafiği yaşandı. Haziran 2009 – Haziran 2011 arasında toplam veri trafiğinde 34 kat artış yaşanırken 2 yıl içerisinde Turkcell 3G şebekesinin nüfus kapsaması yüzde 85 seviyesine ulaştı.” şeklinde konuştu.
KRİZDE YATIRIM YAPTIK
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, şirket olarak krizde bile yatırımları devam ettirdiklerini belirterek şunları söyledi: “2008’de başlayan global krizde herkes frene basarken biz çok büyük yatırımlar yaptık. O zaman yaptığımız yatırımlar nedeniyle şu anda teknoloji açısından daha avantajlı hale geldik. Bu arada, Türkiye dışında da reklam kampanyası başlattık. Dünyanın çok ciddi ekonomi gazetelerinde Turkcell reklamları yayınlanıyor. Reklamlarda Türkiye’deki internet altyapısının gücüne ve hıza vurgu yapıyoruz.”
REKABET CEZALARI VE ARABAĞLANTI ETKİLEDİ
Turkcell, Rekabet Kurulu’nun verdiği ceza ve Belarus operasyonunda ülkede yaşanan yüzde 73’lük devalüasyon sonucundaysa 21,4 milyon TL zarar etti. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayınlanan mesajında ise, “Belarus’ta yaşanan yaklaşık yüzde 73 oranındaki devalüasyon, nakit etkisi olmasa da, konsolide net karımızı muhasebesel olarak olumsuz etkiledi ve 21 milyon TL net zarar kaydettik.” dedi. Ciliv, basın toplantısında da “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun kararları ve arabağlantı düzenlemeleri nedeniyle gelirlerimizde düşme yaşadık.” dedi.
BELARUS’TA DEVALÜASYON ETKİSİ
Ciliv, “Ukrayna, çok çetin bir pazar ve şirketimiz sıfırdan bu seviyelere geldi. Son 5 çeyrektir yüzde 20’nin üzerinde ‘Amortisman Vergi Faiz Öncesi Kâr’ marjı kaydedildi. Abone başına gelir ise, son çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 27 arttı.” dedi. Ciliv konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Belarus’taki şirketimizin dolar olarak almış olduğu krediler var. Devalüasyon olunca, aldığı krediler dolar üzerinden artıyor. Devalüasyon sonunda aslında değişen bir şey olmayacak. Bu muhasebeleşme açısından bir zorunluluk. Turkcell, nakit akışı güçlü bir firma olduğu için bu konuda bir sıkıntımız yok. Ukrayna ve Belarus’ta sağlam bir operasyon kurduk. Operasyonumuz sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Devalüasyon nedeniyle yaşanan düşmenin kısa sürede yükselişe doğru döneceğini düşünüyoruz.”
2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM İMKÂNI
Turkcell’in çağrı merkezi yatırımlarının devam edeceğini ifade eden Ciliv, “Teknolojiyle istihdamı, gidilmemiş yerlere götürebilirsiniz. Önümüzdeki 6 ayda 2 bin kişiye daha çağrı merkezlerimizde yeni istihdam yaratmayı planlıyoruz. Çağrı merkezi kurmak için şehirleri belirlemek için çalışmalarımız sürüyor. Türkiye’nin dört bir yanına gitmiş olmamız, teknolojinin gücünü gösteriyor.” dedi.
TURKCELL PAHALI ALGISI YANLIŞ
Turkcell’in pahalı bir operatör olduğu şeklindeki algının yanlış olduğunu ifade eden Ciliv, konuyla ilgili şunları söyledi: “Daha öncesi için Turkcell daha pahalı olarak algılanabilir. Şu anda Turkcell, hem fiyat hem de kalite açısından çok avantajlı. Rakiplerle aramızda fazla fiyat farkı yok. POS makinaları gibi yaygın bir ağımız var. Hız ve güvenlik açısından bankalar ve diğer kurumlar Turkcell’i tercih ediyorlar.”
GLOBAL İLETİŞİM İÇİN ÜLKER’LE GÖRÜŞÜYORUZ
Telekom sektöründeki konumlarını güçlendirmek için yeni satın almaların gündeme gelebileceğimi ifade eden Ciliv, “Yıldız Holding’le Ülker Grubu’nun Telekom firması olan Global İletişim için ciddi bir görüşme içindeyiz. Görüşmeler sonuçlanınca size bilgi vereceğiz.” dedi.
MEB’İN TABLET PROJESİNE TALİBİZ
Eğitimde her öğrenciye tablet bilgisayar dağıtma projesiyle ilgili planlarının bulunup bulunmadığı sorusuna ise Ciliv şöyle cevap verdi: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın tablet bilgisayar projesini takip ediyor ve biz de teklif vermeyi planlıyoruz. Tablet bilgisayar üretimi konusunda planlarımız projelerimiz ilerliyor. Ekiplerimiz çok ciddi olarak çalışıyor. Turkcell’in yaptığı işlerde, sadece Türkiye pazarı için değil, dünya pazarlarında da rekabet edecek olmasına dikkat ediyoruz. Donanım ve yazılım konusunda katmadeğerimiz ne olabilir ona bakıyoruz. Bir markanın ürününü getirmekten ibaret diğer stratejilerin başarılı olmayacağını düşünüyoruz.”
UÇAK BİLETİMİ T20 İLE ALDIM
Ürün çıkarırken ne kadar katma değer sağlandığının çok önemli olduğunu vurgulayan Ciliv, “Turkcell T20’de 26 tane Türk partnerimizi yazılımı katkısı ve emeği var. Amacımız kopyacılık değil, katmadeğere odaklanmak. T20’ye bakarsanız, içinde bir çok Turkcell uygulaması var. T10’dan sonra piyasaya çıkardığımız T20 ile de en iyi mobil internet deneyimini uygun fiyatlarla sunuyoruz. Yeni uygulamalar ve programlarla fırsat eşitliği sağlıyoruz. Geçen hafta ailemle tatile çıktım, uçak biletimi T20’den aldım. Turkcell T20’nin satışları iyi gidiyor. Benzeri telefonlar 1500-2000 TL’ye satılırken Turkcell T20 419 TL’ye satılıyor. Hem yüzde 80 daha ucuz hem de onlarda olmayan Yakın Alan İletişimi (NFC) özelliği var.” şeklinde konuştu.
YURTDIŞINDA İLETİŞİM UCUZLADI
Yurtdışındaki telefon ve internet kullanımının yüksek olduğuna ilişkin bir soru üzerine Ciliv şunları söyledi: “Bizim işimiz mobil iletişim. Yurtdışına seyahat etmek de müşterilerimiz için çok pahalı olmamalı. Roaming ücretlerini daha da düşürdük. Türkiye’ye gelen turistler arttıkça, roaming gelirlerimiz de artıyor. Biz insanlar hareket etsinler, gittikleri yerlerde rahatça iletişim kursunlar istiyoruz. Turkcell’liler yurtdışı sehayatlerinde daha uygun fiyatla konuşuyorlar.”
ALMANYA OPERASYONU İYİ GİDİYOR
Ciliv, basın toplantısında Turcell’in Almanya’da kurduğu Turkcell Europe ile ilgili neden bilgi verilmediği şeklinde bir soru üzerineyse, “Almanya operasyonlarımız beklentilerin üstünde gerçekleşiyor. Önümüzdeki dönemde onlarla ilgili bilgi vereceğiz. Çok pozitif bir şekilde ilerliyor.” dedi.
BİZ BİRİNCİLİĞE RAZIYIZ
Rakiplerinden birinin, “Üçüncülüğe razı değiliz” şeklindeki açıklaması sorulan Turkcell Genel Müdürü Süreyya, “Biz birinciliğe razıyız.” dedi. Ciliv, “Birinciliği koruyabileceğinize inanıyor musunuz?” sorusuna ise, “Rakiplerimizle aramızda iki misli fark olduğu için biz bu tablonun değişeceğini sanmıyoruz.” şeklinde cevap verdi.