Interpromedya Pazar Araştırma Merkezi’nin 3 ayda bir düzenlediği Tüketici Trend Araştırması’nın sonuçlarına göre, yüzde 9.3’lük bir kesim 3G kullanıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 4’ü hizmeti yetersiz bulurken, yüzde 14’ü ise hizmetin ne işe yaradığını bilmiyor.
Türkiye’nin kentsel alanında yaşayan, ekonomik olarak aktif ve çalışan nüfusun yaşam biçimlerinin ele alındığı Tüketici Trend Araştırması’nın üçüncü dönem sonuçları açıklandı. Teknolojiye olan ilgileri, ürün satın alma kriterleri, ürün kullanım alışkanlıkları, marka tanıma düzeyleri, marka tercihleri ve yakın gelecekte ürün ve hizmet satın alma eğilimlerinin ölçülmesi amacıyla 16 ilde 1.332 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.
Tüketicilerin yüzde 15’i 3G’nin pahalı olduğunu düşünürken, yüzde 63’ü hizmeti gereksiz buluyor. Uzun süre beklenen ve 1 Ağustos 2009 itibariyle kullanılmaya başlanan 3G hizmetleri, Türkiye’de yoğun bir ilgi görüyor. Araştırmanın sahası sırasında henüz ikinci ayında olan 3G hizmetleri şimdiden yüzde 9.3’lük bir kesim tarafından kullanılmaya başlandı.
İnterpromedya’nın yaptığı araştırmanın verilerine göre, Eylül ayı itibariyle tüketicilerin yüzde 17’si 3G uyumlu cep telefonu kullanıyor. Tüketicilerin 3G operatör tercihlerinde ise yüzde 61.3’le Turkcell birinci, yüzde 22,6 ile Vodafone ikinci ve Avea ise yüzde 16.1 ile üçüncü sırada. Tüketicilerin 3G kullanım nedenlerine bakıldığında ise yüzde 83,9’la görüntülü konuşma ilk sırada yer alıyor. Yüzde 23,4’lük kesim hızlı mobil internet hizmeti, yüzde 13’lük grup ise mobil TV hizmeti için 3G kullanıyor.
Rekabeti yüksek olan sektörün, reklam verme oranı da bir o kadar güçlü ancak reklamların anımsanma başarısına bakıldığında ise; son bir aya dair tüketicinin en fazla reklamını hatırladığı teknoloji şirketi yüzde 22’yle Turkcell oldu. Nokia yüzde 16 ile ikinci, Casper ise yüzde 14’lük hatırlanma oranı ile üçüncü sırada yer aldı.
Tüketicilerin önümüzdeki dönemlerde alacağı teknoloji ürünleri hakkında da önemli veriler içeren araştırmaya göre, önümüzdeki 1 yıl içinde tüketicilerin yüzde 26’sı notebook yada netbook almayı planlıyor. Satın alma sürecinde yüzde 90’lık bir oranla hem fikir olunan kriterler ise; hız, teknik servis desteği, fiyat ve garanti süresi.