Shadow

Türk girişimciye Silikon Vadisi modeliyle destek

Avea, tüm dünyada teknolojik gelişmeler için önemli bir model olan Silikon Vadisi’ndeki girişimcilere destek modelini Avea Kuluçka Merkezi adıyla hayata geçiriyor. Avea Kuluçka Merkezi, yeni fikirlerin hayata geçirilmesi için bedelsiz destek sağlayacak.

Avea, Türkiye’deki genç girişimcilere destek olmak için Avea Kuluçka Merkezi’ni (AveaLabs) hayata geçirdi. AveaLabs’in duyurulması için Mobil Dünya Kongresi’nin yapıldığı Barselona’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Avea CEO’su Erkan Akdemir, Ar-Ge’ye son 5 yıl içinde yaklaşık 65 milyon TL yatırım yaptıklarını ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’dan Ar-Ge Merkezi sertifikasını almaya hak kazandıklarını söyledi.

AR-GE BÜTÇESİ 35 MİLYON TL

Kuluçka Merkezi’nin Türkiye’de GSM sektöründe bir ilk olduğunu anlatan Akdemir,  bu merkezle 25 milyon dolara kurdukları, bu yıl 35 milyon TL bütçesi olan Ar-Ge merkezlerini girişimcilerin kullanımına açacaklarına da değinerek şunları söyledi:  “Telekom ve bilgi teknolojileri projesi olan girişimcilere ofis ortamı yaratacağız, test ortamı  pazarlama imkanı sunacağız. Avea, yıllık 100 milyon TL?lik teknoloji harcamasıyla en büyük alıcılardan biri. Grup şirketleri Türk Telekom ve TTNET’i kattığınızda bu rakam 5 katına çıkıyor. Dolayısıyla ilgimizi çeken, bize faydası olacağını düşündüğümüz projelere alıcı gözüyle de bakacağız.”

EN BÜYÜK TEST MERKEZİ BİZDE

Avea CEO’su Erkan Akdemir, “Avea bugün Türkiye’nin mobil alanda en büyük test merkezine sahip. Bu merkezin imkanlarını da girişimcilere açıyoruz. Avea, burada geliştirilen projelerin müşterisi de olabilecek. Ticari kaygımız yok. Tam tersine mobil alandaki fikirlerin desteklenmesi ve yeni projelerin ortaya çıkmasını amaçlıyoruz. Şu ana kadar Avea Ar-Ge merkezinden AvealıBonus projesinin altyapısını teşkil eden Yakın Alan İletişimi (NFC) ve Mobil Tahlil uygulamalarının çıktı.” dedi.

YERLİ FİRMALARA TEŞVİK

Akdemir, “Avea olarak bugün kullandığımız tüm sistem ve ekipmanlar yabancı menşeili. Müşterilerimiz için de durum böyle. Türkiye’nin teknoloji üretecek kapasiteye gelmesi, stratejik önem taşıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kullanılan yazılım ve donanımların en az yüzde 40’ının yerli firmalardan alınmasını şart koşuyor. Buna hem biz operatörler hem de BTK büyük önem veriyor.” şeklinde konuştu. Avea CEO’su Erkan Akdemir, bu merkezden çıkacak projelere başka operatörlerle çalışmama gibi bir engelleme getirip getirmeyeceklerinin sorulması üzerine, “Buradan çıkan projelere, başka operatörlerle çalışmaların engelleme gibi bir uygulamamız yok. Ticari aktiviteleri sınırlamak olmaz.” dedi.

ÜLKEMDE TÜRK BAYRAĞI GÖRMEK BENİ DUYGULANDIRDI

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Telekom Grubu CEO’su Hakam Kanafani de, “Türkiye, laik demokratik yapısıyla artık model bir ülke.Amerika, Fransa sistemlerinin yanında artık Türk sistemi de konuşuluyor. Ben Mısırlıyım. Son günlerde yaşanan olaylar, benim duygusal anlamda çok etkilenmeme neden oldu. Mısır’daki göstericilerin ellerine Türk bayrağı görmek beni çok duygulandırdı.” dedi.

Bilişim teknolojisinin, insanları güzel işler yapabilmek için bir araya getirdiğini ifade eden Kanafani şunları söyledi:
“Bir kutuyu alıp getirmek ve kullanmak çok kolay. Ancak makinalarını aldığımız firmalar, bu çalışmalara 50 sene önce başladılar. Çeşitli telekom ürünleri için, ciddi manada alımlar yapıyoruz. Bu ürünleri alırken, Türk mühendislerin de bu alanlarda eğitilmelerini ve desteği şart koşuyoruz. Bu ürünleri getirip monte edenler Türk şirketleri. Burada Türk liderliği oldukça önemli. Bugün burada söylememiz gereken, yurtdışından ekipmanlar alınmaması değil, bu sistemlerin kullanımı için gerekli bilgi birikiminin de sağlanması. Bugün burada yapılan şey, gelişmiş ülkelerde yapılan bir şey. Erkan Bey’e, yaratıcı fikirlere destek olmak içinbu projeyi hayata geçirdiği için teşekkür ediyorum.”
Yapılan projelerde, fikri mülkiyet haklarının kime ait olacağı sorusu üzerine Kafani, “Bu bir ticari aktivite değil. Bu bir sorumluluk projesi, yeni fikirleri desteklemek için bir aktivite. Bir firmanın fikri varsa, biz de almak isteriz.” dedi.

FİKRİ OLAN HER GİRİŞİMCİYE AVEALABS’IN KAPILARI AÇIK

Avea Ar-Ge Direktoru Egemen Kurdoğlu, Avea Kuluçka Merkezi’nin, yaratıcı fikirlerin hayata geçirilmesi için, ofis de dahil olmak üzere girişimcilere destek vereceğini söyledi. Avea Ar-Ge Merkezi’nde uzun süredir teknoloji geliştirme çalışmalarının sürdüğünü ve bu merkezden, AvealıBonus ve Mobil Tahlil gibi güzel projelerin çıktığını hatırlatan Kurdoğlu şunları söyledi: “Bu merkezi kurarken Amerika’daki modelleri inceledik. Silikon Vadisi, Stanford ve MIT’de incelemelerimiz oldu. Yurtdışındaki kuluçka merkezleriyle önümüzdeki dönemde işbirliklerimiz olacak. Girişimciler başvurularını, avealabs.com adresinden yapabilecek. Kuluçka merkezine girişimler 18 ay için kabul edilecek. Alımlar için, Mart ve Eylül aylarında yılda ilk kez değerlendirme yapılacak. 18 aylık kuluçka süresinden sonra, girişimlerle ilgili değerlendirme yapılacak.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir