Shadow

TÜBİTAK, bir kez daha Pardus’ta ‘Durmak yok, yola devam’ dedi

Bir süre önce bu blogda, “Pardus yola devam ediyor, yol haritası ‘Pardus’un Geleceği’ çalıştayından sonra açıklanacak” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Pardus projesindeki yeni yapılanmanın, projenin sonlandırılması gibi yansıtılması karşısında TÜBİTAK’tan gelen bir açıklama olduğu için önemliydi. Ancak daha sonra da sular durulmadı.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus işletim sisteminin 2011 serisinin sonlandırıldığı yine Pardus e-posta listelerinde açıklandı. Bu açıklama da yine, “Pardus işletim sistemi projesi sonlandırıldı” olarak algılandı ve kafa karışıklığının sürmesine neden oldu.

Şimdi Pardus Proje ekibinden Semen Cirit tarafından bir açıklama daha yapıldı. Cirit’in açıklamasını, Pardus cephesinde neler olduğu konusunda bilgi sahibi olmak için aşağıda paylaşıyorum:

Herkese Tekrar Merhabalar,

Camia ve kullanıcı listesinde okuduklarımdan yanlış anlaşılmaların hala devam ettiğini görmekteyim. Pardus’un her iki sürümünün devam edip etmeyeceği veya ne şekilde devam edeceği çalıştaydan sonra ortaya çıkacak. Pardus’un bireysel sürümü bundan sonra çıkmayacak şeklinde bir karar alınmadı, aynı şekilde Kurumsal sürümü için de.

Bu alınmış olan karar (2011 sürümünün ölümü kararı), tamamıyla yapılacak iş, tecrübeli ve yapılacak iş ile ilintili kişi sayısı gibi bilgiler sonrasında ortaya çıktı. Evet mükemmel senaryoya bakıldığında 2011 sürümü bir sonraki sürüm çıktığında ve yeni sürüme yükseltme yöneticisi hazır olduğunda sona erdirilmeliydi. Fakat güncel durumumuza bakıldığında 2011’in tüm güvenlik güncellemelerini takip edip, sorunlarını giderecek kişilerin büyük çoğunluğu mevcut değil.

Bir projeden biri ayrılmaya karar verdiğinde, mutlaka işi devredeceği birileri vardır ve işten ayrılmaya karar verdikten sonra ilgili kişiye işlerini anlatmaya ve devretmeye başlamıştır. Bizim sürecimize bakıldığında bu durum mevcut değildir, ani değişimler olmuş ve işler istenildiği şekilde devredilememiştir. Bu yüzden 2011 için yapılacak güncellemeler Kurumsal sürüm ile birlikte imkansıza doğru yönelecekti ve yönelmeye başlamıştı. Ayrıca yeni sürüm çıkarma sürecimize bakıldığında şu sorulara da tahmini cevaplar vererek 2011 sürümünü sonlandırmaya karar verdik:

Çalıştay sonrasında;

– Kaç ay içerisinde Pardus yapılanması tamamlanabilecek?

– Kaç ay içerisinde kalifiye kişi bulunup yeni bir sürüme başlanabilecek?

– Yeni sürüme başlandığı süreç içerisinde eski sürümlerin durumu nasıl devam edecek?

2011’in son aylardaki durumu ve bir sonraki sürümün olası sürecine baktığımızda, gerçekleştirmemiz gereken güncellemeler yapılamamış olacaktı ve bunu zamanında görüp 2011 sürümünü sonlandırmamız en doğal sonucumuzdu.

Pardus çalıştayı sonrasında alınan kararlara göre yine yeni sürümler ortaya çıkacak, yine ölecekler…

Tekrar belirtmek isterim, yeniden yapılanma sürecinde olduğumuz için bir bilgi kirliliği mevcut, lütfen sadece Pardus ve TÜBİTAK üzerinden yapılan açıklamalara güveniniz ve itibar ediniz.

Herkese sevgiler ve kolaylıklar,

Not: Hürriyet’te çıkan haberin yanlışlığı ile ilgili gerekli yerlere bilgilendirme yapılmış durumda.

Semen Cirit

TUBITAK/BILGEM – Pardus GNU/Linux

Yazıyı Oylayın
İlginizi çekebilir:  TÜBİTAK, Pardus'la gözünü KOBİ'lere dikti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir