Shadow

Toplumdan saklayamazsın!

Türkiye Bilişim Derneği’nin ‘Ufkun Ötesi’ temasıyla düzenlediği ‘Bilişim 07’ etkinliğinin açılışında konuşan Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bilgi çağında yönetenlerin toplumdan hiçbir şey saklayamayacaklarını söyledi.
Bugün demokrasinin toplumla sürekli alışveriş halinde olarak ve milletin iradesinin yönetimi sürekli etkilemesiyle mümkün olabildiğine dikkat çeken Bakan Aydın, “Bugün yönetimler, toplumdan gelen geridönüşümle yönetim şekilleniyor. Artık iletişim küresel hale gelmiştir. Komünizmin yıkılmasının en önemli nedeni, sansürün işletilememesi ve bilginin hızlı bir şekilde işletilmesiyle mümkün olmuştur. Eskiden iki kutupu dünyada kendi içinde bir denetim, sansür mekanizması işletilebiliyordu. Bugün toplumdan hiçbir şey saklamak mümkün değil” şeklinde konuştu.

ZAMAN KAVRAMI YENİDEN

Bakan Aydın, konuşmasında, “Teknoloji çağını yakalamak için zaman kavramını yeniden inşa etmek zorundayız. Çağımız hız çağıdır. Mustafa Kemal Atatürk, hız çağını lokomotifle yakalamak için hamle yapmıştır” dedi.
Bilişimi ikinci plana iten hiçbir hükümetin başarı sağlayamayacağını belirten Aydın, şunları söyledi:
“Zamanı ve insan gücünü verimli kullanmak ancak yönetim ve iletişim kavramlarını birleştiren yönetişimle mümkün olabilir. Bugün her şey değişiyor. Bu etkinliğin sloganı olan ?ufkun ötesinde? kavramı bile değişimi anlatmak için yetersiz. Sınırlı bir ufuk yok ki. Sınırını çizebileceğiniz, burası ufuk diyebileceğiniz bir yer yok.”

“AR-GE PAYI ARTACAK”

Araştırma ve geliştirmeye (AR-GE) ayrılan payın yüzde 2’ye çıkarılacağının müjdesini veren Bakan Aydın, “Bilim ve teknolojiye harcanan miktarı nüfusa böldüğümüzde maalesef iyi bir durumda değiliz” dedi. Bilişim sektöründe 40 bin yetişmiş eleman açığı bulunduğunu ifade eden Bakan Aydın, bu açığı gidermek için, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yurtdışında öğrenci göndererek, bu açığı kapatmaya çalıştıklarını söyledi.

“BİLGİ KUDRETTİR”

Bilişim sektöründe Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in sık sık kullandığı ‘Bilgi güçtür’e vurgu yapan Bakan Aydın, İngiliz filozof Francis Bacon’a ait olarak bilinen ‘Bilgi güçtür’ sözünün, çağlar öncesine ait olduğunu belirterek, “Bilgi güçtür, bilgi kudrettir: ancak bilen topluluk kendini yönetebilir” dedi.
Ortaçağ’da İslâm dünyasının bilim ve teknolojik olarak ilerlemesinin nedeninin hızlı yazabilme yeteneği olduğunu kaydeden Bakan Aydın, “Arapça harflerle, yazım işiyle uğraşanlar, Latin harflerinden daha hızlı eserler yazabiliyorlardı. Bu sürecin ardından, matbaanın ticari nedenlerle Osmanlı’ya girişinin gecikmesiyle gerileme yaşanmıştır. Akıllı insanlar bir defa hata yapar. Bir delikten bir defa ısırılır” şeklinde konuştu.
Toplum olarak, ‘bilişmek’ kavramına pek de yabancı olmadığımıza dikkat çeken Bakan Aydın, “Yunus Emre, ‘Beri gel barışalım, yad isen bilişelim’ demektedir. Bilişmek bize yabancı bir kavram değil’ dedi.

Yazıyı Oylayın
İlginizi çekebilir:  Sosyal ağlarda oltaya gelmeyin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir