Türk Hava Yolları, sürekli farklı noktalarda ve hareket halinde olan yaklaşık 8 bin kişilik uçuş ekibinin birbirleriyle iletişimini kolaylaştırmak için kendi sosyal ağını kurdu. Projeyi hayata geçiren Nexum şirketinin CEO’su Emre Gürül, “THY için, Türkiye’de eşi zor bulunacak bir kurum içi sosyal ağ projesi hayata geçti. Bu sayede çalışanları iletişimi arttı.” diyor.
Türk Hava Yolları, çalışanlarının sosyalleşmeleri için kendi sosyal ağını kurdu. Crewrest adlı bu projeyi hayata geçilen Nexum şirketinin CEO’su Emre Gürül, THY’nin uçuş ekibinin yaklaşık 8 bin kişiden oluştuğunu belirterek, “Bu ekip çok hareketli bir ekip, sürekli olarak farklı noktalara gidiyor, oralarda kalması gerekebiliyor. Bu ekibin kendi arasındaki iletişimini ve bilgi paylaşımını arttırmak için THY bir kurum içi sosyal ağ projesi planlamıştı. Bu proje ile ilgili olarak bir ihale açıldı ve bu ihaleyi Nexum kazandı.” dedi.
TECRÜBE PAYLAŞIMI KOLAYLAŞTI
THY’nin sosyal ağını, Microsoft’un SharePoint 2010 platformu üzerinde gerçekleştirildiğini ifade eden Gürül, “THY için, Türkiye’de eşi zor bulunacak bir kurum içi sosyal ağ projesi hayata geçti. Uçuş personeli gittiği ülkelerle ilgili bilgileri Crewrest adlı bu platform üzerinden arkadaşları ile paylaşma imkanı buldu. Bu proje ile kalınan oteller, yemek yenilen restoranlar ve o ülkelerle ilgili diğer bütün bilgilerin tutulduğu ve paylaşıldığı bir bilgi havuzu oluşturulmuş oldu. Üstelik bu sıkıcı bir intranet ortamında değil, tam aksine kullanıcıların zaten çokça kullandığı Facebook ve Twitter platformlarının özelliklerini barındıran bir sosyal ağ ortamında sağlandı.” şeklinde konuştu.
CEPTEN DE ERİŞİLİYOR
Crewrest adlı bu sosyal paylaşım sitesi sayesinde kullanıcı istatistiklerinin çok üst seviyelere ulaştığını ifade eden Gürül, sözlerine şöyle devam etti: “Projeye hem daha fazla özellik ekleyecek hem de iPhone ve Android cihazlardan ulaşılabilecek mobil uygulamaları da içeren ikinci fazın eklenmesi için çalışmalara başladık. Bu tarz uygulamalar şirketlere pek çok fayda sağlıyor. Binlerce çalışanı olan THY gibi şirketlerde her bir çalışanın zihnindeki bilgiyi alıp şirket bilgisi haline getirmek, sürekli hareket halinde lokasyon bağımsız olarak çalışan kişilerde takım ruhu oluşturmak ve şirkete bağlılığı arttırmak, çalışanların önerilerini alabilmek için gerekli ortamı yaratmak bu faydalardan sadece birkaçı.”
Şirketler N-Social ile kendi sosyal ağlarını kuracak
Nexum şirketinin CEO’su Emre Gürül, SharePoint 2010 altyapısı üzerinde geliştirdikleri kurum içi sosyal ağ ürününe, N-Social adını verdiklerini ve tüm şirketlere bu hizmeti sunma hedefinde olduklarını söyledi. Gürül, “N-Social’i, sürekli olarak yatırım yapıp geliştirdiğimiz bir ürün haline getirdik. Yakında açacağımız Teknopark ofisimizde bu ürün için bir takım yaratıp ARGE faaliyetleri ile ürüne daha da yatırım yapacağız. Sosyal medyanın sürekli gündemde olduğu bir ortamda şirketlerin de bunu yok saymak yerine aksine bu konuya yatırım yapmaları gerektiğine inanıyoruz. Diğer bir popüler konu olan mobil uygulamalarda da son kullanıcıya seslenen uygulamalara paralel olarak özellikle Tablet PC’lerde geliştirilen iş uygulamalarının sayısının artacağına inanıyoruz. Örneğin şu aralar gezici satış ve keşif ekibi bulunan bir klima şirketi için iPad üzerinde bir uygulama geliştiriyoruz. Çalışanları da motive eden bu uygulamalar ile daha önceleri kompleks, hantal ve kullanımı zor olarak algılanan B2B uygulamalarını çok daha kullanıcı dostu ve etkin hale getirebilmek mümkün.” şeklinde konuştu.
2000’de ‘net’ balonunun patlaması bizi yıldırmadı
Nexum şirketinin CEO’su Emre Gürül, şirketin kuruluş öyküsü hakkında ise şu bilgileri verdi: “Nexum’un bir teknoloji şirketi olarak çok farklı bir öyküsü, başarı hikayesi var aslına bakarsanız. 2000 yılında Alman Nexum firması ile birlikte ‘joint venture’ şeklinde Nexum Boğaziçi Elektronik Çözümler adıyla web siteleri tasarım ve yazılımı konusunda hizmet vermek üzere kuruldu. Bizim faaliyete başladığımız yıllarda teknoloji demek web sitesi demekti bir anlamda. 2004 yılında Nexum AG’nin stratejilerinde değişiklik oldu ve biz de Nexum?un Türkiye’deki hisseleri Nexum Boğaziçi tarafından -isim kullanım hakkı da dahil olmak üzere- satın aldık. Bir anlamda tersine bir satın alma oldu. 2004 yılında IT sektöründeki gelişmeler ve verilen hizmetler çerçevesinde yeni bir marka daha yarattık ve interaktif ajans hizmetlerini Nexum Creative markamız ile sunmaya başladık. Bugün itibariyle Türkiye’de yazılım ihracatı yapan ilk 10 şirket arasında yedinci sırada yer alıyoruz. Aynı zamanda ‘Deloitte Fast 50’ ve Interpro ‘Bilişim 500’ araştırmalarında yer alan, Türkiye’nin en hızlı büyüyen bilişim şirketlerinden birisiyiz. 110 kişilik profesyonel ekibimiz ile yazılım, danışmanlık ve dijital pazarlama alanlarında faaliyet gösteriyoruz.
TRT yayınlarını iPad’le ister izle ister kaydet
Nexum’un bugüne kadar yaptığınız projelerden TRT mobil uygulamaları hakkında da bilgi veren geçilen Nexum şirketinin CEO’su Emre Gürül, “Geliştirdiğimiz TRT yayın uygulaması çok ilgi gördü, App Store’a girdikten üç gün sonra bir numaraya yükseldi ve çok iyi övgüler aldı. Aynı şekilde son dönemde NTV için Hava Durumu Uygulaması ve Eti form için Kalorimetre Uygulamasını da App Store’a koyduk, bu uygulamaların da çok ilgi çekeceğini düşünüyoruz.” dedi. iPhone ve iPad kullanıcıları TRT’nin 13 televizyon kanalında ve 15 radyo kanalında yayınlanan birbirinden renkli ve eğitici programlarını canlı seyredebiliyor. TRT Mobil uygulaması Türkiye sınırlarının dışına da taşarak başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere 10 farklı ülkeden de yoğun ilgi görüyor. TRT Mobil uygulaması, AppStore’da yayınlanmasından çok kısa bir sürede en fazla indirilen ve aynı zamanda en fazla beğeni yıldızı verilen uygulama oldu.