Shadow

Temassız karta yönelişin en önemli nedeni güvenlik

Modern dünyanın ileri düzeyde birbiriyle bağlantılı halde olması, güvenli kimlik doğrulama teknolojilerinin kullanılmasının yani sıra bu teknolojilerin hızlı çalışan sistemler olmasını da gerektiriyor. Devletler ve tüm ilgili kurum ve kuruluşlar, güvenlik kadar elverişli çözüme geçiş yapmak için akıllı kartları giderek daha çok tercih ediyor.

Ürün ömrü ve kalitesi büyük önem taşıdığından, çift arayüzlü çözüm, hem temaslı hem temassız arayüzler üzerinden son kullanıcıların etkileşime girebilmelerine imkan verdiği için en uygun ve güvenilir teknoloji olarak öne çıkıyor. Dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Frost & Sullivan’ın yayınladığı “Çift Arayüz Kartlarına İlişkin Ticari Fırsatlar ve Zorluklar” başlıklı ürün raporunda, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akıllı Kart Grubu Küresel Program Direktörü Jean-Noel Georges, çift arayüz kartlarının yararlarını ve bu kartların üretim süreçlerini içeren zorlukları ortaya koyuyor.

Georges, önümüzdeki uzun yıllar boyunca temassız kartların öncelikle çift arayüz tipi temelinde yapılacağını, bunun başlıca nedeninin kurumların ve şirketlerin güvenli ve elverişli “temassız” kart tabanlı sistemlerin avantajlarını farketmiş olmalarından kaynaklandığını belirtiyor. Georges ayrıca, çift arayüz kartların daha yüksek müşteri memnuniyeti sağladığını ve daha önemlisi bu kartların hibrit kartlardan daha ucuz olduğunu vurguluyor.

Temassız teknoloji değer zinciri çapındaki pazar aktörleri, akıllı kart üreticileri ve özellikle çip satıcılarına yeni fırsatlar sunuyor. Ancak çift arayüz kartlarının üretimine ilişkin bazı zorluklar da bulunuyor.

Son derece güçlü bir kimlik doğrulama aygıtı olan akıllı kartlarin, teknik veya mekanik sorunlar nedeniyle arızalanmasi pek olasi degil. Devlet uygulamaları için beklenen standart ürün ömrü 10 yıl civarında bulunuyor. Çift arayüzlü çözümün potansiyel yenilenme ve maliyetli basım işlemlerini önlemek için en az 10 yıl boyunca iş görmesi gerektiği ifade ediliyor. Soz konusu akıllı kart teknolojisinin kimlik tanımlama ve doğrulama açısından kesinlikle güvenilir ve kullanımı kolay en iyi yol olduğu belirtiliyor.

İlginizi çekebilir:  WhatsApp, telekom sektöründe oyunun kurallarını değiştirdi

Ödeme yapma amacıyla kullanım açısından ise kart ömrü daha az önem taşıyor. Zira banka kartları her iki ila üç yılda bir yeniden basılıyor. Ancak Georges, bir banka kartının resmi kimlik kartından çok daha sık kullanılacağına dikkat çekiyor ve banka kartlarının cüzdan, çanta ya da cepte taşındığını, dolayısıyla fiziksel hasara uğradığını ve ayrıca aşınmaya, aşırı yüksek sıcaklıklara maruz kaldığına da dikkat çekiyor.

Kartın gün içinde birkaç kez kullanılması, anten ve çip arasındaki iletişimde sorun çıkma riskini artırıyor. Dolayısıyla temassızlık özelliğinin olmaması çok sayıda kartın üreticilere iade edilmesi anlamına geliyor. Bu durum kart sağlayıcılarına çok büyük bir maliyet getirmenin yanı sıra, banka imajına olumsuz etki ve son kullanıcıya negatif bir deneyim yaşatma risklerini de taşıyor.

Akıllı Paket Çözümü (Smart Packaging Solution-SPS), çip ve yerleşik anten arasında herhangi bir problem meydana gelmesini önlemek amacıyla fiziksel ve mekanik sorun engelini aşmaya yönelik bir yanıt sunuyor. Söz konusu yaklaşım sadece iletişim yönüyle bağlantılı kalmayıp, ayrıca üretim sürecinin tamamını olumlu şekilde etkileyecek. Kart üreticisi, Akıllı Paket Çözümü kullanarak temaslı akıllı (çipli) kartlarla benzer bir kalite ve üretim düzeyine ulaşabilecek.

Jean-Noel Georges, yeni bir ürünün piyasaya tanıtılmasının uzun ve maliyetli bir iş olduğunu, çift arayüzün tanıtılmasının da doğal olarak karmaşık bir süreç olduğunu belirtiyor. Georges, çift arayüz kartlarının kimlik yönetimi ve ödeme alanlarında kullanılmasındaki inanılmaz büyüme nedeniyle, bu süreçte ortaya çıkacak muazzam boyuttaki pazar fırsatlarından yararlanma zamanının geldiğinin altını özellikle çiziyor.

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir