Shadow

TechnoLogic – 72. Bölüm

Yeni Şafak gazetesi Teknoloji Editörü Melih Bayram Dede, TechnoLogic adlı televizyon programıyla TVNET ekranında.

Dede’nin hazırlayıp sunduğu TechnoLogic’te, bilgisayar ve internet alanındaki yeni gelişmeler, teknoloji dünyasından yeniliklere yer veriliyor.

Görüş ve önerilerinizi info@techno-logic.tv adresine yazabilirsiniz.

Not: TVNET, TÜRKSAT 3A uydusu ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Isparta’da karasal yayın yapıyor. TVNET’in uydu parametleri şöyle: UYDU: TÜRKSAT 3A FREKANS: 12644 SEMBOL: 2960 FEC: 5/6 POLARİZASYON: VERTICAL

TVNET, ayrıca DigiTurk 39., D-Smart 85. kanalda yayında.

İnternetten Canlı Yayın: http://www.tvnet.tv.tr/canliyayin

————-

T e c h n o L o g i c   –   7 2

JENERİK

AÇILIŞ ANONSU

Ekranların teknoloji rehberi TechnoLogic’ten herkese merhaba. Bilgisayar ve internet alanındaki gelişmeler, teknoloji dünyasından yenilikler ve en son keşiflerle karşınızdayız. Her hafta olduğu gibi, TechnoLogic bu hafta da dopdolu! Bakalım bu hafta TechnoLogic’te neler var!

İÇERİK ÖZETİ

Cep telefonlarımızdan internete ADSL’den daha hızlı bağlanmamızı sağlayacak 3G neler getiriyor?
Amerikan Ordusu, askerlerinin eğitiminde kullanmak üzere bilgisayar oyunu geliştiriyor
Türk halkı yasaklı olmasına rağmen Youtube’u, ‘en çok ziyaret edilen ilk 10 site’ arasına soktu
Yapay Zeki Yazılım Genel Müdürü Ekim Nazım Kaya ile sanal çağrı merkezi operatörü Botego’yu TechnoLogic’e anlattı
Haftanın siteleri MySchoolog ve Buzz 2.0!
Zombiler karşısında canlarını korumaya çalışan insanları konu alan Left 4 Dead, ilgili detaylar TechnoLogic’te
Logitech G15 interaktif klavye ve ilginç dijital oyuncaklar
Asil Yayın Dağıtım çıkan ‘Microsof Visual Basic 6.0 ile Programlama’ kitap raflarında
Hepsi birazdan TechnoLogic’te!

HABER ANONS

Üçüncü Nesil Mobil Hizmetler ihalesinin yapılmasının ardından, GSM şirketleri bu hizmeti ülke geneline yaymak için çalışmalara başladı. Gelin şimdi 3G’nin hayatımızda neleri değiştireceğine ve diğer haberlerimize birlikte göz atalım!

HABER 1

3G neler getirecek?

‘Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri’ ihalesi sonrası, GSM operatörleri cebe hızlı interneti getirecek bu teknoloji için hazırlık yapıyor. Peki bu teknoloji bize neler getirecek?
3G’nin sağlayacağı hız; bugünkünden onlarca kat daha fazla olacak. 700 MB bir DivX sinema filmi, bugünkü teknolojiyle 6,5 saatte indirilirken, 3G ile yaklaşık 13 dakikada indirilecek.
3G teknolojisi ile sunulan görüntülü görüşme, görüntülü haber, cep telefonunda televizyon seyredilmesine izin verirken mobil ödeme kartı ile bankacılık yeni bir boyut kazanacak.
Yeni teknoloji daha gelişmiş mobil ofis hizmetleri, hastalıkların uzaktan teşhis edilmesini sağlayacak, hastayı uzaktan izleme ve erken müdahaleye olanak tanıyacak.
Sağlık servisleri, mobil eğitim hizmetleri, daha gelişmiş m-devlet hizmetleri, akıllı ev gibi uygulamaların, dünyada 3G abonelerinin sayısını 2008’de yüzde 64 artırması öngörülüyor.
3G teknolojisine geçişle mobil internette ulaşılacak yüksek hız, Türkiye’de de hem bireylerin hem de kurumların her yerde kablosuz internet kullanımının yaygınlaşmasını sağlayacak.

HABER 2

Askerlere özel oyun

Amerikan Ordusu’nun resmi yayın organı Stars and Stripes, silahlı kuvvetlerin savaş ortamını konu alan yeni bir bilgisayar oyunu geliştireceğini duyurdu.
Amerikan askerlerinin, cephe tecrübesini bilgisayar başında yaşamalarını sağlayacak oyun için önümüzdeki 5 yıl içerisinde 50 milyon dolarlık bir yatırım yapılması planlanıyor.
Amerikan ordusu, yıllardır bilgisayar oyunlarıyla göze diğer ordulardan daha fazla göze çarpan yakın bir ilişki içerisinde. Oyunlarda ABD’nin yenilmezliğine vurgu yapılıyor.
Bu imajı daha da sağlamlaştırmak isteyen Amerikan Ordusu, hem askerlerin eğitim programlarında kullanılmak, hem de piyasaya sürülmek üzere bir oyun geliştirecek.
Amerikan Ordusu, halihazırda eğitimlerinde ‘DARWARS Ambush’ isimli ticari bir oyunu kullanıyor, ordu bu oyunu kara, hava, deniz, sahil ve iç güvenlik eğitiminde kullanıyor.
Yeni oyunun adı ‘Game After Ambush’ olacak. Oyun askeri ihtiyaçların daha iyi karşılanması amacıyla değiştirilebilir haritalar, senaryolar ve görevler gibi özelliklere sahip olacak.

HABER 3

Yasak ama Top 10’da

Türk halkı yasaklı olmasına rağmen Youtube’u, ‘en çok ziyaret edilen ilk 10 site’ arasına soktu. YouTube’u, Türkiye’den her gün 1 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği ortaya çıktı.
İnternette 20 milyondan fazla web sayfasının ziyaretçi trafiği hakkında bilgi veren, Alexa.com’un verilerine göre, Youtube hala Türkiye’deki ik 10 siteden biri.
6 aydan fazla bir süredir devam eden Youtube yasağını en ilginç kılan yönlerden biri de, yasaklı siteye giren 1 milyon Türk’ün içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da yer alması.
Başbakan, Hindistan’a giderken uçakta gazetecilere, Youtube girdiğini itiraf etmiş, CHP, bir soru önergesiyle Başbakan’ın bu siteye nasıl girdiğini açıklamasını istemişti.
Arama motoru Google’da ‘YouTube’a nasıl girilir?’ ve ‘YouTube’a girmenin yolları’ şeklinde arama yapanlar, yasaklı siteye erişmek için çok çeşitli yöntemler öğrenebiliyor.
Bu arada, Youtube yasağı Google tarafından yeni yeni gündeme alınmaya başlandı. 24 ülkede yerel yönetimlerle işbirliği yapan Google yöneticileri, şimdi Türkiye’deki krize çözüm arıyor.

RÖPORTAJ PERFORE

Yapay Zeki Yazılım Genel Müdürü Ekim Nazım Kaya ile Botego’yu TechnoLogic’e anlattı.

RÖPORTAJ

Botego, hiç yorulmadan, bir an bile ara vermeden çalışan, Türkiye’deki ilk ve tek robot çağrı merkezi operatörü. Yapay Zeki Yazılım Genel Müdürü Ekim Nazım Kaya ile Botego’yu konuştuk.

SİTELER ANONS

TechnoLogic’te bu hafta da işinize yarayacak birbirinden ilginç site önerilerimiz var. İşte detaylar!

SİTE 1

Ahmet Alp Balkan adı bir öğrencinin çabaları sonucu doğan ve Türkçe dışındaki dilleri desteklemesiyle global bir proje olma yolunda ilerleyen MySchoolog bu haftaki ilk sitemiz.
17 yaşında ve Fen Lisesi öğrencisi olan Ahmet Alp Balkan, Webrazzi’den öğrendiğimizde göre, tercümeler için destek aldığı kişiler de dâhil olmak üzere 10 kişi ile projesini yürütüyor.
Öğrenciler için modellenmiş bir web girişimi olan MySchoolog’da, kayıt olduktan sonra, derslerimizi giriyor, ders saatlerimizi, yapılacaklar listemizi, ders notlarımızı oluşturabiliyoruz.
MySchoolog üzerinde isterseniz okul hayatınızda ihtiyacınız olacak yeni dosyalar oluşturabilir ve saklayabilirsiniz. Kısaca tüm okul hayatınızı bu platform üzerinden yönetebiliyorsunuz.
Şu anda Türkçe ile birlikte 18 dilde hizmet veren MySchoolog’a daha çok yabancı ülke öğrencileri ilgi gösteriyor. Bu aslında projenin global bir girişim olduğunun kanıtı.
Türkiye’deki okullarda bu projenin kullanılması ve eğitimde yararlanılması için eğitimcilere büyük görev düşüyor. MySchoolog’a bir şans verin!
http://www.myschoolog.com

İlginizi çekebilir:  TechnoLogic - 11. Bölüm

SİTE 2

Bu haftaki ikinci sitemiz, internetteki Web 2.0 akımının halkla ilişkilerdeki yansıması olan ve Türkiye’nin ilk interaktif PR firması olarak tanımlayan BUZZ!
Halkla İlişkiler firmalarına, hem lokal hem de global dijital hizmetler veren BUZZ, başdöndürücü bir global değişim yaşayan ve hızla yayılan PR 2.0 akımının ilk örneği!
Günümüzde PR sektörünün en yeni trendi, internet üzerinden blogları ve sosyal ağları kullanarak marka bilinirliğini arttırıcı stratejiler geliştirmek olarak öne çıkıyor.
Özellikle uluslararası markaların tercihleri, artık sadece geleneksel medya araçlarını kullanmak yerine, internet üzerindeki sosyal ağları kullanmak yönünde evriliyor.
BUZZ; müşterilerine geleneksel medya enstrümanlarıyla hizmet veren PR profesyonellerine, tüm bunlara ek olarak, sosyal medyanın imkânlarını da kullanıyor.
BUZZ, üye olan şirketlere, internetin bloglar, sosyal ağlar, video paylaşım, haber siteleri gibi çeşitli Web 2.0 platformlarını da kullanarak dijital PR yapma imkanı sağlıyor.
www.buzz20.com

OYUN ANONS

Kalabalık zombilerin saldırısı karşısında canlarını korumaya çalışan insanları konu alan Left 4 Dead, halen geliştirme aşamasında olan bir oyun. Gelin şimdi etkileyici grafik ve sesleriyle dikkat çeken bu oyuna birlikte göz atalım!

OYUN

Left 4 Dead, bulaşan bir virüs sonucu zombiye dönüşen yaratıklarla, onlardak korunmaya çalışan insanların mücadelesini konu alan şiddet dozu aşırı yüksek bir oyun.
Zombilerle, onlarla mücadele ederek hayatta kalmaya çalışanların savaşında, ortalık kan revan. Bu nedenle bu oyunu küçük yaştakiler için uygun bulmadığımızı hemen belirtelim.
Avustralya’da 15 yaş ve üstü, Avrupa’da ise 18 yaş ve üstü etiketiyle satılan zombilerle insanların karşı karşıya geldiği oyunda çoklu ya da tekli oyun seçenekleri bulunuyor.
Oyunda ansızın bir yerlerden karşınıza çıkan ve sizi öldürmeye çalışan zombilere karşı koymak ve onları temizlemek zorundasınız. Bunun için de refleksinizin çok iyi olması gerekiyor.
Zombilerle savaşta M1911 tabanca, suikast silahı UZI veya pompalı tüfek kullanabiliyoruz. Oyunun Subway bölümünde makineli tüfek, sniper gibi seçenekler de önümüze çıkıyor.
Zombileri yakmak için molotof kokteyli gibi gerilla yöntemleri de kullanabileceğiniz oyun, görsel grafikleri, ses efektleri ve müziğiyle kendi alanında başarılı sayılabilecek bir yapım.
http://www.l4d.com

ÜRÜN ANONS

Hayatımızı kolaylaştıran teknoloji evrenindeki yolculuğumuz devam ediyor. Şimdiki durağımız, Bakırköy Carousel AVM’deki TeknoSA mağazası! Şimdi Teknosa Satış Danışmanı Bahadır Tekkan bize yeni ürünler hakkında bilgi verecek.
Logitech G15 186 YTL
Logitech G5 Laser Mouse 135 YTL
Sony CyberShot w120 379 YTL
www.teknosa.com

KİTAP ANONS

Visual Basic, Windows uygulamalarına benzer grafik ekrana sahip, bir programlama dili. Asil Yayın Dağıtım çıkan ‘Microsoft Visual Basic 6.0 ile Programlama’ adlı kitap, programlamaya ilgi duyanlar için.

KİTAP

Microsof Visual Basic 6.0 ile Programlama
Mahmut Gülesin
Asil Yayın Dağıtım
894 Sayfa, 34 YTL

Windows’ta programlama yapanların ilk tercihlerinden biri olan Visual Basic’i öğrenmek isteyenlere yol gösteren ‘Visual Basic 6.0 ile Programlama’ Asil Yayın Dağıtım’dan çıktı
Visual Basic, nesne tabanlı, olaylara dayalı, grafik kontrol nesneleri yardımı ile Windows’a benzer grafik ekran ve menü tasarımları kolayca tasarlanabilen bir programlama dili.
Visual Basic’te Word, Excel gibi programların menü ve ekran tasarımlarına benzer pencereler tasarlanıp programlar yazılabiliyor ve bunlara işlevler yüklenebiliyor.
Grafik kontrol nesnelerine bağlı olaylar tanımlandıktan sonra kullanıcı bu grafik nesneyi seçmediği sürece program aktif olmaz. Bu da programların daha kolay hazırlanmasını sağlar.
Programın tümü ile birden uğraşmak yerine sadece ilgili modül, prosedür veya alt programla uğraşılarak programlar geliştirilir. Bu modüller gerekli uygulalarda defalarca kullanılabilir.
Hazırlanan bu kitapta Visual Basic 6.0 programlama dili detaylı bir şekilde, bol uygulama örnekleri veriliyor ve tek başına öğrenmeye yönelik bir anlatım tarzı esas alınıyor.

KAPANIŞ ANONSU

Sanal âlemdeki rehberiniz TechnoLogic’ten şimdilik bu kadar.
TechnoLogic’in bugüne kadar yayınlanan bölümlerini http://www.techno-logic.tv/ adresinden izleyebilirsiniz.
Programımızla ilgili görüş ve önerilerinizi info@techno-logic.tv adresine bekliyoruz.
Bilgisayar ve internet dünyasındaki yeni gelişmelerle, tekrar buluşmak üzere!

KAPANIŞ JENERİĞİ

Hazırlayan-Sunan: Melih Bayram Dede
Yönetmen: Ensar Altay
Yönetmen Yardımcıları: Hatice Keltek-Süleyman Civliz
Kurgu: Kerem Mutluay
Kamera: Mustafa Duman-Harun Çiçek
Grafik: Mustafa Şen-Ulaş Işık
Sanat Yönetmeni: Muharrem Toğrul
TVNET 2008
Sponsor: Airfel

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir