Shadow

TechnoLogic – 47. Bölüm

Yeni Şafak gazetesi Teknoloji Editörü Melih Bayram Dede, TechnoLogic adlı televizyon programıyla TV Net ekranında.

Dede’in hazırlayıp sunduğu TechnoLogic’te, bilgisayar ve internet alanındaki yeni gelişmeler, teknoloji dünyasından yeniliklere yer veriliyor.

Görüş ve önerilerinizi mbdede@gmail.com adresine yazabilirsiniz.

Not: TV Net, TÜRKSAT 2A uydusu ile İstanbul genelinde karasal yayın yapıyor. TV Net’in uydu parametleri şöyle: UYDU: TÜRKSAT 2A FREKANS: 11743 POLARİZASON: H (YATAY) SEMBOL ORANI: 2222 FEC: 3/4

TV Net, ayrıca DigiTurk 39., D-Smart 85. kanalda yayında.

İnternetten Canlı Yayın: http://www.tvnet.tv.tr/canliyayin

————-

T e c h n o L o g i c   –   4 7

JENERİK

AÇILIŞ ANONSU

Ekranların teknoloji rehberi TechnoLogic’ten herkese merhaba. Bilgisayar ve internet alanındaki gelişmeler, teknoloji dünyasından yenilikler ve en son keşiflerle karşınızdayız. Her hafta olduğu gibi, TechnoLogic bu hafta da dopdolu! Bakalım bu hafta TechnoLogic’te neler var!

İÇERİK ÖZETİ

IBM, bilgisayar işlemcilerini içeriden suyla soğutmak için harekete geçti
Yahoo, Microsoft’un defalarca tekrarladığı satınalma tekliflerini yine reddetti
Firefox web tarayıcısının yeni sürümü Rekorlar Kitabı’na girmeye aday
Bilişim 500 araştırmasını, İnterpromedya Araştırma Grup Müdürü Özlem Unan TechnoLogic’e anlattı.
Haftanın siteleri Türkiyevitrin ve Çin Günlüğü
Ubisoft firmasının geliştirdiği Far Cry 2 adlı oyunla ilgili detaylar günışığına çıktı
Creative gelişmiş ses kartı ve ilginç dijital oyuncaklar!
Milenyum Yayınları’dan çıkan ‘Siber Uzay’da Güvenlik ve Türkiye’ kitap raflarında
Hepsi birazdan TechnoLogic’te!

HABER ANONS

Teknoloji devi IBM, bilgisayar çiplerinin soğutulmasında saç kalınlığında binlerce su mini borusundan oluşan bir ağ kullanmayı planlıyor. Gelin şimdi bu haberin ayrıntılarına ve diğer haberlerimize göz atalım!

HABER 1

Bilgisayarlara ‘su girecek’

Teknoloji devi IBM, bilgisayar çiplerinin soğutulmasında saç kalınlığında binlerce su mini borusunun kullanıldığı bir sistem üzerinde çalışıyor.
IBM uzmanları, yeni sistemin giderek küçülen ve küçüldükçe de daha da karmaşıklaşan çiplerin ısınma sorununa kalıcı bir çözüm olabileceği görüşünde.
İçeriden suyla soğutmaya dayanan yeni teknoloji, üstüste dizilen üç boyutlu çipler üzerinde deneniyor.
Çiplerin üstüste dizilmesinin, verilerin birinden diğerine geçiş süresini kısaltarak, hem performansı artırdığı hem de yerden tasarruf sağladığı belirtiliyor.
Her bir 4 santimetre karelik çip, yalnızca 1 mm kalınlığında ama yaklaşık 1 kilovat yani bir elektrik ocağının on misli ısı yayıyor.
Hava akımı ya da diğer geleneksel soğutma teknikleri üç boyutlu çip teknolojisinde istenilen sonucu vermiyor.
IBM’in Zürih’deki araştırma laboratuarından Thomas Brunschwiller, “Çipleri birbirinin üzerine dizerken, çiplerin arkasına yerleştirilmiş geleneksel soğutucuların işe yaramadığını fark ettik ve su ile soğutmayı denedik” diyor.
IBM, suyla soğutma teknolojisini ürünlerinde kullanmaya 5 yıl içinde geçebileceği öngörüsünde bulunuyor.

HABER  2

Yahoo, yine köprüleri attı

Dünyanın en çok ziyaret edilen internet portalı Yahoo, yazılım devi Microsoft’un tamamen ya da kısmen satın alma önerisini kesin bir dille reddederken, rakibi Google ile işbirliği yapma kararı aldı.
Yahoo cephesi, Microsoft’un geçen şubatta 44 milyarlık satın alma önerisiyle başlayan tamamen veya kısmen satın alma görüşmelerinin sona erdiğini açıkladı. Şirket, Microsoft’un, nisanda teklifini 47 milyar dolara yükseltse de artık tümden satın alma önerisini çektiğini bildirdi.
Son açıklamayla birlikte, Yahoo’nun hisse senetleri yüzde 10 dolayında düştü.  Yahoo, açıklamasından 2 saat sonra, Google ile online reklam alanında 4 ila 10 yıl sürecek bir ortaklık kurduğunu ilan etti.
Yahoo ve Google tarafından yapılan açıklamada, 4 yıl öngörülen ve 10 yıla dek uzatılabilecek bu işbirliğinin, Yahoo’nun ABD ve Kanada’daki faaliyetlerini bağladığı, Yahoo’nun diğer yerlerde başka şirketlerle benzer anlaşmalar yapabileceği belirtildi.
Açıklamanın ardından Microsoft ise, Yahoo’yu kısmen satın alma teklifinin hala geçerli olduğunu bildirdi. İnternette aramaların sadece yüzde 3’ünü ve online reklamın sadece yüzde 7’sini kontrol edebilen Microsoft, Yahoo’yu satın alarak, online reklamda Google’ı yakalamak istiyor.

HABER 3

Firefox’tan büyük rekor

Mozilla Vakfı, Firefox internet tarayıcısının 3.  versiyonunu, genel kullanıma sundu. Mozilla, yeni web tarayıcısının rekor seviyede indirilmesini ve böylece Guinnes’e girmesini hedefliyor.
Yeni web tarayıcısıyla pazar payını arttırmayı uman Mozilla’nın pazarlama müdürü Paul Kim, Firefox 3.0’ın 24 saat içinde en çok indirilen yazılım rekorunu kırmasına çalıştıklarını söyledi.
Öte yandan yazılımın indirilmeye başlandığı andan itibaren karşılaşılan büyük ilgi, Firefox’un rekorunun gerçek olacağının bir göstergesi.
24 Ekim’de hizmete sunulan Firefox 2.0, 1,6 milyon kez indirilmişti. Mozilla Vakfı, yeni web tarayıcısını 5 milyon kişinin indirmesini bekliyor.
Firefox 3.0’ın en büyük özelliği, kötü amaçlı yazılımla bubi tuzaklı web sayfasına yönelmesi durumunda kullanıcıyı uyarması.
Ayrıca yeni tarayıcı ‘Smart Location Bar-Akıllı Yer Çubuğu’ özelliğiyle ziyaret edilen web sitesi işaretlenmese ya da adresi tam olarak hatırlanmasa bile kullanıcıya bu sayfaya geri dönme olanağı tanıyor.
Firefox 3.0 Windows 2000, XP ve Vista işletim sistemlerinin yanı sıra Linux dahil olmak üzere Windows dışındaki sistemlerle çalışabiliyor.
Onestat adlı internet araştırma kuruluşuna göre, Internet Explorer yüzde 83.27, Firefox yüzde 13.76, Apple Safari yüzde 2.18, Opera yüzde 0.55 ve Netscape yüzde 0.14 pazar payına sahip.

RÖPORTAJ PERFORE

Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı şirketler, Türkiye bilişim sektöründeki aktif oyuncular ve kamu kuruluşlarının, pazar büyüklüğüyle ilgili verileri öğrenebildiği en önemli kaynak olan Bilişim 500 araştırmasını, İnterpromedya Araştırma Grup Müdürü Özlem Unan TechnoLogic’e anlattı.

RÖPORTAJ ANONS

Bilişim 500, Türkiye’de bilişim pazarının büyüklüğüne ve geleceğine ışık tutan en önemli araştırmalardan biri. İnterpromedya Araştırma Grup Müdürü Özlem Unan’la Bilişim 500’ü konuştuk.

SİTELER ANONS

TechnoLogic’te bu hafta da işinize yarayacak birbirinden ilginç site önerilerimiz var. İşte detaylar!

SİTE 1

Türkiyevitrin.com, yüzbinlerce küçük ve orta ölçekli işletmenin, sektör sektör yer aldığı ve tüm illerin ekonomik vitrinini ortaya koyan bir site.
Türkiye’nin en iddialı e-tanıtım alanı olan türkiyevitrin.com tam 24 dilde yayın yapıyor ve bu dilleri konuşan ülkelerle ticareti kolaylaştırıyor.
Üye işletmeler sayfadaki bilgi ve görsellerini kendilerine verilen kontrol panel şifresiyle sisteme giriş yaparak kendi web sitelerinde bulunan içeriği güncelleme şansına sahip oluyor.
Türkiyevitrin.com, işletmeleri elektronik ortama taşırken, e-ticarete uygun ve işletmelerin birbirleriyle alışverişi ve iletişimini geliştirmek için de yeni bir proje üzerinde çalışıyor.
Şimdiye kadar yüzbinlerce işletmenin bilgilerine 24 dilde erişebilme imkanı sunan ve en kapsamlı ticaret rehberi olma üzelliğini koruyan Türkiyevitrin.com, yakında online ithalat ve ihracat yapma imkanı da sağlayacak.
Turkiyevitrin.com çatısı altında bulnan, myvitrin.com ile işletmeler şirketler arası e-ticaret yapabilecek ve elektronik ortamda birbirleri ile işbirliği, alışveriş ve iletişim yapma olanağı bulacak.
Türkiye’nin neresinde olursanız olun, bir ürün ya da hizmet üretiyorsanız, şirketinizi 24 dilde dünyaya açmak ve bu ülkelerle ticaret hacminizi geliştirmek için bu siteye üye olmalısınız!
http://www.turkiyevitrin.com

SİTE 2

Çin Günlüğü, dünyanın üretim üssü haline gelen Çin’le ilgili bilginizi geliştirmek, Çin gündemini Türkçe takip etmek isteyenler için hazırlanmış bir blog.
Yavuz Selim Şen’in Çin’e olan ilgisinin sonucu ortaya çıkan Çin Günlüğü’nde bu ülkeyle ilgili haberler, röportajlar, basın özetleri, Çin mutfağı, vize işlemleri, Çin müziği ve kültürüyle ilgili geniş bilgiler bulmak mümkün.
Çin Günlüğü’nün kurucusu Yavuz Selim Şen, Çince kursuna giderken, bu ülkeyle çok şey öğrendiğini ve bunları paylaşmak amacıyla bu bloğu kurduğunu belirtiyor.
Ekonomi bloglarının yeterli olmamasıyla, Çin’in yüzyılın odak noktası olması birleşince, Çin Günlüğü’nün oluşturulması yerinde bir girişim olarak gözüküyor.
Çok farklı bir kültür olan Çin’le ilgili öğrendiklerini bloğunda okurlarıyla paylaşan yazar, “İlginç bir kültürle karşı karşıyaydım ama Çin hakkında birçok şeyi yanlış bildiğimi öğrendim ve bunları bir blog olarak yazmaya başladım. Sonraları araştırmalarımı da bu bloğa ekleyerek büyük bir arşiv oluşturdum” diyor.
Bugün tükettiğimiz her üründe, mutlaka ‘Made In China’ yazısını görüyoruz. Küresel ekonomide bu kadar baskın hale gelen bir ülkeyi yakından tanımak ve pozisyonunu ona göre belirlemek isteyenler, Çin Günlüğü’ne uğramadan geçmeyin!
http://www.cingunlugu.com

OYUN ANONS

3 Türk’ün kurduğu Crytek şirketinin geliştirdiği Far Cry adlı oyun çıktığı dönemde büyük ses getirmişti. Far Cry’ın telif haklarını Yerli kardeşlerden alan oyun üreticisi Ubisoft, şimdi ikinci sürüm için kolları sıvadı. Sonbaharda piyasaya çıkması beklenen bu oyunla ilgili detaylara gelin yakından bakalım!

OYUN

Almanya’da doğup büyüyen Cevat Yerli, Avni Yerli ve Faruk Yerli tarafından kurulan Crytek şirketinin büyük ses getiren oyunu Far Cry’ın ikinci versiyonuyla ilgili detaylar günışığına çıktı.
Oyunun tüm haklarını Yerli Kardeşler’den devralan Ubisoft firması, geliştirdiği Far Cry 2 adlı oyunun sonbaharda çıkacağını açıkladı. Oyunun PC, PlayStation3 ve X-Box 360 versiyonları aynı anda vitrinlerdeki yerini alacak.
Oyunun konusuna gelince; ilk oyunda kahramanımız Jack Carver, çıktığı adada korkunç deneyler sonucu mutasyona uğramış paralı askerlerle mücadele ediyordu. Bu kez kahramanımıza Afrika görevi çıktı.
Kavurucu sıcakların hâkim olduğu Afrika’da adamımız, yine kendini büyük bir mücadelenin içinde buluyor. Jack Carver’ın karşısında ise The Jackal kod isimli bir silah tüccarı var.  Afrika’daki 50 kilometre karelik geniş bir bölgenin üzerine kurulu mücadele alanında, kahramanımız amansız bir savaş verecek.
Kullanılan yapay zekâ teknolojisiyle, oyun daha da zevkli hale geliyor. Yapay zekânın en ilgi çekici kullanımı ise, yaptıklarımız sonucunda dostumuz olan kişilerin günü birinde düşmanımız olarak karşımıza çıkabilme olasılığı. Bu nedenle dostluklar kurmak veya düşmanlarımızın dostluğunu kazanmak da ihtimal dâhilinde!
Far Cry 2, ilk oyunda olduğu gibi, oyun sektöründe çok ses getireceğe benziyor. Bekleyelim, görelim!
http://farcrygame.ubi.com

ÜRÜN ANONS

Hayatımızı kolaylaştıran teknoloji evrenindeki yolculuğumuz devam ediyor. Şimdiki durağımız, Bimeks Teknoport. Şimdi Bimeks Teknoport Satış Danışmanı Sinan Balaban bize yeni ürünler hakkında bilgi verecek.

Creative Sound Blaster  114 Dolar
TtecPLUS – 3450 Batarya Bankası 188 Dolar
USB?li Disket Sürücü   28 Dolar
http://www.bimeks.com.tr

KİTAP ANONS

İnternete bağlı bilgisayarlar her an dışarıdan gelebilecek saldırılara açık; buna bağlı olarak da bilgi güvenliği, üzerinde önemle durulması gereken bir alan. Sait Yılmaz ve Olay Salcan tarafından yazılan ve Milenyum Yayınları’ndan çıkan Siber Uzay’da Güvenlik ve Türkiye adlı kitap, güvenliğe derinlemesine girmek isteyenler için!

KİTAP

Siber Uzay’da Güvenlik ve Türkiye
Sait Yılmaz – Olay Salcan
Milenyum Yayınları, 168 Sayfa, 12 YTL.

Milenyum Yayınları’dan çıkan, Sait Yılmaz ve Olay Salcan tarafından kaleme alınan ‘Siber Uzay’da Güvenlik ve Türkiye’ adlı bu kitap, kamu ve özel sektörde siber güvenliğe yeterince önem verilmediği iddiasından hareketle yola çıkıyor.
Yazarlar, günümüzde bilgi teknolojisindeki baş döndürücü gelişmelere paralel olarak gerek kamu ve gerekse özel sektörde, siber güvenliğin pek dikkate alınmadığı tespitini yapıyor.
Ulusal ekonomi için, güvenli bilgi sistemlerinin yokluğunun, gelişmeye engel teşkil ettiği belirtilen kitapta, güvenlik açıklıklarının iş dünyasındaki faaliyetleri, altyapı hizmetleri ile tüketici güvenini tehlikeye soktuğu ifade ediliyor.
Her gün dünyadaki birçok ülkede, kamu ve özel sektör ile evlerde kullanılan bilgisayarların büyük çapta kayıplara neden olan siber saldırılara maruz kaldıkları bir gerçek.
Böyle bir riskin azaltılması kamu ve özel tüm kurum ve kuruluşlar, hatta silahlı kuvvetler ve kişiler arasında büyük çapta aktif ortaklık ve küresel işbirliğini gerektiriyor.
‘Siber Uzay’da Güvenlik ve Türkiye’ adlı kitap, teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte tüm hizmetlerin dijital ortama taşındığı günümüzde, bilgi güvenliği konusunda çalışanlara bir rehber niteliğinde.

KAPANIŞ ANONSU

Sanal âlemdeki rehberiniz TechnoLogic’ten şimdilik bu kadar.
TechnoLogic’in bugüne kadar yayınlanan bölümlerini www.techno-logic.tv adresinden izleyebilirsiniz.
Programımızla ilgili görüş ve önerilerinizi info@techno-logic.tv adresine bekliyoruz.
Bilgisayar ve internet dünyasındaki yeni gelişmelerle, tekrar buluşmak üzere!

KAPANIŞ JENERİĞİ

Hazırlayan-Sunan: Melih Bayram Dede
Kurgu: Açelya Çakmak
Kamera: Harun Çiçek
Grafik: Mustafa Şen-Ulaş Işık
Sanat Yönetmeni: Muharrem Toğrul
TV NET 2008
Sponsor: Albil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir