BU BÖLÜMDE NELER VAR?
- 30 Temmuz’da başlayacak 3G teknolojisinde kontörlü hat kullanıcılarını kötü bir sürpriz bekliyor
- Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 7’nin Türkiye satış fiyatı açıklandı
- Veri hırsızlığı için kullanılan truva atlarının sayısında rekor artış gözleniyor
- Bilgi Birikim Sistemleri Uygulama Geliştirme Müdürü Nadi Tanca, kâğıtsız ortamın avantajlarını TechnoLogic’e anlattı
- Haftanın siteleri, özel araçlardaki boş koltukları değerlendirmeyi amaçlayan Arabamdayervar ve 3G’nin doğru anlaşılması için hayata geçirilen Hiçkopma
- New York’ta tehlikeli bir deney sonrası değişime uğrayan bir kahramanı yöneteceğimiz Prototype adlı oyunla ilgili detaylar TechnoLogic’te
- TeknoSA Planet’ten üç yeni dijital oyuncak!
- Beta Basım Yayın’dan çıkan İnternet Çağı Dinamikleri kitap raflarında
- Hepsi birazdan TechnoLogic’te!
Yeni Şafak gazetesi Teknoloji Editörü Melih Bayram Dede‘nin hazırlayıp sunduğu TechnoLogic programı TVNET’te ekrana geliyor. Programla ilgili görüş ve önerilerinizi info@techno-logic.tv adresine yazabilirsiniz.
Not: TVNET, TÜRKSAT 3A uydusu ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Isparta’da karasal yayın yapıyor. TVNET’in uydu parametleri şöyle: UYDU: TÜRKSAT 3A FREKANS: 12653 SEMBOL: 4444 FEC: 5/6 POLARİZASYON: VERTICAL
TVNET, ayrıca DigiTurk 39., D-Smart 85. kanalda yayında.
İnternetten Canlı Yayın: http://www.tvnet.tv.tr
———
T e c h n o L o g i c – 1 0 0
HABER 1
KONTÖRLÜ HATLARA 3G SÜRPRİZİ
Mobil cihazlarda hızlı internet erişimini mümkün hale getirecek olan 3G teknolojisi 30 Temmuz’da başlıyor. Ancak kontörlü hat kullananlar için 3G’ye geçiş sorunlu olacak.
Operatörlerin telefon görüşmeleri için sattığı kontör vergisinin yüzde 25, internet vergisinin ise yüzde 5 olması, aboneleri telefon için ayrı internet için ayrı kontör almaya zorlayacak.
Telefon görüşmesiyle internet kullanımı arasındaki vergi farkı, hükümetin internet üzerindeki Özel İletişim Vergisi’ni yüzde 20’den yüzde 5’e çekmesiyle birlikte ortaya çıkmıştı.
Cep telefonu kullanıcıları için ses ve internet hizmeti için farklı Özel İletişim Vergisi oranları tepki çekiyor. Yeni bir düzenleme yapılmazsa kontörlü hat kullanıcıları için 3G kâbus olabilir.
Mevcut durumda EDGE ve GPRS üzerinden mobil internet kullanan mevcut kontörlü aboneler Özel İletişim Vergisi indiriminden hala yararlanamıyor.
Türkiye’de cep telefonu abonelerinin yaklaşık yüzde 78’inin kontörlü hat kullandığı düşünülürse, yeni bir düzenleme yapılamaması 3G’ye ağır darbe vurabilir.
HABER 2
WINDOWS 7’NİN FİYATI AÇIKLANDI
Windows 7’nin Türkiye için son kullanıcı liste fiyatları açıklandı. Home Basic 123 dolar, Home Premium 145 dolar, Professional 236 dolar, Ultimate ise 250 dolardan piyasaya çıkacak.
Microsoft Türkiye’den yapılan açıklamaya göre, Windows 7, Türkiye’de kutu ürün olarak Home Basic, Home Premium, Professional ve Ultimate sürümleriyle tüketicilerle buluşacak.
Türkiye’de sadece full versiyonu satışa çıkarılacak olan Windows 7 sürümleri, ABD full versiyon satış fiyatlarından daha uygun fiyatlarla kullanıcıların hizmetine sunulacak.
Ayrıca ‘Windows 7 OEM Upgrade Garantisi’ programıyla Windows sürümlerini yüklü olarak yeni bilgisayar alan tüketiciler Windows 7’ye ücretsiz yükseltme hakkına sahip olacak.
Ancak Vista Home Basic, Windows Vista Starter ve tüm Windows XP Sürümlerini kullananlar OEM Güncelleme programıyla Windows 7’ye geçmek için lisans satın almak zorunda.
Ürünün ABD fiyatı ise, Home Premium 199,99, Professional 299,99, Ultimate 319,99; yükseltme sürümü Home Premium 119,99, Professional 199,99, Ultimate ise 219,99 dolar.
HABER 3
VERİ HIRSIZLIĞI BÜYÜK TEHLİKE
Trend Micro’nun tehdit gözetimi ve saldırı önleme çalışmaları yapan global araştırma, servis ve destek ağı TrendLabs’ten elde ettiği bilgilere göre, veri hırsızlığı giderek artıyor.
Focus Report’a göre, siber suç, terörizm ve casusluktaki artış, veri hırsızlığı yapan yazılımlarla yakından ilişkili. Araştırma şirketi, yeraltı siber suç ekonomisindeki artışa dikkat çekiyor.
Veri hırsızlığı yapan yazılımlar, başlangıçta, gizliliği ihlal edilmiş bilgisayarlardan bankacılık şifrelerini, kredi kartı numaralarını, şifreleri ve pek çok bilgiyi çalmak için tasarlanıyor.
Truva atı saldırıları, güvenliğe yönelik ciddi bir tehdit oluşturuyor; tıpkı ismi gibi, tipik olarak, tehlikesiz birşeymiş gibi, bir ekran koruyucu, oyun ya da şaka olarak bilgisayara giriyor.
2007’de, veri hırsızlığı yapan yazılımların yüzde 52’si Truva atlarından oluşuyordu. 2008’de, bu sayı yüzde 87’ye çıktı. 2009’un ilk yarısı itibariyle ise bu rakam 93’e ulaşmış durumda.
Veri hırsızlığına karşı, kurumsal ağlarda ya da kişisel bilgisayarlarda mutlaka güvenlik yazılımlarının kullanılması ve bu yazılımların güncel tutulması gerekiyor.
RÖPORTAJ
Süreçlerin, geleneksel metodlarla kâğıt belgeler üzerinden yürütülmesinin yerini artık, kâğıtsız ofis çözümleri alıyor. Bilgi Birikim Sistemleri Uygulama Geliştirme Müdürü Nadi Tanca, kâğıtsız ortamın avantajlarını TechnoLogic’e anlattı.
SİTE 1
Bu haftaki ilk sitemiz, şehiriçi veya şehirlerarası yolculuk yapan özel araçlarda bulunabilecek boş koltukların değerlendirilmesini sağlayan bir proje olan arabamdayervar.com
Sitenin kurucuları, karayollarında seyir eden kapasitesi tam dolmamış boş koltuk sahibi özel araçların enerji kullanımında büyük israfa neden olduklarından hareketle yola çıkmış.
Boş koltukların değerlendirilmesiyle ülke genelinde yıllık 1,7 Milyar TL enerji ve kaynak tasarrufu sağlanabileceğini hesaplayan proje yöneticileri kolları sıvamış.
Site kapsamında araç yerleşim krokisi üzerinden tek tek istenilen koltuk bazında ilan verilebiliyor ve alınan hizmet kalitesi doğrudan puanlanabiliyor.
Yolcu arayanlar, araçlarının marka, seri ve modellerin yanısıra ayrıntılı şekilde emniyet ve konfor özelliklerini sistemde detaylı olarak tanımlayabiliyor.
Yol arkadaşları arıyor, boş koltukları değerlendirmeyi planlıyor ya da yolculuk için farklı bir alternatif arıyorsanız, arabamdayervar.com’a göz atmanızda yarar var!
http://www.arabamdayervar.com
SİTE 2
Bu haftaki ikinci sitemiz, Türkiye’de 3G teknolojisinin doğru anlaşılması için Ericsson tarafından hayata geçirilen keyifli bir proje olan hickopma.com
‘Bir ülkenin en hızlı internet macerası’ sloganıyla yola çılan hickopma.com’da ‘Hiç Kopmaz’ ailesinin, 3G macerasını keyifle okurken, bu teknoloji hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Hikayeye göre, emekli bankacı Gazanfer Bey, kızı Gamze ve oğlu Gökhan vaktini internette geçirmekte ve ailenin annesi Gülten Hanım’ın “cık cık”lamalarına maruz kalmaktadırlar.
Siteden gün gün takip edeceğiniz yolculuk senaryosuna göre, Hiç Kopmaz ailesinin tüm aile fertleri 3G’yi fena halde beklemekte ve bir türlü gelmeyişine bozulmaktadırlar.
Gazanfer Bey’in bacanağı Şinasi’nin “Bizim Almanya’da teknoloji çook ilerledi” türündeki mavraları sonucu nevri atar ve Ericsson’a ait teknoloji TIR’ını Türkiye’ye getirmeye karar verir.
Bu Hiçkopmaz Ailesi’nin ve aynı zamanda bir ülkenin hızlı genişbant macerasıdır. Yol uzun, yolculuk zorludur. Maceranın devamını birebir takip etmek için siteye bekleniyorsunuz!
http://www.hickopma.com
OYUN
Haftanın oyunu Prototype’te Amerika’nın New York şehrinde gerçekleştirilen tehlikeli bir deney sonrası farklı yetenekler kazanan kahramanımız Alex’le bütünleşiyoruz.
Oldukça büyük ve kalabalık bir şehir olan New York’ta deney sonrası ortaya çıkan tehlikeli virüs hızla yayılmaktadır. Şehirde kaos başlamış, yönetim kontrolden çıkmıştır.
Oyunda bizim görevimiz ise, bu tehlikeli virüsü kahramanımıza enjekte edenleri bulmak, virüsün yayılmasını engelleyerek şehri bu büyük felaketten kurtarmak.
New York’un geleceği adeta bizim elimizdedir, şehirde başgösterek tehlikeli yaratıkları öldürmek, virüs bulaşması muhtemel yerleri imha etmek temel görevlerimizdendir.
Oyunda termal kamera kullanarak virüs bulaşmış kişileri kolaylıkla seçebiliyoruz. Bu kişiler vücudumuzda bulunan sağlık barımızın seviyesini de yükselterek kendilerini belli ediyor.
New York’ta farklı bir maceraya atılmak, kaos içindeki bir şehri tehlikeli virüslerin istilasından korumak ilginizi çektiyse bu oyun tam size göre!
http://www.prototypegame.com
ÜRÜN
Sıra geldi, TechnoLogic’in ürün inceleme bölümüne. Bu hafta TeknoSA Planet’e konuk oluyoruz!
Asus EEE PC 1000 HE 512 Dolar
Acer Aspire One 797 TL
Exper Sytle 389 Dolar
www.teknosa.com
KİTAP
İnternet Çağı Dinamikleri
Mustafa Emre Civelek
Beta Basın Yayın
144 Sayfa 14 TL
İnternet teknolojisi ilk geliştirildiği dönemden bu yana büyük gelişmeler kat etti. Artık bilgisayar yazılımlarının yetenekleri karar vermemizde bize yardımcı olacak kadar arttı.
Beta Basım Yayın’dan çıkan ve Mustafa Emre Civelek tarafından yazılan İnternet Çağı Dinamikleri adlı kitap, internet teknolojilerinde gelecekte yaşanacaklara ışık tutuyor.
Yazar kitabında, Web 3.0 gibi internetin ve robot teknolojilerinin bize kaçınılmaz olarak geleceğimizin makinelerin vereceği kararlara bağlı olduğunu düşündürttüğünü belirtiyor.
Özellikle robotlar ve internet tabanlı iş otomasyon sistemlerinin hayatımıza girmesiyle günümüz insan emeğine dayalı ekonomik, sosyal ve politik sistemlerimiz kökten değişecek.
Kitap, 1990’lı yıllarda başlayan ve iş hayatında önemli değişmelere sebep olan internet devriminin, makinelerle birlikte yaşayacağımız dünyaya ait düşündürmeyi amaçlıyor.
Gelecekte nelerle karşılaşacağımızı şimdiden öngörmek ve yeni nesil teknolojilere hazırlıksız yakalanmamak için İnternet Çağı Dinamikleri’ne hâkim olmalısınız!
KAPANIŞ ANONSU
Sanal âlemdeki rehberiniz TechnoLogic’ten şimdilik bu kadar.
TechnoLogic’in bugüne kadar yayınlanan bölümlerini http://www.techno-logic.tv/ adresinden izleyebilirsiniz.
Programımızla ilgili görüş ve önerilerinizi info@techno-logic.tv adresine bekliyoruz.
Bilgisayar ve internet dünyasındaki yeni gelişmelerle, tekrar buluşmak üzere!
KAPANIŞ JENERİĞİ
Hazırlayan-Sunan: Melih Bayram Dede
Yönetmen: Sibel Özen
Yönetmen Yardımcıları: Zeynep Yavuz-Gençer Tatar
Kurgu: Uğur Uysal
Kamera: Mustafa Duman-Harun Çiçek-Kubilay Bayar
Grafik: Mustafa Şen-Ulaş Işık
Sanat Yönetmeni: Muharrem Toğrul
TVNET 2009