Sosyal medyada yer almak isteyen şirketlerin takipçi sayısından çok etkileşime odaklanmaları gerektiğini belirten Krombera’nın Kurucu Ortağı ve Ajans Başkanı Alper Afşin Özdemir, markalara sosyal medya tüyoları verdi
Sosyal ağlarda yer almak bugün markalar için bir zorunluluk haline geldi. Ancak bunu yaparken doğru adımlar atılması gerekiyor. Dijital ajans Krombera’nın Kurucu Ortağı ve Ajans Başkanı Alper Afşin Özdemir, dijital ve sosyal medyayı yönetmek ve markalar için bu mecradan verim alabilmek için önemli ipuçları verdi.
Markalar arasında, Facebook’taki beğeni ya da Twitter’daki takipçi sayıları konusunda bir rekabet olduğunu ifade eden Özdemir, ‘Bu sayılara odaklanmak sosyal medyanın ruhu diyebileceğimiz etkileşimin ikinci plana itilmesine neden oluyor. Önemli olan, sayfalarda bulunan topluluğun marka ile etkileşime geçiyor olması. Bunun olabilmesi için de kullanıcılara dokunarak marka ile dijital bir deneyim yaşamalarını sağlamak ve marka ile ilgili tecrübelerini paylaşmalarını tetiklemek gerekiyor. Markalar, sunacakları çeşitli uygulamalar, oyunlar ya da yarışmalarla bu etkileşimi kurabilir, potansiyel müşterilerini müşteriye dönüştürecek güçlü bağlar oluşturabilirler’ dedi.
STRATEJİNİZİ BELİRLEYİN
Bir markanın hangi platformda bulunacağında o markanın dijital iletişim stratejisinin büyük rol oynadığına değinen Özdemir, ‘Facebook, tıpkı markanın internet sitesi gibi, kurumsal kimliğin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Facebook, sektörden bağımsız olarak, markanın ürün ya da hizmet deneyimini dijital platformda da tüketiciye sunmasını sağlıyor’ dedi.
Pinterest gibi fırsatları değerlendirin
Facebook dışındaki platformların da mutlaka değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Özdemir, ‘Pinterest oldukça yeni bir mecra olmasına rağmen özellikle perakende sektöründen ve hazır giyim şirketlerinden yoğun ilgi görüyor. Müşteri ilişkilerinde hız faktörüne önem veren markalar için Twitter’da bulunmak önemli. Facebook’a alternatif olarak gösterilen Google Plus’ın da kullanıcı sayısı artıyor’ dedi.
Dijital ajansınızı iyi seçin
Sosyal medyanın, dinamizmi ve değişkenliği göz önüne alınarak dikkatli yaklaşılması gereken bir mecra olduğunu vurgulayan Özdemir, dijital dünyanın gerçek hayattan çok farklı olmadığını kaydederek şunları söyledi: ‘Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, sosyal alemde de mutsuz bir müşteriyi geri kazanmadan evine gönderemezsiniz. Yani, bu mecraya özel bir ‘sosyal müşteri ilişkileri’ yönetiminin sürdürülmesi şart. Şirketler bu işi kendi içlerinde çözebileceklerini düşünerek yanlış adımlar atabiliyorlar. Sosyal medya halka açık ve dolayısıyla beraberinde başka beceriler de gerektiriyor. Birçok CRM programı sosyal medya entegrasyonuna sahip olmadığı için, sosyal mecra takip etme, etkileşimi ölçümleme gibi özellikleri de sağlayamıyor. Bazı şirketlerde ise, müşteri ilişkileri departmanları zaten bir hayli yoğun olduğundan dolayı, Facebook ve Twitter hesaplarını yönetme görevi, iletişim ve pazarlama departmanlarına düşüyor. Sosyal medya yönetimi konusunda uzman bir ekipten destek alınması şart.’