Fujitsu Başkan Yardımcısı Satoru Hayashi, her öğrenciye tablet bilgisayar verilmesine yönelik başlatılan Fatih projesinde yer almak istediklerini açıkladı. Hayashi, “Fujitsu olarak ürettiğimiz ihtiyaçları karşılayacak ve tatmin edici bir tablet bilgisayarımız var. Bunu Türk öğrencilere sağlamayı düşünüyoruz. Fatih projesinde bizim de payımız olacak.” dedi.
Türkiye’de her öğrencinin tablet bilgisayarla eğitim almasını sağlayacak olan Fatih projesine küresel şirketlerin ilgisi devam ediyor. Fujitsu Başkan Yardımcısı Satoru Hayashi, her öğrenciye tablet bilgisayar verilmesine yönelik başlatılan Fatih projesinde yer almak istediklerini açıkladı. Ankara JW Mariott Otel’de gerçekleşen 3. Kamu Yararına Teknoloji Günü’nde konuşan Hayashi, “Fatih projesi için çalışmalarımız var. Bu projenin Türk hükümeti için önemli olduğunu biliyoruz. Şu anda Fujitsu olarak ürettiğimiz ihtiyaçları karşılayacak ve tatmin edici bir tablet bilgisayarımız var. Bunu Türk öğrencilere sağlamayı düşünüyoruz. Fatih projesinde bizim de payımız olacak.” dedi.
TÜRKİYE’DE POTANSİYEL VAR
Japonya dışındaki ülkelerde gelirini arttırmak istediklerini ifade eden Hayashi, bu noktada Türkiye’nin de önemli bir bölgesel bir üs olduğunu söyledi. Hayashi, “4 yıllık zaman diliminde, Türkiye’nin de dahil olduğu ülkelerde gelirlerimizi ikiye katlamak istiyoruz. Türkiye, büyük bir potansiyele sahip. Çünkü 76 milyonluk nüfusunuz var ve bunun büyük kısmını genç nesil oluşturuyor. Ayrıca Türkiye’nin Gayrısafi Yurtiçi Hasılası pek çok ülkeye kıyasla daha hızlı ilerliyor.” şeklinde konuştu. Şirket olarak araştırma geliştirme faaliyetlerine büyük önem verdiklerini belirten Hayashi, “Gelirimizin yüzde 5’ini AR-GE’ye ayırıyoruz. Gelirimizin yüzde 54’ü hizmetlerden geliyor. Dünyanın en hızlı süperbilgisayarı K Computer’i geliştirdik. Bu bilgisayar 10 fetaflop performans kaydetti. Geçen yıldan bu yana dünyanın en hızlı süperbilgisayarı kabul ediliyor.” dedi.
25 YILDIR TÜRKİYE’DEYİZ
Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim de etkinlikte, Fujitsu’nun Türkiye’de 25 yıllık bir geçmişi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Geçtiğimiz temmuzda Yunanistan hariç 11 Balkan ülkesi Türkiye’ye bağlandı. 2 yıl önce Türkiye’de kurumsal çözümler için kişisel bilgisayar üretimine başladık. Şu ana kadar 200 bin bilgisayar üretimi gerçekleştirildi. Bu ürünler kamu ve özel sektörde kullanılıyor. 14 bin AR-GE personeli var. Bunların 1500’ü bilim adamı düzeyinde. Yılda 2.8 milyar dolar AR-GE yatırımı yapıyoruz. Bunun büyük kısmı yeşil teknoloji üzerine. Sıfır Watt adlı bir serimiz var ve bekleme modunda sıfır enerji tüketiyor. Bir bilgisayar kullanılmadığı zaman kendiliğinden bu moda geçiyor ve sıfır enerji tüketiyor. Fujitsu, 90 bin kilometre fiber optik altyapıya sahip ve bu deneyimini tüm dünyaya sunuyor. Diğer yandan Fujitsu’nun ürettiği robotlar da bugün havaalanlarında yolculara yardımcı oluyor.”
BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRİZ
Etkinlikle söz alan Japonya Büyükelçisi Kiyoshi Araki ise, “Türkiye, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi, 2023 hedefi olarak koymuştur. Bunu da teknolojinin gücünden yararlanarak yapabilir. Ekonominin transformasyonun devam edebilmesi ve daha bilgi tabanlı ekonomi haline gelmesi gerekir. Biz Türkiye’yi her konuda desteklemekte kararlıyız. Türkiye’nin deprem gibi afetlerle mücadelede, risk azaltma gibi konularda birlikte çalışabiliriz.” şeklinde konuştu. “Japonya’da geçen mart ayında gerçekleşen depremden dolayı yardımları için Türk halkına ve Türk hükümetine, cömert katkılarından dolayı teşekkür etmek istiyorum.” diyen Araki, “Bu vesileyle Türkiye’nin doğusunda meydana gelen deprem konusunda da Türk halkı ile dayanışma içinde olduğumuzu göstermek isteriz.” şeklinde konuştu.
MOBİL DÜNYA KONGRESİ’NDE TANITILMIŞTI
Fujitsu, su geçirmeyen tablet bilgisayarı Arrows’u geçtiğimiz günlerde Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtmıştı. Özellikle kurumlar tarafından tercih edilen Android işletim sistemiyle çalışan tablet bilgisayarın teknolojik yeterlilikleri yanında, su geçirmez oluşu önemli bir artı olarak gösteriliyor. Fujitsu Arrows, 10.1 inç, 1280 x 800 piksel çözünürlüklü kapasitif çoklu dokunmatik ekrana sahip. Önde 1.2, arkasında ise 5.1 megapiksel kamerası bulunan ürün, Texas Instruments tarafından üretilen OMAP4430 adlı çift çekirdekli işlemci ile çalışıyor. 1 GB RAM, 16 ve 32 GB depolama seçenekleri bulunan üründe 16 GB dahili NAND Flash depolama da mevcut. Bağlantı seçenekleri olarak ise Wi-Fi, Bluetooth 2.1, EDR teknolojileri üründe yerleşik geliyor.