Bilgi ve iletişim sektörünün çok dinamik bir alan olduğunu belirten Bakan Yıldırım, “2023 AR-GE hedefimiz, en az yüzde 2.5. 4 milyar dolar civarında kaynağı AR-GE’ye ayıran bir Türkiye olacak. Bu hepimizin için yeni ve 15-20 yıl önce sadece gelişmeye başlayan bir alan. Bugün ses iletişimi, toplam iletişim içinde yüzde 10’u bile tutmuyor.” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilgi ve iletişim sektörünün çok dinamik bir alan olduğunu belirterek, “Çok dinamik bir sektörden bahsettiğimizin farkında olmamız ve sürekli yatırım yapmak lazım. Sadece alete, edavata değil, insana da yatırım yapmak lazım. Bu hepimizin için yeni bir alan. 15-20 yıl önce sadece gelişmeye başlayan bir alan. Ses iletişimi, toplam iletişim içinde yüzde 10’u bile tutmuyor. Bu nedenle bilgi teknolojileri konusunda eleman yetiştirmek, bu alanda eğitimleri artırmak gerekiyor. Bu eğitimleri de sadece ülkemizde değil, etkimiz olan tüm ülkelerde yapmamız gerekiyor. Sayısal uçurumu giderecek önlemler de almamız gerekiyor. Bir taraf kanarken bir taraf yanarsa olmaz. Şırnak’ta bilgi teknolojilerine erişim düzeyi ne ise, İstanbul’da da o olmalı. Bir her tarafta bilgi otobanlarını (ADSL), Akıl yollarını döşedik. Şimdi bu yolların bilgiyle donatılması için sektöre büyük görevler düşüyor.” dedi.
AR-GE’DE HEDEF 4 MİLYAR DOLAR
TÜTED Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi’nin açılışı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Yıldırım, “AR-GE’ye ayrılan payı yüzde 0.04’le aldık, yüzde 0.8’e eriştik. 2023 hedefimiz, en az yüzde 2.5. 4 milyar dolar civarında kaynağı AR-GE’ye ayıran bir Türkiye olacak. Buradan en fazla payı alacak olan da bilişim sektörü. Hedef AR-GE’ye ayrılan payın en az yüzde 50?sini bilgi teknolojileri sektörüne aktarılmasını hedefliyoruz. Güç bilgidedir, bilgiye sahip olmaktadır, bilgiyi kullanabilmektir. Ortaçağın, 20. yüzyılın güç unsurları bugün geçerli değildir. İnsana yatırıma hız kesmeden devam edeceğiz. Eğer Türkiye, gelişen dünyada söz sahibi olacaksa, insana yapılan yatırımla başaracaktır. Katma değerli ürünlerin geliştirilmesi, bölgesel rekabet gücümüzün artırılması amaçlanıyor. Mevlana diyor ki, ‘Aklın varsa bir başka akılla dost ol. İşlerini danışarak yap.’ İşte firmalarımız da bu merkeze danışarak çalışmalarını ona göre yapacak.” şeklinde konuştu.
BÖLGESEL TEŞVİKLER ARTIYOR
Bölgesel teşviklerin artırıldığını, sektörel teşviklerde de, belirli büyüklüğe sahip stratejik ürünlerin desteklenmiş olacağını hatırlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin bunu yerli tablet projesinde göreceğiz. 4 yılda 15 milyonun üzerinde tablet olacak. İstiyoruz ki, bu ürünlerin yerli katkının azami oranda kullanılarak geliştirilsin. Sadece bu proje bile Türkiye’de bilgi ve iletişim sektörünün gelişmesi için çok büyük bir adım olacak. Ülkemizin en önemli konusu cari açık. Bunun en önemli bir bölümü telekom sektöründen kaynaklanıyor. Her yıl 14.5 milyar dolarlık elektronik cihaz ithal ediyoruz. Ne kadar yerli kaynaklarda ihtiyaçlarımızı karşılayabilirsek o kadar döviz ülkemizde kalacak. 2012 dünya ekonomik sıralamasında Hindistan, Japonya’nın yerine üçüncü sıraya geldi. Neden? Daha zengin olduğu için değil, İnsan kaynağı olduğu için. Türkiye nüfusunun yaşlanmaması, daha genç bir nüfusa sahip olmamız gerekiyor.”
70 BİN BİLİŞİMCİ ARANIYOR
Yeni Ticaret Kanunu’nun yakında yürürlüğe gireceğini hatırlatan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, “Yeni kanunla birlikte sektörde ara eleman istihdamı konusunda büyük pozisyon açığı ortaya çıkacak. Türkiye’de 100 bin anonim, 1 milyon limited şirket var. Uzman personel konusunda açık giderek artıyor. Ara eleman konusunda eğitim ihtiyacı var. Her yıl üniversitelerden 10 bin bilgi işlem personeli adayı kişi mezun oluyor. Sektörde 200 bin eleman çalışıyor. 3 yılda 70 bin elemana ihtiyaç var. Bu kadar elemanın üniversitelerde yetiştirilmesi olanaksız. Bilgisayar, elektronik haberleşme mezunu olanlar hızla yurtdışına gidiyor. Matematik, fizik gibi alanlardan bu alana doğru kayma var. Bu nedenle de sertifika eğitimlerine ihtiyaç var. İletişim sektörünün toplam istihdama katkısı yüzde 1.5. OECD’de ülkelerinde ise bu oran yüzde 6. Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki, geceleyin alim yatan, sabah cahil kalkabiliyor.” şeklinde konuştu.
SEKTÖRE EĞİTİM VERECEK
Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi’nde, sektörün teknoloji ve inovasyon ihtiyaçlarına yönelik eğitimler verileceğini belirtti. Projeyi üniversite sanayi işbirliğinin güzel bir örneği olarak nitelendiren Türk Telekom İnsan Kaynakları, Destek ve Regülasyon Başkanı Şükrü Kutlu ise Türk Telekom olarak bu projede yer almaktan mutlu olduklarını söyledi.
KALKINMA AJANSI DESTEKLİYOR
TÜTED Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi, Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED), Yıldız Teknik Üniversitesi ve Türk Telekom Akademi işbirliğiyle hayata geçirildi. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destek verdiği ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde kurulan merkezde, telekomünikasyon sektörünün yanı sıra, üniversitelerin Elektronik ve Haberleşme Fakülteleri ve Meslek Teknik Yüksek Okulu öğrencilerinin teknoloji konusunda en güncel eğitimleri alabilmelerini amaçlıyor. Merkezdeki eğitimler, Türk Telekom Akademi tarafından verilecek.