Barcelona’da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde konuşan Vodafone Group CEO’su Vittorio Colao, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray’ın şirketin Türkiye operasyonunda kısa sürede önemli başarılar sağladığını ifade ederek, kendisine ilave yeni görevler atanabileceğinin sinyalini verdi.
Vodafone Group CEO’su Vittorio Colao, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray’ın Türkiye operasyonunda kısa sürede önemli başarılar sağladığını ifade ederek, kendisine ilave yeni görevler atanabileceğinin sinyalini verdi. Barcelona’da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde konuşan Colao, “Genelde politikamız gereği, iş arkadaslarımla ilgili yorum ve açıklamalarda bulunmam. Ama Serpil için bir istisna yapabilirim. Çünkü Serpil çok fantastik bir iş çıkardı, ve bizi güçlendirdi. Türkiye’de güçlü bir operasyon ve takım yarattı. Planımız bunun böyle devam etmesi. Ancak kendisinin rolü biraz daha genişleyebilir.” dedi.
KAR, AVRUPA’DAN DAHA DÜŞÜK
Colao, “Şu ana kadar Türkiye’deki potansiyelimizden çok memnunuz, orada trafiği yöneten iyi bir takımımız var. Ülkede başarılıyız. Ama Türkiye’de yüzde 15 ebitda (Faiz, Vergi ve Amortisman Öncesi Kar) marjımız var. Avrupa’da bu oran ortalamada yüzde 34. Ki Türkiye Avrupa’nın ortalaması kadar bir operasyon yaratıyor. Ancak Türkiye’deki vergi sistemi bunun yüzde 60’ini götürüyor. Türkiye’deki vergiler, diğer ülkelere göre kıyaslandığında karımızın daha düşük gelmesine neden oluyor.” şeklinde konuştu.
İLAVE GÖREVLER ALACAK
Vodafone Avrupa CEO’su Michel Combes de, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray’ın Vodafone Grup içinde yurtdışında başka bir göreve atanıp atanmayacağı sorusu üzerine, “Her şeyden önce Türkiye’de yapılacak çok iş var. Gruptaki dönüşümün kalbinde Türkiye’nin olması önemli. Türkiye, Vodafone Grup’a katkı sağlamaya devam edecek” demişti. Vittorio’nun bu açıklaması, Timuray’ın Türkiye’ye kalacağı ancak ilave başka görevler alacağının işareti olarak yorumlanıyor.
AVRUPA DÜŞÜŞTE
Vodafone Group CEO’su Vittorio Colao, “Avrupa düşüşte, bu yüzden devlet regülasyonlarının önem taşıdığına inanıyorum. Şu anda Almanya, İngiltere, İtalya, Hollanda, İspanya LTE’ye hazır ama spektrumun temizlenmesi gerekiyor. Bu yüzden bu hizmeti sadece Almanya’da başlattık. Avrupa’nın tümünde LTE (4G) kullanılabilmesine 2-4 yıl arası zaman var.” dedi. Colao, sözlerine şöyle devam etti: “SMS kullanımı hala büyüyor, ama ses data ve SMS’i bir araya getiren paketler sayesinde. Avrupa’nın yüzde 37’si bu tip tarifeler kullanıyor. Roaming’de Passport hizmetimiz sayesinde konuşma fiyatını indirdik. Aıra data’da. Bu da zaman içinde olacaktır. Bir farklılık da yüksek fiyatlı tarifelerimize roaming’i dahil etmemiz oldu. LTE fiberin doğrudan alternatifi değil. Fiber olmayan kırsal alanlara ulaşmak için iyi bir alternatif olduğu doğru. Fiberin yerini almak gibi bir niyetimiz yok. Rekabetçi olmak istiyoruz ve rekabeti seviyoruz mobil sağlık, tarım gibi hizmetler verebiliyoruz artık, bu yüzden mobil harika bir endüstri. Sistemin farklı yanlarına temas ederek, fantastik bir dijital dünya yaratabilirsiniz.”
MÜŞTERİ NE DİYORSA O
Mobil cihaz kullanıcılarına iletişim sağlamak için en etkili yol neyse onu sağlayacaklarını ifade eden Colao, “Sonuçta ses, data, SMS’e 30 Euro ödüyorsanız, LTE için de 30 Euro ödeyeceksiniz. Bizim için aynı parayı aldıktan sonra fark etmez. Şu anda birçok yeni cihaz çıkıyor ve bunlar da kendilerine mobil alanda yeni bir yol açıyorlar. Bundan 5 yıl sonra bilgisayar ve klavye istendiğinde birleşip ayrılabilen bir yapıda olacak. Her şeyi müşteri belirliyor. iPhone’u iPhone yapan da müşteri; Android’i, Blackberry’yi seçen de. O yüzden müşteri ne isterse onu yaparız. Operatör servis sağlayıcı ve içerik tarafı ortaklık kurmalı. Aralarındaki rekabet dengelendiğinde çok daha iyi bir ekosistem oluşur.” şeklinde konuştu.