Shadow

Sarkozy: İnternet kuralları olmayan bir alem değildir

Türkiye’nin ‘Güvenli İnternet Yönetmeliği’ni tartıştığı şu günlerde, G-8 dönem başkanları interneti masaya yatırdı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin G-8 dönem başkanı olarak ev sahipliği yaptığı e-G8 adı verilen forumda yaptığı konuşma oldukça önemli.

Sarkozy’nin konuşmasında devlet ve hükümet liderlerinin, demokrasi, sosyal diyalog, dayanışmayı güçlendirmek ve daha etkin bir devlet oluşturmak için interneti nasıl kullanacaklarını öğrenmesi gerektiğini söylediğini görüyoruz.

İnternet dünyasından yaklaşık bin 500 CEO ve yöneticinin katıldığı e-G8 forumunda, Sarkozy’nin söylediği şu cümleler oldukça çarpıcı: “Şunu ifade etmeliyiz ki, sizin sorumluğu olduğunuz alem, kanunlar ve ahlaki kuralları olmayan başka bir alem değildir.”

e-G8 forumuna Google CEO’su Eric Schmidt, Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales, eBay’in Başkanı John Donahoe ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg gibi isimlerin de yer alması çok önemli. Çünkü bu kişiler sektöre yön veren isimler.

Özetle, internetin ve iletişimin geldiği bu nokta, sadece bizim değil, tüm dünyanın gündeminde ve bu yeni duruma karşı nasıl pozisyon alınacağını sadece bizler değil, tüm dünya tartışıyor. Ortak akıl buna makul bir çözüm bulacaktır, buna eminim.

Dilerseniz bu konunun devamını Yeni Şafak’ta yer alan haberden okuyalım:

Paris’teki forumu, internet ve “dijital ekosistemin” geleceği konusunda “tarihi” bir toplantı olarak niteleyen Sarkozy, “Bu forum, bilgi ve iletişim teknolojilerinin baş rol oyuncuları ile devlet başkanlarının bir araya gelmesi için benzersiz bir fırsat oluşturuyor” dedi.

Sarkozy konuşmasında, “Bu şekilde neler yaptığınızdan ve neler düşündüğünüzden haberdar olabiliriz. Sizinle konuşmamız gerekiyor. Uzmanlığınızı, umutlarınızı anlamamız gerekiyor. Sınırlarımızı ve kırmızı çizgilerimizi bilmek istiyoruz” dedi.

“Dünün rüyaları, bugün gerçek oldu. Çevremizdeki fırsatlar dünyasının sınırları her geçen daha da büyüyor” diyen Sarkozy, bilgi teknolojilerindeki gelişmeye dikkat çekerek, “(Bu sayede) demokrasi ve insan hakları güçleniyor, devletler daha şeffaf hale geliyor. Bazı ülkelerde baskı altındaki insanlar seslerini duyurmak için ellerini güçlendiriyor ve özgürlük adına ortak hareket edebiliyorlar” dedi.
İnternetin, insanların dünya algısını değiştiren bir devrim olduğunu belirten Sarkozy, “Sizler dünyayı değiştirdiniz. Bu küresel bir devrimdi.
Bu devrimde benzersiz olan şey bunun kimseye ait olmaması, bunun bir bayrağı yok, bir sloganı yok” ifadelerini kullandı. Sarkozy, “Bu devrimde eşsiz olan şey, bu devrimin şiddet olmadan gerçekleştirilmiş olması. Bunun için savaş meydanlarında mücadeleler verilmedi veya üniversite kampüslerinde kavgalar edilmedi” dedi.

Bununla birlikte internetin, gerçek dünyanın yerini alacak bir “alem” olmasına veya geleneksel demokrasilerin yerini amasına izin verilemeyeceğini vurgulayan Sarkozy, “Sizler bir kişinin sesini dünyanın herhangi bir yerinde duyurmasına imkan sağladınız. İnsanlar tarihte daha önce hiçbir zaman böyle bir fırsata sahip olamadılar. Fakat bu hak, diğerlerinin hakkını ortadan kaldırarak kullanılamaz” diye konuştu.

Şeffaflığın kişisel özgürlüklerle denge içinde olması gerektiğini belirten Sarkozy, “Her bir internet kullanıcısının, bir toplum içinden geldiğini ve bir hayata sahip olduğunu unutmayın” dedi.

Hükümetlerin, toplumların yasal koruyucuları olduğunu vurgulayan Sarkozy, “bu durumu unutmayın!” ifadesini kullandı. Devlet ve hükümet liderlerinin; demokrasi, sosyal diyalog, dayanışmayı güçlendirmek, ve daha etkin bir devlet oluşturmak için interneti nasıl kullanacaklarını öğrenmesi gerektiğini söyleyen Sarkozy, “Şunu ifade etmeliyiz ki, sizin sorumluğu olduğunuz alem, kanunlar ve ahlaki kuralları olmayan başka bir alem değildir” dedi.

Konuyla ilgili olarak, Hürriyet gazetesinde “Altı dev internette sınırlamaya karşı” başlığıyla yayınlanan habere de göz atabilirsiniz.

Yazıyı Oylayın
İlginizi çekebilir:  Vikipedi kurucusu Jimmy Wales'ten bir rica

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir