Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son günlerde yeniden gündeme gelen Özel İletişim Vergisi’nde indirim yapılmasının gündemde olmadığını, ancak bu verginin yapısını değiştirmek için çalışma yürüttüklerini açıkladı
Özel İletişim Vergisi’nin yapısında köklü değişiklik yapılıyor. 2. Uluslar arası e-Devlet Konferansı’nın açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ilgili bakanlıklarla işbirliği içerisinde çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, “Özel İletişim Vergisi’nde indirim düşünmüyoruz. Ancak, vergi sisteminin yapısını değiştireceğiz. Daha anlaşılabilir. Daha kolay bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Çok fazla çeşitlilik arzeden vergi tanımları olduğu için, hepsini tek tip içerisine toplayacağız. BTK ve Maliye ile çalışma başlattık. 2011’de bunun sonuçlandırılmasını bekliyoruz” dedi.
SİBER SUÇ SÖZLEŞMESİ MECLİS’TE
Bilgi toplumu olabilmek için büyük bir dönüşüm geçirmek gerektiğini vurgulayan Bakan Yıldırım, “e-Devlet Kapısı projesi, bu dönüşümün en önemli projelerinden biridir. 18 Aralık 2008’de açılışı 22 hizmetle yapılmıştı.
Şu anda alınabilen hizmet sayısı 171’e çıktı. Şu anda e-Devlet Kapısı projesinin 190 bin kayıtlı ziyaretçisi var. Bir çok hizmet buradan alınabiliyor, sorgulamaları yapılabiliyor. Birçok kimse kanun müsait bahanesinin arkasına sığınamayacak.” dedi. Türkiye?nin Uluslararası Siber Suçlar Sözleşmesi’nin imzalamadığını ve bu sözleşmenin tarafı olması için de çalışmaların yürütüldüğünü belirten Bakan Yıldırım, bu konunun da Meclis’e sevk edildiğini açıkladı.
ADSL’DE REKOR KULLANIMA DOĞRU
Bakan Yıldırım, “ADSL kullanıcı sayısı yüzde 50’yi aştı, genişbant kulanıcı oranı yüzde 10, kişisel bilgisayar sahibi olma oranı ise yüzde 20’ye yaklaştı. Şuan 35 milyon bilgisayar kullanıcısı var. 2013 yılında ulaşmamız gereken hedef ise 55 milyon. Güçlendirilen bu alt yapıda içerik, trafik, bilgi ve hizmet olması gerekiyor. Burada yayıncılıktan görüntü nakline ve telemetriye kadar birçok hizmet verilmeli” dedi. Yıldırım,”e-devlet, bize şeffaf, toplumun hizmetlere erişilebildiği, refah ve katılımcı yönetim ortamı sunuyor. Türkiye?de mobil abone yoğunluğu yüzde 100’e ulaştı” şeklinde konuştu.
ŞİMDİ EZBER BOZMA DÖNEMİNDEYİZ
Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: “E-Devlet’in alt yapısı için zihinsel değişim gerçekleştirilirken okuryazar oranı artırılmalı ve geniş band problemi ortadan kaldırılmalı. Biz bunların birçoğunu yaptık. Önümüze çıkan mevzuat engelini aştık. Artık ezberlerin bozulmasını yaşıyoruz. Şimdi ezber bozma dönemindeyiz.”
TASARI MECLİS’E SEVK EDİLDİ
“E-Devlet Kapısı’nı 2008 yılı sonunda hizmete açarken 116 eylem planımız vardı.” diyen Bakan Yıldırım, Meclis’te bulunan tasarının yasalaşmasıyla hizmetin 3 kat artacağına dikkat çekti. Binali Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: “Önce vatandaşa 22 kapı ile hizmet sunmaya başladık. Geldiğimiz süreçte şu an 171 hizmet veriyoruz. 190 bin de sürekli kullanıcımız var. Biz bu hizmetlerle devlet-vatandaş ilişkisini kolaylaştırıyoruz. Bir yandan hizmet sayımızı artırmaya çalışırken, diğer yandan da vatandaşın bu hizmetlere kolay ulaşmasını kolaylaştırıyoruz. E-devlette de bürokratik engeller olmamalı. Hizmetin güvenliğini sağlayıp vatandaşın, cep telefonundan, ev ve işyerinden kolay bir şekilde ulaşmasını sağlamalıyız. Bürokratik engelleri aşmak için e-devlet kanun tasarısını Meclis’e sevkettik. Yasalaşması durumunda 33 mevcut kanunda evraka dayalı hizmetlerde değişiklik yapıyor. Böylece hizmetler kolaylaşacak. Bu çok önemli bir gelişme olacak. Böylece verdiğimiz 171 hizmetin sayısı 2-3 kat birden artacak. Ardından verilen hizmetleri farkındalık sağlayarak topluma anlatacağız.”
MOBİL DEVLET ÇALIŞMASI BAŞLADI
Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, “e-Devlet Kapısı’ndan şu ana kadar 1 milyon kişinin hizmet aldı” dedi. e-Devlet Kapısı hizmetlerine mobil erişim için de çalışmalar yürütüldüğünü belirten Dalbay, “2009 yılı Ekim ayında hizmete soktuğumuz mobil devlet projesiyle, e-Devlet Kapısı’na cep telefonları üzerinden erişme ve e-Devlet hizmetlerinden yararlanmak mümkün hale geldi. Dünyada Java tabanlı ilk uygulama olan e-Devlet uygulaması kapsamında sunulan hizmetlerin sayısını artırma çalışmalarımız ise aralıksız devam etmektedir” şeklinde konuştu.
KKTC BİLİŞİM ADASI OLUYOR
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, adada başlattıkları Bilişim Adası vizyonu hakkında bilgi verdi. Taçoy, “Gelecek bilişimle gelecek dedik ve Bilişim Adası projemize başladık. KKTC’nin de dünyada yaşanan gelişmelerin dışında kalmaması için, Bilişim Adası Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Türksat’la bir anlaşma imzaladık. 6 TV kanalı uyduya çıktı. Ayrıca fiber optik anlaşması imzaladığımız Türk Telekom’a, TV yayınları için işbirliği yaptığımız TRT’ye teşekkür etmek istiyorum. Kuzey Kıbrıs’ta e-Devlet sistemi için çalışmalar sürüyor. Devlet dairelerine metro ethernet bağlantısı sağlandı. Kişisel Verilerin Korunması Yasası, tamamlanmış, 2007’de yürürlüğe girdi. Bilişim Adası vizyonu, 10 yıl içinde KKTC’yi bambaşka bir yere taşıyacak. Dünyada teknoloji üreten firmaların ülkemizde yatırım yapmalarını sağlamak üzere yola çıktık.” şeklinde konuştu.