Bağımsızlığını ilân ettiği 1983’ten bu yana bir çok ülke tarafından tanınmadığı için izolasyonlara maruz kalan Kıbrıs, ‘Bilişim Adası’ vizyonuyla ‘tanınma’yı hedefliyor. İşte Kıbrıs’ın yeni vizyonu!
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 10 yıl içinde bölgede teknoloji geliştirilen ve üretilen bir merkez olma hedefiyle büyük bir adım attı. KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy‘un girişimleri sonucu ortaya konan bir vizyona, Türkiye’den de destek gelince, atılacak adımları somutlaştırmak için 23-24 Ekim tarihlerinde Girne’de ‘Bilişim Adası Çalıştayı’ düzenlendi. Bu hedefe ulaşmak için atılması gereken adımların yansıdığı 22 maddelik çalıştay sonuç bildirgesinde, altyapının iyileştirilmesinden, ülkede bilişim fuarı açılması, teknoloji serbest bölgelerinin açılmasından e-devlet projelerine kadar çok sayıda öneri yer aldı.
ANAVATAN’A FİBERLE BAĞLANTI
Kıbrıs’ta bu hedefin gerçekleşmesi için önemli bir şans var. O da ülkenin Hasan Taçoy gibi vizyoner bir bakana sahip olması. Taçoy, Kıbrıs’ın ‘Bilişim Adası’ olma vizyonunu CeBIT Bilişim Fuarı sırasında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım‘la paylaşmış. Bakan Yıldırım, ilk duyduğu andan itibaren bu vizyondan çok etkilendiğini ve hemen çalışmalara başladıklarını anlatıyor. Ülkede öncelikle, internet altyapısı konusunda yetersizlikler var. Bu nedenle Türkiye’den Kıbrıs’a ikinci fiber optik hattın Türk Telekom tarafından çekilmesi ve Türksat’ın uydu sistemlerinin bu ülkede kullanılması için anlaşmalar imzalandı. Başlangıç olarak bunlar önemli adımlardı.
İLETİŞİME İZOLASYON İŞLEMEZ
Bilişim Adası vizyonunun fikir babası Taçoy’un ilginç bir hayat tecrübesi var. Bu hayat tecrübesi ona ışık tutmuş. Kıbrıslı Bakan Taçoy, ‘Kuzey Kıbrıs’a uygulanan izolasyonların, ‘Bilişim Adası’ vizyonuna nasıl bir etkisi olacağı’ şeklindeki sorulara şöyle cevap veriyor: “Kuzey Kıbrıs, izolasyonlar altında buluna bir ülke. Amerika’da öğrenciydim; 1983’te Kuzey Kıbrıs bağımsızlığını ilan edince, tüm iletişim hatları kesildi. Daha sonra tekrar bağlandı. Demek ki, iletişimde izolasyonu uygulamak mümkün değil. 29 Ekim’de Brüksel‘de ilk görevimizi yapacağız. Talepkâr olacağız. Bize ‘hayır’ diyeceklerini sanmıyorum.”
İZOLASYONLAR ZORLUYOR
Kıbrıs’a uygulanan izolasyonlar nedeniyle, ülkede güçlükler yaşanabiliyor. Örneğin dünya GSM devi Vodafone, Telsim’in satın alıp bu şirkete kendi adını vermesine rağmen, İngiliz hükümeti KKTC’yi tanımadığı için bu ülkede ‘Vodafone’ markasını kullanamıyor. Vodafone, bu ülkede hala KKTC Telsim olarak faaliyet gösteriyor. Mc Donald’s, Burger King vb. zincirler, yine ‘tanınma’ sorunu nedeniyle farklı isimlerle faaliyet gösterebiliyor. Havayolları şirketleri, KKTC’den KKTC’yi tanımayan ülkelere direk uçamıyor. Ancak Türkiye’de bir havaalanına inip, çıkış noktasını Türkiye göstererek uçabiliyor. Benzer sorunların giderilmesi, zaman alacak gibi gözükürken, ‘Bilişim Adası’ vizyonuyla, adanın bir cazibe merkezi haline getirilmesi ve izolasyonların etkisinin zamanla azaltılması hedefleniyor.
BU HEDEFLERİN TAKİPÇİSİYİM
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, ‘Bilişim Adası’ hedefinde oldukça kararlı görünüyor. 22 maddelik çalıştay sonuç bildirgesinin uygulanabilirliğiyle ilgili bir sonu üzerine, “Önüme 22 değil, 102 madde de koysalar, 102’sinin de takipçisi olacağım. Bilişimcilerin, medya mensuplarının, hukukçuların herkesin önerileri var. Bu önerilerin yerine getirilmesi için çalışacağım.” diyor. Bilişim Fuarı düzenlenmesi konusunda çalışmalar yapacaklarını belirten Taçoy, “Bana büyük bir hedef verildi. Bu hedef, Türkiye’den gelen basın mensuplarının katıldığı oturumda önerildi. Ben de olumlu yaklaşıyorum. Bu hedefi gerçekleştirmek için çalışacağım.” şeklinde konuşuyor.
TÜRKİYE’DEN ÖNCE 3G’YE GEÇTİ
Türkiye’den önce üçüncü nesil mobil internete (3G) geçen ve bu konuda daha fazla tecrübe sahibi olan Kuzey Kıbrıs’ta maalesef hem internet hem de telefon iletişiminde zaman zaman sorunlar yaşanıyor. Bu konuda atılacak adımlar da bu projeyle birlikte hızlanmış olacak. Adaya AR-Ge merkezi açıp, Türkiye ve dünyadan teknoloji şirketlerini buraya çekmeden önce, bu altyapının da iyileştirilmesi gerekiyor. Bu konuda somut adımlar birer birer atılıyor. Kıbrıs İskele ile Türkiye Hatay arasında bulunan ve 24 yıl önce çekilmiş olan hattan dünyaya bağlanan Kuzey Kıbrıs, şimdi Türk Telekom’un çekeceği fiber optik hatla, hem daha hızlı hem de daha sağlıklı bir iletişim altyapısına sahip olacak.
Keenetic Hopper ve Sprinter router incelemesi | AX1800 – Mesh – Wi-Fi 6
Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!