Shadow

Mobil sağlık pazarı 4.1 milyar dolara gidiyor

Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman, mobil sağlık uygulamaları pazarının 2011 yılında 2010’a oranla 7 kat büyüyerek 718 milyon dolara çıktığını belirterek, 2014 yılı itibariyle pazarın 4.1 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini açıkladı

Sağlık hizmetlerinin mobil teknolojiler üzerinden verilmesine yönelik uygulamaların kullanım oranı giderek artıyor. Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman, sağlık sektörünün mobil sağlık uygulamalarındaki pazarının 2011 yılında 2010’a oranla 7 kat büyüyerek 718 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Sanovel İlaç şirketi için geliştirdikleri SanPAD adlı ilaç otomasyon sisteminin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Taşman, “Yapılan araştırmalar global mobil sağlık uygulamaları pazarının 2014 yılı itibariyle 4.1 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasını bekleniyor. Teknolojiden, bilimden, inovasyondan en fazla yararlanan sektörlerin sağlık sektörü geliyor. Akıllı cep telefonları ve tabletler sayesinde artık neredeyse kendi kendimizin doktoru olduk. Mobil teknolojilerle hastanemizi, sağlık kayıtlarımızı, doktorumuzu da cebimizde taşır hale geldik. Atalarımız ‘Kendi kendinin doktoru ol’ derlerdi. Artık akıllı telefonlarımızla bu gerçekten mümkün” şeklinde konuştu. Sanovel İlaç için Avea tarafından geliştirilen SanPAD uygulamasının Türk ilaç sektöründe bir ilk olduğunu belirten Taşman, projeyle 1200 satış temsilcisinin mobil çalışır hale getirildiğini söyledi.

SAĞLIK HİZMETİ iPAD’E TAŞINDI

Sanovel İlaç Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Toksöz ise toplantıda, uygulama ile tıbbi satış temsilcilerinin tüm işlerini iPad ile yanlarında taşıyacağını ifade ederek, “Doktorlara yönelik sunumlar iPad’lerle yapılırken, Sanovel’in aktif pazarlama yaptığı 60’a yakın ilaç için, her ay düzenli olarak gerçekleştirilen baskılı malzeme maliyetinden de tasarruf edilecek. Zamandan ve mekandan bağımız çalışmayı sağlayan projenin, Sanovel’e sağlayacağı tasarruf, bir yıl içerisinde basılı malzemelere harcanan miktarın % 75’i olacak. Elde edilen tasarruf ise, Sanovel’in Ar-Ge ve yeni yatırımlarında değerlendirilecek. Uygulama kapsamında 2015’e kadar çevreye katılacak değer ise; 75.000 tondan fazla temiz suyun tüketilmesi, 2 milyon 700 bin kwh enerji israfının önlenmesi ve 100 hektarlık ormanın yok olmasını engellemek olacak. Sanovel uygulamayı eczanelerde ve diğer grup şirketleri arasında bulunan Sagra’nın pazarlama bölümünde kullanmaya başladı.” dedi.

8 BİN AĞAÇ KURTULACAK

SanPAD uygulamasını 8 aydır aktif bir şekilde kullandıklarını ve bu sürede aldıkları geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu belirten Toksöz, Sanovel’in çevre konusuna oldukça duyarlı bir şirket olduğunun altını çizerek, SanPAD uygulamasının hayata geçirilmesinde bu unsurun da oldukça etkili olduğunu söyledi. Proje kapsamında sadece 2012 yılında 15 bin tondan fazla temiz su, 540 bin kilowatsaat elektrik enerjisi tasarruf edeceklerini anlatan Toksöz, 8 binden fazla çam ağacının da kesilmekten kurtarılacağını sözlerine ekledi.

DOKTORLA CEPTEN CANLI BAĞLANTI

Mobil sağlık uygulamalarının en büyük getirisinin kişiye özel sağlık hizmeti olduğunu vurgulayan Taşman, hastaların doktorlarıyla, değerleri, verileri, tedavi ve kontrol zamanlaması gibi konuları birebir ve özel bir biçimde akıllı telefonlar üzerinden görüşmeden yönetebildiklerini söyledi. Avea olarak hastaların hayatını mobil teknolojilerle kolaylaştıracak önemli çalışmalar yürüttüklerini hatırlatan Taşman, sözlerine şöyle devam etti: “AloDoktorum Servisi’mizi kullanan Avea müşterileri, 555 758 99 11 numarasını arayarak doktora canlı olarak bağlanıyor ve sağlık konularında danışmanlık, acil durumlarda ise yönlendirme alabiliyor. Sağlık Bakanlığı Kamu Genelge SMS paketi, bayilerimizdeki Medisana marka iPhone uyumlu mobil sağlık ürünleri, Acıbadem Mobil Sağlık’la işbirliği yaparak geliştirdiğimiz Anne Oluyorum, Diyabet ve Sağlıklı Yaşam olmak üzere toplam 3 ayrı bilgi servisi bunlara sadece birkaç örnekler. Mobil sağlık hizmetlerinin kullanımı, bu alanda hizmet veren şirketlerin operasyonel maliyetlerini düşürüp, verimlilik artışı sağlarken; hasta memnuniyetini de beraberinde getiriyor. Buradan elde edilen tasarruf ise, insan sağlığı için daha fazla Ar-Ge ve daha fazla inovasyon anlamına geliyor. Doktora zaman ve alan, hastaya afiyet ve sıhhat kalıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir