Artık dünya çapında bir tekel haline gelen Microsoft, Windows işletim sisteminin kaynak kodlarını güvenlik konusundaki endişelerini gidermek için bazı ülkelere açacağını daha önce açıklamıştı.
Alınan karara göre şirket, 15?i NATO ülkesi olmak üzere 23 ülkeye Windows’un kaynak kodlarının yanı sıra algoritma ve kriptolarını da açtı.
Microsoft Türkiye yetkilileri, bu kripto algoritmalarının Amerikan Hükümeti?nin mülkiyetinde bulunduğunu ve bu kripto algoritmalarının Türkiye’ye verilmesi için Amerikan hükümetinnden tam sekiz ay onay beklediklerini açıkladılar.
Konuyla ilgili olarak her ülkeden sorumlu bir kurum belirleyen Microsoft, konuyla ilgili olarak Türkiye’deki işbirliğini de Türk Silahlı Kuvvetleri ile yaptı. Bu karar Microsoft’un devlet kurumu olarak sadece TSK’yi tanıması anlamına geliyor gibi görünse de, devlet kurumlarından her biri ihtiyacı halinde, TSK’dan gerekli bilgileri alabilecek.
Bu alanda TÜBİTAK bünyesinde kurulu bulunan Ulusal Kriptoloji Enstitüsü de yetkilendirildi. Öte yandan Microsoft, Türkiye’ye Windows’un kaynak kodlarının açılmasının bir ayrıcalık olduğunu savunuyor.
ABD ile müttefik bir ülke olan Türkiye, bu işbirliği sonucunda, Windows’un kaynak kodlarını inceleyebilme imkanı elde etti. Türkiye ile birlikte Ortadoğu bölgesinde Windows’un kaynak kodları açılan bir ülke daha var. O da israil.
Melih Bayram Dede, Eğitimbilim, Mayıs 2003.