2007 yılında karı azalan ve 1000 kişiyi işten çıkaracağını açıklayan dünyanın en popüler sitesi Yahoo’ya dünya devi Microsoft 44.6 milyar dolarlık teklif yaptı. Şimdi teklife Yahoo’nun vereceği cevap bekleniyor!
Teknoloji devi Microsoft, küresel rekabette en güçlü rakibi Google’ın bir adım önüne geçebilmek için, internetin en büyük markalarından Yahoo’yu satın almak için harekete geçti. Microsoft, 2007 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8 artışla gelirlerini 1.8 milyar dolara yükselten, ancak net karı 751 milyon dolardan 660 milyon dolara gerileyen Yahoo’yu satın almak için 44.6 milyar dolar teklif etti. Hisse başı 31 dolara denk gelen teklif, Yahoo’nun piyasa değerinin yüzde 62 üzerinde.
BİN KİŞİ KAPI ÖNÜNE KONULABİLİR
Karı yüzde 23 düşen şirket bunun üzerine, bin kişiyi işten çıkaracağını bildirmişti. Yahoo Başkanı Jerry Yang, zor bir yıl yaşayacaklarını söyleyerek şirketin değişimi ve daha rekabetçi olması için işten çıkarmaların gerekli olduğunu ileri sürmüştü. Yahoo tarafından yapılan açıklamada, “Yönetim Kurulumuz Microsoft’un teklifini Yahoo’nun stratejik planları çerçevesinde dikkatle ve hızla değerlendirecektir” denildi. Yahoo’nun, en sıkı rakibi Microsoft’tan gelen bu ‘can simidi’ teklifine ne cevap vereceği merakla bekleniyor!
MÜHENDİSLER MICROSOFT’A GEÇECEK
Satın alma gerçekleşirse, 14 bin 300 kişinin çalıştığı şirketteki elemanlar da Microsoft’a geçecek ve 1000 kişi kapı önüne konulmaktan kurtulacak. Microsoft’tan yapılan açıklamada, teklif paketinde, her iki şirketin çalışanlarının entegrasyonu ve Yahoo mühendislerine ve şeflerine ciddi ücret telifleri yer aldığı belirtildi. Microsoft’a göre, bu satın alma çok verimli bir şirket ortaya çıkaracak ve yıllık 1 milyar dolar sinerji yaratacak.
EN BÜYÜK SATIN ALMA OLACAK
Microsoft CEO’su Steve Ballmer, “Yahoo’ya büyük saygımız var ve online hizmetler sektöründe beraberce tüketiciler, yayıncılar, reklamcılar için heyecan verici projeler üretebiliriz” dedi. Yahoo’dan henüz teklifle ilgili bir açıklama gelmedi. Ancak teklifi kabul etmesi durumunda sektördeki en büyük satın alma gerçekleşmiş olacak. Microsoft, gerekli izinlerin alınmasını ardından satın almanın yılın ikinci yarısında tamamlanmasını bekliyor.
HEDEF WEB’İN ZİRVESİNİ ELE GEÇİRMEK
Yahoo, internetin reytingini ölçen Alexa’ya göre dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi. Yahoo’yu arama devi Google ve yine bir Google sitesi olan Youtube izliyor. Sahip olduğu çok sayıda site ve servise rağmen, popülerlikte ilk sıralara yerleşemeyen Microsoft, bu satınalmayla birlikte zirveyi ele geçirmeyi hedefliyor. Site e-posta, e-ticaret, haber, eğlence, hava durumu, iş bulma ve arama motoru hizmetleri sunuyor. Ayrıca pek çok alt siteyi de bünyesinde barındırıyor.
MICROSOFT BÜYÜK BİR KUMAR OYNUYOR
Microsoft’un teklifini Bloomberg’e değerlendiren Pioneer Investments analisti Thomas Radinger, “Microsoft, internet işini geliştirmesi yönünde ağır bir baskı ile karşı karşıya. Ancak bu kadar yüksek bir fiyat büyük bir kumar” diye konuştu. RBC Capital Markets analisti Jordan Rohan ise bu teklifin Google tehdidinin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. “Rohan, “Yahoo çok savunmasız. Yatırımcıların Yahoo yönetimine olan güvenleri de azalıyor” ifadesini kullandı. Öte yandan Microsoft, geçtiğimiz aylarda da Facebook’un yüzde 1.6 hissesi için 240 milyon dolar ödeyeceğini açıklamıştı.
STANFORD’DA DOĞDU SİLİKON VADİSİ’NİN KRALI OLDU
Yahoo, Stanford mezunu Jerry Yang ve David Filo tarafından 1995 yılında kuruldu. 1968’de Tayvan’da doğan Jerry Yang’ın ailesi, o 10 yaşındayken ABD’nin Kaliforniya eyaletine taşındı. O dönemde, bildiği tek İngilizce kelime ‘shoe’ (ayakkabı) olsa da, başarılı bir lise öğreniminin ardından Stanford Üniversitesi?ni kazandı. Sadece dört yıl içinde, elektrik mühendisliği dalında lisans ve yüksek lisans yaptı. Ama kendini hala ‘tembel’ bir öğrenci olarak tanımlıyor. Ondan iki yıl önce Wisconsin’de doğan David Filo ise, Tulane Üniversitesi’ndeki bilgisayar mühendisliği öğreniminin ardından, Stanford Üniversitesi Elektik Mühendisliği Bölümü’ne girdi. Sessiz, heyecanlı ve teknik yönden son derece yaratıcı biri olarak tanımlanan Filo, 1993’te Japonya’nın Kyoto kentinde, Stanford Üniversitesi tarafından düzenlenen doktora programı sırasında Yang ile tanıştı.
Kısa bir sürede iyi arkadaş olan Yang ve Filo en sevdikleri sitelerin bir listesini yapma, ders notu saklama ve arşivleme amacıyla bir web sayfası tasarladı. Bu sayfa sadece üniversite bilgisayar ağı üzerinde yer alıyordu. İkilinin not aldığı adresler yüzü geçince, bunları hiyerarşik kategorilere ayırabilecekleri küçük bir program yazdılar. Listeyi kendi sitelerine koyan ikili, altı ay kadar sonra, ziyaretçilerin de buraya ek yapabilmesini sağlayınca, gerisi çorap söküğü gibi geldi.
Bir süre sonra çok başarılı bir uygulama olduğu görülünce, bütün üniversite tarafından kullanılmaya başlandı. Ziyaretçi trafiği ve siteye olan talep öylesine yoğunlaşmıştı ki, üniversite yönetimi, Yang ve Filo?dan sistemlerini başka bir yere taşımalarını istedi. Bu noktada bir karar vermek zorunda kalan ikili, Harvard’da okuyan bir arkadaşlarının yardımıyla bir iş planı yaptı ve 1995 Mart’ında okulu bırakarak California Sunnyvale’de bir ofise taşındılar. Yahoo, kısa sürede büyüyerek adeta sanal bir imparatorluk halini aldı. Yahoo bugün e-postadan sinema sitelerine kadar çok farklı dalda servis veren bir portal haline geldi.
YAHOO’NUN ANLAMI ‘KABA SABA, GELİŞMEMİŞ!’
İlk olarak ‘Jerry’nin İnternet’teki Rehberi’ (Jerry’s Guide to the World Wide Web) adını taşıyan şirketin, pazarlama adı olarak, Yahoo seçildi. İkili bu adı sözlükten bulmuştu. Yahoo; yani, ‘Yet Another Hierarchical Officious Oracle.’ (Bir Başka Hiyerarşik, Ukala Nasihatçi) Tamlamanın başındaki ‘Yet Another’ (Bir Başka) bölümü, hiç kuşkusuz Unix araçlarından ‘yacc’ (Yet Another Compiler Compiler) için yapılan bir göndermeydi. Ayrıca ‘Yahoo’ sözcüğünün, 18. yüzyılda İngiliz romancı Jonathan Swift’in yazdığı Gülliver’in Gezileri adlı kitapta geçtiği gibi, ‘Asi, toy, görgüsüz, kaba-saba, gelişmemiş’ anlamlarına da gelmesi, bu ismi seçmelerinde etkili oldu.
YAHOO DÜNYANIN EN POPÜLER SİTESİ
1- Yahoo.com – (Jerry Yang – David Filo)
2- Google.com – (Larry Page – Sergey Brin)
3- Youtube.com (Google)
4- Live.com (Microsoft)
5- MSN.com (Microsoft)
6- MySpace.com (Rupert Murdoch)
7- Facebook.com – (Mark Zuckerberg – Microsoft)
8- Hi5.com – (Sona Networks)
9- Wikipedia.org – (Wikimedia Vakfı)
10- Orkut.com (Google)
Kaynak: Alexa.com