Elimizi vicdanımıza koyup düşündüğümüzde, bilgisayar kullanıcıları arasında kopya yazılım kullanmayan hemen hemen hiç yok gibidir. İtiraf etmeliyiz ki, hayatımızda bir kez bile olsa, elinde lisanslı yazılımı olan bir arkadaşımızdan disket ya da CD alıp bilgisayarımıza yüklemişizdir.
Kopya yazılım, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yazılım sektörünün başını ağrıtan büyükbir sorun bir sorun. Kopya yazılım nedeniyle her yıl milyarlarca dolarlık gelir kaybı yaşayan yazılım sektörü, bu sorunu çözmek için büyük bir çaba sarfediyor. Yazılım firmaları adına Türkiye`de BSA (Business Software Alliance) çalışmalar yürütüyor. Mali Polis`le birlikte firmalara baskınlar düzenleyen BSA kopya yazılım yüklü bulunan bilgisayarlara el koyuyor. Olay adalete intikal ettiriliyor.
Elinizi vicdanınıza koyun
Elimizi vicdanımıza koyup düşündüğümüzde, bilgisayar kullanıcıları arasında kopya yazılım kullanmayan hemen hemen hiç yok gibidir. İtiraf etmeliyiz ki, hayatımızda bir kez bile olsa, elinde lisanslı yazılımı olan bir arkadaşımızdan disket ya da CD alıp bilgisayarımıza yüklemişizdir.
u davranışın nedenlerine baktığımızda, yazılım fiyatlarının yüksekliğinin ilk sırada olduğunu görebiliriz. Microsoft Office yazılımının fiyatı hemen hemen bir bilgisayar fiyatına eşit. Zor ekonomik koşullar altında bilgisayarı zar zor alan vatandaş, bir o kadar da yazılıma para ödemiyor/ödeyemiyor. Ödeyecek gücü olan da, “Bir yerden bulurum, niye para vereyim!” diyor.
Yüklerim ama, benden almadın!
İşin en garip taraflarından biri de, bilgisayar alan bir çok kişinin, yazılımın bilgisayar fiyatına dahil olduğunu sanması ve yazılıma para ödemesi gerektiğini bilmiyor oluşu. Bu konuda bilgisayar satıcılarıyla, alıcılar arasında en çok yaşanan diyaloglardan biri, “Şu programları yükleyip verirsen senden bu bilgisayarı alırım!” oluyor. Satıcıların büyük çoğunluğu da, satış yapabilmek için, “Tamam yüklerim ama, bu yazılımları benden almadın tamam mı?” diyerek, istenilen yazılımları yüklüyor.
Kopya yazılım CD`leri işportada
Satıcının müşteri kaybını göze alarak, kopya yazılımı yüklemeyi reddettiğini düşünsek bile, içinde yüzlerce dolarlık yazılımların kopyalarının yer aldığı CD`ler bir kaç milyona işportada satılıyor. Milyonlarca dolarlık AR-GE çalışması ve yüzlerce kişilik yazılımcı ekiplerinin emeğinin ürünü olan yazılımlar, işportada peynir-ekmek gibi satılıyor. Bütün bunlar, korsan CD satıcılarının engellenmesi için yeterince çalışma yapılmadığını gösteriyor.
opya yazılım kullanılmasının bir nedeni de yazılımların ABD fiyatı ile Türkiye fiyatı arasında bariz farklılıklar olması. Bir de buna ABD ile Türkiye arasındaki alım gücü ve Türk Lirası`nın hergeçen gün değer kaybetmesi eklenince, yasadışı yoldan yazılım elde etmek daha sık başvurular bir yol oluyor.
ileğimiz, yazılım sektörünün gelişmesinde en büyük engel olan kopya yazılımın giderek azalması ve özellikle kurumlardan başlayarak, “lisanslama” uygulamasının yaygınlaşması.
Melih Bayram Dede, Netpano.