Steve Jobs’un 36 yıl önce tanıttığı Macintosh bilgisayar adeta bir devrimdi. İlk bilgisayarım Macintosh Classic’ten bugüne kadar yolculuğumu bu yazıda anlatıyorum.
Sahip olduğum ilk bilgisayar Apple’ın Macintosh Classic modeliydi. Yayıncılık sektörüne ilk girdiğimde ekranı siyah-beyaz olan kendisi küçük ama marifeti büyük bu bilgisayarda gazete sayfaları tasarlıyorduk. O yıllarda kurşun hurufatla dizgi yapılan günlerden Macintosh’a geçiş bizim için adeta bir mucize gibiydi.
Kurşun dizgiden Mac bilgisayarlara
RagTime ardından DesignStudio yazılımıyla tanıştık. Ardından QuarkXPress efsanesi geldi. Ömrü en uzun olan masaüstü yayıncılık yazılımı olsa da o da zamana yenik düştü ve Adobe’nin InDesign yazılımına bıraktı yerini. Ama bu yolculukta ilk göz ağrım olan Macintosh hep özel yerini korudu. Halen Macintosh Classic bilgisayarımı çalışma odamda özel bir anı olarak muhafaza ediyorum.
O günün üzerinden tam 36 yıl geçmiş
Geçtiğimiz 24 Ocak, tabir yerindeyse Apple’ın Macintosh bilgisayarının doğum günüydü. Çünkü o tarihte şirketin efsanevi CEO’su Steve Jobs, yıllık hissedar toplantısında ilk Macintosh’u tanıtmıştı. O günün üzerinden tam 36 yıl geçmiş. Benimse ilk Macintosh’u ilk kullanmam, Türkiye’de yaygınlaşmasının geç olması nedeniyle 1992 yılına rastlar.
9 inç ekranda gazete tasarladığım günler
İlk Macintosh bilgisayar, bugünkü bilgisayarlarla kıyaslandığında çok küçük kalabilecek 9 inç siyah-beyaz ekrana sahipti. 512×342 çözünürlüğe sahip olan bu ekranda tasarım yapılabiliyordu. Bu bilgisayar 8 MHz Motorola 68000 işlemciden güç alıyordu ve sadece 128 KB RAM’e sahipti. Bilgisayarda 64 KB da ROM yongası bulunuyordu.
Apple’ın bugüne gelmesinde pay sahibi
3.5 inçlik disket sürücüsü, klavyesi ve faresi bulunan bilgisayarın ağırlığı ise 7,5 kilogramdı. Dünya genelinde 100 binden fazla satılan bu efsanevi bilgisayarın piyasaya sunulduğunda fiyatı 2495 dolardı. Bu rakam, günümüzün satın alma gücüyle hesaplandığında 6100 ABD dolarına eşdeğer. Macintosh bilgisayarın piyasaya sunulması, Apple’ın bugüne gelmesinde en önemli yapıtaşlarından biri kabul ediliyor.
“1984’ün neden ‘1984’ gibi olmayacağını göreceksiniz”
Macintosh, o dönem “Big Brother” temalı reklâm filmiyle dikkat çekti. George Orwell’ın 1984 adlı romanına gönderme yapan ve Macintosh2un hiç gösterilmediği reklâmda, düşünce polisleri tarafından kovalanan genç bir kadın elindeki balyozu ekranda propaganda yapan Big Brother’a fırlatıyor ve ardından şu ifade beliriyordu: “Apple Computer 24 Ocak’ta Macintosh’u tanıtacak. Ve 1984’ün neden ‘1984’ gibi olmayacağını göreceksiniz.”
Balyoz aslında ‘Big Brother’ın şahsında IBM’e fırlatılıyordu
Reklâmda Apple, balyozu aslında rakibi IBM’e fırlatıyordu. Reklâm ilk kez 31 Aralık 1983’te ABD’nin Idaho eyaletinde yayın yapan yerel bir kanal olan KMVT’de yarışmalara katılabilmesi için formalite olarak yayınlandı. İkinci ve asıl ses getiren ulusal yayın ise tüm Amerikalıların izlediği Super Bowl karşılaşması sırasında 22 Ocak 1984’te gerçekleşti. Önemli reklâmcılık ödülleri alan ve iz bırakan bu yapım, daha sonra Orwell’ın TV yayın haklarını elinde bulunduran şirketten Nisan 1984’te yayın durdurma ihtarı alacaktı.
Türkiye pazarına F klavyeli olarak girdi
Pikaj-montaj tekniğiyle çalışan Türk basınının daha önce kullandığı IBM dizgi makinelerinden Macintosh bilgisayara geçişinin canlı tanığıyım. O dönem gazeteler Macintosh öğrenmeleri için çalışanlarını yurt dışına kursa gönderirdi. Gazeteciler için Macintosh bilgisayarların bir artısı da Türkiye pazarına Türkçe F klavyeli olarak girmesiydi. Macintosh o nedenle F klavyeli daktilodan bilgisayara ilk kez geçiş yapacaklar için de yabancılık çekmeyecekleri bir deneyim sunuyordu.
UMAX bilgisayarda MacOS kullandık
Macintosh serisi daha sonra daha gelişmiş özelliklerle bilgisayarların peş peşe gelmesiyle kullanıcılarla buluşmaya devam etti. Kendi işletim sistemine sahip olan Apple, ilerleyen yıllarda UMAX Technologies şirketi tarafından üretilen kişisel bilgisayarlara (PC) MacOS işletim sistemi yüklenmesine bir süreliğine izin verdi. Bir dönem UMAX marka bilgisayarlarda Apple’ın işletim sistemini kullandım.
Boot Camp ile Windows resmen Mac’lere geldi
PC’leri bir şekilde MacOS işletim sistemi kurarak kullananlara da rastladım. Daha sonra Apple, ürettiği bilgisayarlara Boot Camp yazılımı desteğiyle Windows işletim sistemi yüklenmesine izin verdi. Windows 10 işletim sistemi kurulu Apple iMac bilgisayarlarda Adobe InDesign yazılımı kullandığımız dönemler de oldu.
Kariyer yolculuğumda eğitici bir rol üstlendi
Sonuç olarak, Macintosh bilgisayarlar, bugün bakıldığında çok küçük sayılabilecek siyah-beyaz ekran ve düşük işlem gücüyle yola çıktı ancak gelinen noktada kariyer yolculuğumda eğitici bir rol üstlendi. Bugün Macintosh ile başladığım bilgisayar tecrübeme Microsoft Windows 10 işletim sistemli kişisel bilgisayar (PC) kullanarak devam ediyorum. Macintosh ise geçmişte kalan bir anı sadece benim için.
Minimalist aydınlatmalı kablosuz klavye | Logitech MX Keys Mini incelemesi
YouTube: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede
Yeni videolardan haberdar olmak için Telegram kanalıma da abone olabilirsiniz: https://t.me/melihbayramdede
Sosyal medyada lütfen beni takip edin:
Instagram: https://www.instagram.com/melihbayramdede
Tiktok: https://www.tiktok.com/@melihbayramdede
Twitter: https://twitter.com/melihbayramdede
Facebook: https://www.facebook.com/melihbayramdede
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/melihbayramdede