İletişim şirketleri akıllı çözümler sayesinde birbirleriyle konuşan makineler çağına adım attı. Akıllı binalardan uzaktan okunabilen akıllı sayaçlara uzanan “Makineden Makineye” (M2M) teknolojisiyle yeni ufuklar açılıyor
“Akıllı” olarak tanımlanan teknolojilerdeki gelişmeler dünya çapında yaygınlaşıyor. Bu trendin en belirgin olarak gözlemlendiği yer ise Batı Avrupa. Gelişmeyi mercek altına alan Frost & Sullivan’a göre Avrupa’da Makineden-Makineye (M2M) iletişim sağlayan SIM cihazı sayısı 2010’da 15,3 milyon iken, bu sayının 2015’te 60,8 milyona çıkması bekleniyor. Söz konusu yeni SIM yetenekleri sayesinde farklı sektörlerde teknolojiler geliştirilecek ve insan hayatı pek çok yönden daha iyiye gidecek. Frost & Sullivan uzmanları, akıllı tıbbi hizmetlerin, ulaşımın ve enerjinin günlük hayatlarımıza etkilerinin enine boyuna tartışıldığını, son hızla genişleyen akıllı teknolojinin iletişim sektörüne müthiş bir fırsat sunduğuna vurgu yapıyorlar. Bu fırsat, sadece yeni aygıtlar üretmekle sınırlı kalmıyor, bu aygıtları yararlı hale getirmeyi de kapsıyor.
HER CİHAZA BİR SIM KART
Üç “akıllı sektörü” masaya yatıran Frost & Sullivan analistleri, söz konusu sektörlere Avrupa iletişim sektörünün gösterdiği ve göstereceği etkiler konusunda çıkarımlarda bulunuyor. Akıllı teknolojiden özellikle bağlantı alanında en çok faydayı görecek olanlar büyük iletişim şirketleri. Bu şirketler, farklı türden işletmelere M2M SIM kartları satacak satış kanallarına ve teknik bilgiye sahipler. Bunun yanı sıra, M2M aygıtlarının kullanacakları hizmetleri destekleyecek altyapıya ve kablosuz bağlantı yetilerine de sahipler. M2M piyasasıyla ilgili orta vadeli öngörülerle ilgili bir diğer raporda Frost & Sullivan, M2M sürecinin karşılaşacağı mali kısıtlamaların altını çiziyor.
GSM DEVLERİ M2M’İ KEŞFETTİ
Frost & Sullivan uzmanları, teknoloji aracılığıyla konuşan aygıtların kullanımı yaygınlaştıkça şirketlerin yeni teknolojinin yararlarını göreceklerini ve kendilerinin de kullanmaya başlayacaklarını belirtiyorlar. Bunlara akıllı tıbbi hizmetler, ulaşım girişimleri, akıllı şebekeler ve akıllı şehir planlamacılığı da dâhil bulunuyor. France Telecom-Orange, Vodafone Group, Telefonica, Deutsche Telekom, TeliaSonera ve Telenor gibi birinci ligdeki iletişim şirketleri piyasada lider konumda yer alıyor. British Telecom gibi diğer şirketler de M2M alanına girmeyi düşünüyor.
Akıllı binalardan akıllı sayaçlara
- Teknolojinin büyük hızla “akıllılaşmasıyla” birlikte hayatımıza sadece akıllı telefonları girmedi. Akıllı şehirler, akıllı binalar, akıllı ulaşım, akıllı şebekeler, akıllı sayaçlar gibi makineler arası iletişime (M2M) dayanan teknoloji konseptleriyle de karşılaşmaya başladık.
Operatörler bu alanda rekabette
- Türkiye M2M pazarına göz atıldığında Turkcell’in diğer operatörlere kıyasla en az birkaç adım önde olduğunu ileri süren Frost & Sullivan Danışmanı Koray Özkal, “Türkcell”in karşısında 2013 yılında Vodafone ve Avea’nın da yeni stratejiler izleyeceğini düşünüyoruz” diyor.