İçindekiler
- 1 Güçlü ve Benzersiz Parola
- 2 Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama
- 3 Güncel Yazılım ve Uygulama
- 4 Şüpheli Bağlantı ve E-Posta
- 5 Antivirüs ve Güvenlik Duvarı
- 6 Bilinmeyen Wi-Fi Ağları
- 7 Düzenli Yedekleme
- 8 Sosyal Medyada Dikkat
- 9 “Emoji tuşlu retro fare | Logitech Pop Mouse incelemesi” videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Bireylerin internet üzerindeki güvenliğini sağlamak için alınan tedbirler ve uygulanan stratejiler “Kişisel Siber Güvenlik” olarak adlandırılıyor. Kişisel veriler, finansal veriler ve dijital varlıkların korunması için bu konuda bilinçli olmaya ihtiyaç var. Peki, Kişisel Siber Güvenlik sağlamak için neler yapılabilir? Bu yazıda, “Kişisel Siber Güvenlik nasıl sağlanır?” Sorusuna cevap veriyor ve bu konuda neler yapılabileceğine bakıyoruz. İşte Kişisel Siber Güvenlik sağlamak için bilmeniz gerekenler:
Güçlü ve Benzersiz Parola
Kişisel Siber Güvenlik için en başta gelen önlemlerden biri, hesaplarınız için güçlü, benzersiz ve karmaşık parolalar kullanmak olacaktır. Parola oluşturucu yazılımlar aracılığıyla büyük ve küçük harfler, sayılar ile semboller içeren en az 12 karakter uzunluğunda benzersiz parolalar oluştun. Bu adım siber tehditlere karşı sizi büyük ölçüde koruyacaktır. Ayrıca parolalarınızı düzenli olarak değiştirmeye ve aynı parolayı birden fazla hesapta kullanmamaya dikkat edin.
Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama
Hesaplarınıza girişte kullanıcı adı ve parola kullanmanın yanında ek bir güvenlik katmanı olarak, Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA veya MFA) kullanmanız gerekir. Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama yöntemleri, genellikle telefonunuza gelecek bir SMS kodu, e-posta ile doğrulama veya bir kimlik doğrulama uygulaması aracılığıyla kullanılır. Bu önlem sizi, hesap bilgilerinizi çalınması ve kazara kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda bile koruyacaktır.
Güncel Yazılım ve Uygulama
Cihazlarınızdaki işletim sistemi, tarayıcı ve uygulamalar güncel değilse, olası siber saldırılara karşı savunmanız kalabilirsiniz. Çünkü siber saldırganlar, keşfedilen siber güvenlik açıklarından yararlanır ve kullandığınız yazılımlar güncel değilse, açıklar kapatılmamış olduğundan bu zafiyeti istismar eder. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, kullandığınız tüm yazılımların en son versiyonunun cihazlarınızda yüklü olduğundan emin olun. Bunu sağlamak için cihazlarınızdaki otomatik güncelleme seçeneğini açabilir ve yeni güncellemelerin hemen uygulanmasını sağlayabilirsiniz.
Şüpheli Bağlantı ve E-Posta
Siber saldırganlar, yaygın bir yöntem olarak kimlik avı dolandırıcılığı yapmayı sıklıkla tercih eder. Bu saldırı türü, tuzak bir bağlantıya tıklamanızı veya içerisinde zararlı kod bulunan e-postayı görüntülemenizi amaçlar. Bu konuda bilinçli davranmak, göndericisinin kim olduğu belirsiz ve kuşkulu bağlantılara tıklamamaya ve e-postaları görüntülememeye dikkat etmek gerekir. Sitelerdeki güvenlik sertifikalarına ve web adresinin “https://” ile başlayıp, başlamadığına dikkat edin. Aynı şekilde, bu e-postalardaki bağlantılar kesinlikle açılmamalıdır. Bu bağlantılar bilgisayarınıza virüs bulaştırmayı, bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirmeyi veya sizi tuzak bir siteye yönlendirmeyi amaçlar.
Antivirüs ve Güvenlik Duvarı
Cihazlarınızda antivirüs ve güvenlik duvarı gibi koruma yazılımları bulunması gerekir. Bilgisayarınız, tablet bilgisayarınız ve akıllı telefonlarınızı virüslere, casus yazılımlara ve diğer çevrimiçi tehditlere karşı korumaya yardımcı olan bu yazılımlar güncel tutulmalıdır. Ücretli veya ücretsiz sürümleri bulunan bu yazılımlar, yanlışlıkla tıkladığınız bir bağlantının güvenli olmadığını size bildirebilir ve böylece sizi siber tuzaklara karşı koruyabilir. Görüntülediğiniz bir e-postada zararlı kod varsa, bu kodun çalışmasını önleyebilir. Cihazınıza indirmek istediğiniz dosyaları tarayarak, olası tehlikelerden sizi uzak tutabilir.
Bilinmeyen Wi-Fi Ağları
Dışarıdayken internete bağlanmamız gerektiğinde, örneğin gittiğimiz bir kafe ya da restoranda Wi-Fi şifresi sorarız. Ancak bu ağlara ne kadar güvenilebilir? Güvenmeseniz iyi olur. Bu ağlar üzerine kurulabilecek tuzak yöntemlerle iletişiminiz izlenebilir ve kötü amaçlarla kullanılabilir. Çok zorunlu değilse halka açık Wi-Fi ağlarını kullanmayın. İnternet bankacılığı, kripto para hesapları ve e-Devlet gibi hassas işlemleri bu ağlar üzerinden yapmayın. Dışarıda Wi-Fi ağları kullanmanız gerekiyorsa, VPN (sanal özel ağ) kullanarak bağlantınızı mutlaka şifreleyin.
Düzenli Yedekleme
Siber saldırılar ya da başka nedenlerle veri kaybı yaşamamak için yedekleme alışkanlığı kazanmak gerekir. Tüm cihazlarınızı ve bu cihazlarınızdaki önemli verileri düzenli olarak yedekleyin. Örneğin haftada bir yedek almak gibi bir alışkanlık geliştirebilir, verilerinizin yedeklenmesi için OneDrive ve Google Drive gibi bulut servislerini açık tutabilirsiniz. Bu önlemler, olası bir veri kaybında dosyalarınızı yedeklerinizden geri yüklemenizi sağlar. Bir başka deyişle, hayat kurtarır.
Sosyal Medyada Dikkat
Bugün sosyal medya vazgeçilmez bir iletişim aracı olmakla birlikte, bu ortamda kişisel bilgilerinizi paylaşmamaya dikkat edin. Adres, konum bilgisi, telefon numarası, doğum tarihi, T.C. kimlik numarası, kredi kartı numarası, sosyal güvenlik numarası gibi hassas bilgileri paylaşmaktan kaçının. Sizi takip eden kişiler, bu tür bilgileri kötü amaçlarla kullanabilir ve büyük mağduriyetlere neden olabilir. Bu nedenle sosyal ağlarda paylaşımlarınızı sadece arkadaşlarınız ve ailenizin görüntüleyebileceği şekilde yapmak iyi bir önlem olabilir.
Bu yazıda, “Kişisel Siber Güvenlik Nasıl Sağlanır?” sorusuna cevap vermeye çalıştım. Yukarıda özetlediğin önlemleri alarak kişisel siber güvenliğinizi üst düzeye çıkarabilir ve muhtemel siber tehditlere karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Eğer konuyla ilgili sorularınız olursa, aşağıdan yorum bırakarak bana ulaştırabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.
“Emoji tuşlu retro fare | Logitech Pop Mouse incelemesi” videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!
YouTube: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede
Sosyal medyada lütfen beni takip edin:
Instagram: https://www.instagram.com/melihbayramdede
Tiktok: https://www.tiktok.com/@melihbayramdede
Facebook: https://www.facebook.com/melihbayramdede
X: https://www.x.com/melihbayramdede
Tthreads: https://www.threads.net/@melihbayramdede
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/melihbayramdede
Telegram: https://t.me/melihbayramdede