Shadow

Kıbrıs’a süper teknoloji

Yakın Doğu Üniversitesi ile IBM işbirliğiyle hayata geçecek bir projeyle Kuzey Kıbrıs, tarihinde ilk kez süper bilgisayar sahibi olmaya hazırlanıyor. Yavru vatanın Süper bilgisayarı Kasım 2007’de faaliyete geçecek.

MELİH BAYRAM DEDE // Yavru vatan Kıbrıs, ilk kez süper bilgisayar sahibi olmaya hazırlanıyor. IBM tarafından Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) içerisinde kurulacak ve saniyede 12 trilyon işlem yapacak süper bilgisayarın, dünyanın en büyük 76. bilgisayarı olacağı tahmin ediliyor. Protokolü geçtiğimiz aylarda imzalanan projenin gerçekleşmesi için önemli bir adım geçtiğimiz günlerde atıldı. Yavru vatanın süper bilgisayarına ev sahipliği yapacak, YDÜ-IBM İnovasyon Merkezi’nin temeli atıldı. Temel atma törenine, KKTC Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş,  KKTC Başbakanı Ferdi S. Soyer, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Asan ve Genel Koordinatörü İrfan Suat Günsel ile IBM Türk Genel Müdürü Eray Yüksek katıldı.

“AKDENİZ’İN ARAŞTIRMA ÜSSÜ OLACAK”

IBM’le yaptıkları işbirliği hakkında konuşan bilgi veren Yakın Doğu Üniversitesi Genel Koordinatörü İrfan Suat Günsel, “Bilgisayarların KKTC’de kurulacak olması, ülkemizi Akdeniz çanağında bir araştırma üssü haline getirecektir” dedi. Günsel, “YDÜ-IBM İnovasyon Merkezi, 4 katlı bir binada toplam 1500 metrekarelik bir alana yayılacak. Merkezin en göz alıcı bölümü, 20 ton civarında olması beklenen süper bilgisayarın yerleştirileceği ve ziyaretçilerin de rahatlıkla görebilecekleri 200 metrekarelik alan olacak” şeklinde konuştu.

“BU BİR DEVLET FAALİYETİ”

YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Asan ise projenin önemini, “Bu proje bir devlet faaliyetidir, o düzlemde anlaşılması gerekir” şeklinde özetledi. İnovasyon Merkezi Proje Koordinatörü İrfan Suat Günsel de, projenin temel misyonun, sadece KKTC’de değil, bölgede ve dünyada önemli bir araştırma merkezi olmak olduğunu vurgulayarak, “Merkezde kurulacak süper bilgisayar 1280 çekirdekli olacak. 4’er çekirdekli Intel işlemciler kullanılacak. İkinci süper bilgisayarda ise, IBM’in geliştirdiği hücre teknolojili işlemciler kullanılacak” bilgisini verdi.

İlginizi çekebilir:  Facebook'un kurucusundan sana mektup var

V a r   o l m a n ı n   y o l u   r e k a b e t t e n   g e ç i y o r

IBM Türkiye Genel Müdürü Eray Yüksek, YDÜ-IBM İnovasyon Merkezi’nin Kıbrıs’ın teknolojik rekabette yerini almasını sağlayacağını söyledi. Yüksek şöyle konuştu: “Teknolojik yetenekler, rekabetin hiç olmadığı kadar kıran kırana geçtiği bir dünya yaratıyor. Bu dünyada var olmanın tek yolu da bilgi ve becerileriyle fark yaratan, disiplinlerarası programlarda ve pozisyonlarda eğitim görmüş insanlara, araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütecek uygun ortamı sağlamaktır. Bu anlamda, kurulacak İnovasyon Merkezi’nin, birçok inovatif çalışmaya önderlik ederek, bölgede önemli bir bilim merkezi haline geleceğinden eminim.”

K ı b r ı s ‘ ı n   ‘ s ü p e r ‘ i   k a s ı m d a   d e v r e d e

Kıbrıs’taki süper bilgisayarların kurulacağı merkez, 2008’de tamamlanmış olacak. 2007 kasımında merkezin ilk bölümü bitecek ve bilgisayarlar da bu tarihte teslim edilmiş olacak. Proje toplam üç aşamadan oluşacak. Merkez, 1500 metrekarelik inovasyon merkezi, 3500 metrekarelik YDÜ Teknopark ve 3500 metrekarelik üretilecek çalışmaların modelleneceği bodrum kat laboratuvarı ile toplam 8500 metrekare kapalı alana sahip olacak. Kuzey Kıbrıs’ın ilk süper bilgisayarı, 20 ton ağırlığında olacak.

S ü p e r   b i l g i s a y a r l a r    n e   i ç i n   k u l l a n ı l ı y o r ?

Süper bilgisayarlar kişiye özel gen bazlı ilaç üretiminden iklim değişikliklerinin sebeplerinin anlaşılmasına kadar pek çok bilimsel araştırmada bilimadamlarına hizmet veriyor. Süper bilgisayarlardan özellikle biyoloji, nanoteknoloji ve ekoloji alanındaki bilimsel araştırmaların hızlandırılmasında yaralanılıyor.  Süper bilgisayarlar ticari ürün geliştirilmesinde de büyük rol oynuyor. Çamaşır makinelerinden patates cipslerine kadar birçok ürün, süper bilgisayarlar tarafından ince ayrıntılarına kadar tasarlanabiliyor. Otomotivde tasarım ve çarpma testleri ve savunma sanayinde savaş ve füze simülasyonları süper bilgisayarların en yoğun kullanıldığı alanlar.

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir