Shadow

Karbon karnesine sahip ilk Türk şirketi Türk Telekom

Türk Telekom, tüm dünyadaki halka açık şirketlerin sera gazı salınım miktarlarını kurumsal yatırımcıların bilgisine sunan Karbon Saydamlık Projesi’ne karbon salınımını raporlayan Türkiye’den ilk telekomünikasyon şirketi oldu. Dünya genelindeki yatırımcı şirketler, finansal işlemlerde şirketlerin Karbon Saydamlık Projesi’ndeki notunu esas alarak karar veriyor.

Türk Telekom, Türkiye’de karbon salınımını ölçerek Karbon Saydamlık Projesi’ne (Carbon Disclosure Project) raporlayan ilk telekomünikasyon şirketi oldu. Dünya genelindeki yatırımcı şirketler, finansal işlemlerde şirketlerin Karbon Saydamlık Projesi’ndeki notunu esas alarak karar veriyor. Bu veriler finans sektöründe yoğun olarak kullanılıyor. Standard & Poor’s bu verilerden yararlanıyor. Türk Telekom’un projeyle yaptığı enerji tasarrufu, Belgrad Ormanları’nın emdiği karbon emisyonuna denk geliyor. Türk Telekom, güneş ve rüzgar gibi alternatif enerji kullanımından, görüntülü görüşme teknolojisi ‘Telepresence’a, çevreci yazı karakteri ‘Ecofont’ kullanımından e-eğitime, filo optimizasyon çalışmalarından enerji tasarruflu ürün ve hizmetlere kadar pek çok sürdürülebilirlik projesi gerçekleştirerek, başlattığı enerji dönüşümü programı sayesinde her yıl 5.400 hektarlık bir ormanın azaltacağı kadar karbon emisyonunu engelleyecek.

ADALAR’DA AKÜLÜ ARAÇLAR GÖREVDE

Türk Telekom’un karbon emisyonunu azaltmaya yönelik çalışmalarını duyurmak için Adalar’da düzenlenen basın toplantısından konuşan Türk Telekom CEO’su K. Gökhan Bozkurt, “Bugün bizim için çok önemli bir gün. ‘Doğayla dost iletişim’ sloganıyla yeni bir dönemi başlatıyoruz. Dünyadaki şirketlerin karbon salınım oranlarını yatırımcı kuruluşlara şeffaf bir şekilde sunan bir proje.” dedi. Bozkurt, Türk Telekom’un Adalar ilçesinde görev yapan çalışanlarının kullanımı için filoya eklediği ve kullanımı sırasında karbon salınımı sıfır olan akülü araçların da projede önemli yere sahip olduğunu söyledi.

2005’TEN BU YANA 10 MİLYAR TL YATIRIM

Türk Telekom CEO’su K. Gökhan Bozkurt, “2005’ten bu yana yaptığımız yatırım 10 milyar TL. Türk Telekom olarak 700 milyon TL’den daha fazla kurumlar vergisi ödeyerek kendi sektörümüzün de vergi rekortmeni olduk. Sosyal güvenlik ödemelerinde de en yüksek ödemeyi yapan şirket olduk. İMKB’nin en değerli üç şirketinden biriyiz.” dedi. Sosyal değer yaratma anlamında da önemli işlere imza attıklarını ifade eden Bozkurt, “Türkiye’ye Değer’ sloganıyla 42 spor kulübüyle 6 bin çocuğumuza eğitim sunuyoruz. Bine yakın internet evimiz var. Buralarda internete erişim imkânı olmayan herkese internete erişme imkânı sunuyoruz. 100 bin ağaçlık E-Fatura Ormanı oluşturduk. Sürdürülebilirlik, yapmak zorunda olduğumuz bir iş değil. Bütün arkadaşlarımız bu konuda aynı heyecanı taşıyorlar.” şeklinde konuştu.

İlginizi çekebilir:  TechnoLogic - 52. Bölüm

GÜNEŞ SANTRALLERİ KURULACAK

Bozkurt, “25 bin kişilik Türk Telekom ailesinin her bireyiyle, iklim değişikliği ile mücadele için sürdürülebilirlik politikalarının desteklenmesine inanıyoruz. 2011’in sonunda binin üzerinde güneş enerjili santralleri kullanıma sokmayı planlıyoruz. Sıfır emisyon prensibiyle çalışan elektrikli araçları 2011 sonunda filomuza sokmayı planlıyoruz. 1200 yöneticimize iklim değişikliği eğitimi verdik. Galler Prendi Charles’ın başkanlığını yaptığı İklim Platformu’a üye olduk. Sadece bir denizyıldızının bile denize dönmesini sağlamak bizim için çok önemli. Bir fark yaratsak yeter, Türkiye’ye değer. Dünya bize atalarımızdan miras değil, çocuklarımıza bırakmak zorunda olduğumuz bir ödünç.” şeklinde konuştu.

YATIRIMCILAR EMİSYONA BAKIYOR

Sabancı Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen CDP Türkiye operasyonunu temsilen Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nakiye Avdan Boyacıgiller de, “Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project), çeşitli şirketlerden karbon ayak izlerini açıklamalarını talep eden ve Londra’da yatırımcıların değerlendirmesine sunan bir proje. İklim değişikliği, tüm sektörleri, doğrudan ya da dolaylı olarak etkiliyor. İş modellerini değiştiriyor.” dedi.

STANDARD & POOR’S NOTUNU ETKİLİYOR

Prof. Dr. Nakiye Avdan Boyacıgiller, “2011 verileri, finans sektöründe yoğun olarak kullanıldı. Standard & Poor’s bu verilerden yararlandı. Türk Telekom, çağrı yapılan İMKB şirketleri arasında ilk olarak daveti kabul eden ilk telekom şirketi oldu. Hem Türkiye hem de dünya için iklim değişikliği çok önemli bir konu. Türk Telekom’u hem birey hem de kurumsal olarak kutluyorum. Şu anda 20 şirket bu projeye katılım gösterdi. BM’nin Küresel İlkeler ve Sorumlu Yönetici İlkeleri belgelerinin bir imzacısı olarak biz bu konuya özel önem gösteriyoruz.”

BASIN TOPLANTISI DA KARBON-NÖRT YAPILDI

Türk Telekom’un İstanbul Adalar’da karbon ayak izi ölçümü raporunu duyurmak üzere düzenlediği toplantı, içeriğine uygun olarak karbon-nötr olarak gerçekleştirildi. Toplantıya katılan basın mensupları, toplantının düzenlendiği Büyükada’da Türk Telekom Adalar ilçesi çalışanlarının kullanımı için alınan ve kullanımı sırasında karbon salınımı sıfır olan akülü araçları deneme fırsatı buldu. Dünyanın en kapsamlı çevre projesi olarak kabul edilen CDP (Carbon Disclosure Project-Karbon Saydamlık Projesi) tüm dünyadaki halka açık şirketlerin sera gazı salınım miktarlarının ve iklim değişikliği ile ilgili risk yönetim politikalarının kurumsal yatırımcıların bilgisine sunulmasını amaçlıyor. CDP projesi, Türkiye’deki çalışmalarını Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi evsahipliğinde sürdürüyor. CDP-Türkiye projesinin direktörlüğünü  2010 yılından beri  Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi  Melsa Ararat yürütüyor.

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir