Shadow

iPhone 5 çıkmadan efsane; çıkmayacak olsa bile efsane!

iPhone 5, adı telâffuz edildiği anda beni güldüren bir ürün. Çünkü iPhone 4S’in piyasaya çıkışından önce, medyada iPhone 5 haberleri sıkça yer almış, bir çok gazetede sürmanşet, internet portalında ilk haber olmuştu. iPhone 5 beklentisi, hem konvansiyonel hem de sosyal medya için büyük bir çuvallamaydı. Bu çuvallamanın maalesef bir tarafı yok. Her cephe de Apple’dan vurgun yedi.

Peki bu satırları neden yazıyorum? Bugün sosyal medyada yine iPhone 5 mesajları almış başını gitmiş, Twitter’da yine “iPhone 5” trend olmuş. “iPhone 5’in fotoğrafı ahanda bu” gibi haberlerde dolmuş ortalık. Bense bu topa şimdilik girmek niyetinde değilim, en azından Apple’dan somut bir açıklama görene kadar.

Ama biraz olsun konunun ciddiyetini tekrar anlayalım diye, iPhone 4S lansmanının ertesinde, bir gazetede yayınlanan haber kupürünü paylaşmak istiyorum. Buradan anlıyoruz ki, medyadaki iPhone 5 haberleri o kadar büyük bir etki yapmış ki, o gazetemiz, daha iPhone 5 açıklanmadan “Apple, aylardır konuşulan iPhone 5’i görücüye çıkardı. Apple merkezinden düzenlenen ‘Lets Talk iPhone’ adlı tanıtım etkinliğinde bu kez sağlık sorunları nedeniyle işi bırakan Steve Jobs yerine şirketin üst yöneticisi Tim Cook basının karşısına çıktı.” cümleleri, daha iPhone 5’i görmeden yazılmıştı.

Bu tecrübenin benzerini (bu kadar) ağır olmasa da medyada çokça gördük o dönem. Hatta aylık bilgisayar dergilerinde bile (sadece bir dedikodudan ibaret olan) iPhone 5 haberleri yer aldı. Tam manasıyla medya ters köşeye yattı. Peki burada suç kimin? Apple’ın mı?

Apple, ortalık iPhone 5 haberi kaynarken, “Yapmayın arkadaşlar, ortada iPhone 5 diye bir şey yok” mu demeliydi? Demedi, bunu biliyoruz da; zaten şirketin amacı ‘konuşturmak’ değil mi? Bunu da zaten en başarılı yapan şirketlerden biri Apple.

“İhtiyat payı” diye bir şey duydunuz mu hiç? Gazeteci ya da sosyal medya ünlüsü, ne olursanız olun, Apple’ın bir yöneticisinin ağzından, iPhone 5 diye bir ürün çıkaracaklarını duymadığımız sürece, bu bir iddiadır. Kesinlik kazanmamıştır. Kesinlik kazanmamış bir konu hakkında yazarken de, “iddia” kelimesini defalarca vurgulamak, kendimizi sağlama almak zorundayız. Aksi halde görüldüğü gibi komik duruma düşeriz.

İlginizi çekebilir:  Bilginin dolaşımı engellenmemeli

Şimdi bugün iternet sitelerinde, “Aslında iPhone 5 diye bir ürün vardı. Ama Jobs beğenmedi. ‘Ekranı iPhone 4’ten büyük, bu olmaz.’ dedi. Ürünü çöpe attırdı. Hatta adamcağız, iPhone yüzünden kahrından öldü” gibi deli saçması haberler okuyoruz.

Kim demiş, ne zaman demiş, nerede demiş, kaynak ne? Hani bunun 5N1K’sı? Amaç doğru bilgi vermek değil tık almaksa, devam edin doğru yoldasınız!

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir