Shadow

Intel’e ceza geldi, AMD’de bayram var!

AB Komisyonu, işlemci piyasasındaki hakim durumunu kötüye kullanarak rekabeti ihlal etmekle suçladığı teknoloji devi Intel’e 1,06 milyar avro rekor para cezası verdi. 

AB’den yapılan açıklamada, Intel’in Ekim 2002-Aralık 2007 döneminde bilgisayar işlemcisi pazarındaki yüzde 70’i aşan payını, ‘tüm ihtiyaçlarını ya da büyük kısmını kendisinden karşılamaları şartıyla bilgisayar üreticilerine gizli indirim ve Intel işlemcili ürünler satmaları koşuluyla büyük perakendecilere doğrudan ödeme’ yoluyla kötüye kullanmakla suçlandı. 

Intel’in ‘rakiplerini milyonlarca Avrupalı tüketiciye ulaşmaktan bilinçli olarak yıllarca alıkoyduğunu’ belirten AB Komisyonu’nun rekabetten sorumlu Üyesi Neelie Kroes, “Tekelcilikle mücadele kurallarının bu kadar ciddi şekilde ihlal edilmesi hoş görülemez” dedi.

Intel’in ayrıca rakip ürünleri kullanmamaları ya da buna yönelik projelerini ertelemeleri karşılığında bilgisayar üreticilerine ‘doğrudan ödeme’ yaptığını tespit eden AB Komisyonu, Amerikan şirketinin hala rekabet ihlaline neden olan bazı uygulamalarını derhal durdurmasını istedi.  Rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle Intel’e geçen yıl Güney Kore de 21 milyon dolar para cezası uygulamıştı.

Bu yılın ilk çeyrek verilerine göre Intel, küresel işlemci pazarının yaklaşık yüzde 77’sini kontrol ederken son yıllarda ürün geliştirme kapasitesini önemli ölçüde artıran rakibi Advanced Micro Devices’ın (AMD) payı yüzde 23 düzeyinde bulunuyor.

INTEL: KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ

Intel, Avrupa Komisyonu’nun rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle haklarında verdiği 1 milyar euro tazminata itiraz edeceğini bildirdi.

Intel Başkanı Paul Otellini, Avrupa Birliği Komisyonu’nun kararına ilişkin olarak açıklamada bulundu. Karara itiraz edeceklerini ifade eden Paul Otellini, “Söz konusu kararın yanlış olduğuna ve çok yüksek rekabetin yaşandığı, sürekli yenilikçilik, gelişmiş ürün performansı ve aynı zamanda uygun fiyatlar gerektiren mikroişlemci pazarının gerçeklerini görmezden geldiğine inanıyoruz. Tüketiciler söz konusu durumdan hiç bir şekilde zarar görmemişlerdir. Intel temyize başvuracaktır” dedi.

Uygulamalarının AB kurallarına aykırı olduğunu düşünmediklerini belirten Paul Otellini açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bir firma satışlarda öne geçerken diğerinin geride kalması, yalnızca iki büyük tedarikçinin bulunduğu rekabetçi bir pazarın doğal sonucudur. Komisyon’un Rekabetten Sorumlu Kurulu, bu karardaki iddiaların aksini ortaya koyan çok önemli kanıtları kabul etmemiş veya görmezden gelmiştir. Bizler, bu kanıtların, bir firmanın iyi işler yaptığında pazar tarafından ödüllendirildiğini, yapmadığında ise pazarın buna göre bir tutum sergilediğine inanıyoruz.

Intel hiç bir zaman maliyetinin altına satış yapmamıştır. Bunun yerine, düzenli olarak yenilikçiliğe, üretime ve lider teknolojiler geliştirmeye yatırım yapmıştır. Sonuçta, yüksek miktarlarda üretim yapabilen dünyanın lider mikroişlemci üreticisi olarak, ürünlerimizin fiyatlarını düşürebiliyor, son derece rekabetçi bir pazarda rekabet edebiliyor ve tüm bu avantajları tüketicilere yansıtabiliyoruz.

Bu konudaki belirgin bakış açımıza rağmen, temyiz sürecinde Komisyon ile birlikte uyum içinde çalışmaya devam etmeyi planlıyoruz. Son olarak, Intel’in, Avrupa’ya ve dünyaya, endüstrinin en iyi işlemcilerini daha düşük fiyatlarla sağlamak adına ürün ve teknolojilerine yatırım yapmaya devam edeceğini bir kez daha hatırlatmak isterim.”

İlginizi çekebilir:  TechnoLogic - 59. Bölüm

AMD’NİN ETEKLERİ ZİL ÇALIYOR

“Bugünkü karar, gerçek anlamda rekabetçi bir pazar oluşturmaya yönelik önemli bir adım” diyen AMD CEO’su Dirk Meyer, şöyle devam etti: “AMD, teknolojide yenilikçiliğin sürekli lideri olarak, Intel’in hakimiyetindeki bir dünyadan, tüketicilerin yönetimindeki bir dünyaya geçişi sabırsızlıkla beklemektedir.”

AMD Hukuk Müşaviri Tom McCoy ise şunları söyledi:

“Avrupa Komisyonu, kapsamlı bir soruşturmadan sonra tek bir karara vardı: Intel yasaları çiğnemiş, tüketiciler zarar görmüştür.  Bu kararla, sektörümüz Intel’in tekelciliğiyle şişirdiği fiyatların aşağı çekilmesiyle yarar görürken, Avrupa tüketicileri de daha çok seçenek, değer ve yenilikten yarar sağlayacaktır.”

Avrupa Komisyonu kararında aşağıdaki maddeler yer aldı:

  • Intel, x86 mikroişlemcilerinin tümünü veya büyük çoğunluğunu kendilerinden almaları koşuluyla bilgisayar üreticilerine tümüyle veya kısmen gizli indirimler sundu.
  • Intel, büyük perakendecilerden Media Saturn Holding’e, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde yalnız Intel tabanlı bilgisayarlar satması koşuluyla Ekim 2002’den Aralık 2007’ye kadar ödemeler yaptı.
  • Intel, bilgisayar üreticileri ve AMD arasındaki ilişkilere doğrudan müdahale etti.  Bilgisayar üreticilerine, belirli AMD tabanlı ürünlerin lansmanını geciktirme veya erteleme durumunda, Intel’den yapılan herhangi bir alışverişten bağımsız olarak ikramiyeler ödedi.
  • Intel, ticari faaliyetlerinin yasalara uygun ve tüketiciyi gözetir nitelikte olduğuna şimdiye kadar herhangi bir tekelciliği önleme kurumunu ikna edememiştir.

Kore Adil Ticaret Komisyonu (KATK), 2008 yılında Intel’i 26 milyar won (yaklaşık 25,4 milyon dolar) cezaya çarptırarak, Intel’in hakim konumunu kötüye kullanma uygulamalarının arasında, müşterileri sadece Intel işlemcileri kullanmaya, AMD ürünlerinin lansmanlarını geciktirmeye ve/veya AMD işlemcileriyle yeni ürünler geliştirmemeye zorlamak ve bunun için milyonlarca dolar ödemek olduğunu belirtmişti. 

KATK ayrıca ‘Yerli bilgisayar üreticilerinin Intel’in daha pahalı işlemcilerini almak zorunda bırakılmasıyla, Güney Kore tüketicileri daha yüksek fiyatlardan bilgisayar satın almak zorunda kaldı’ kararına da varmıştı. KATK, para cezasının yanı sıra, Intel’in bilgisayar üreticilerine AMD ile çalışmamaları karşılığında ödeme yapma uygulamasına da son vermesini de emretmişti.  Intel şu anda bu kararı temyize götürüyor.

Japonya Adil Ticaret Komisyonu, 2005 yılında verdiği bir kararla, Intel’in Japonya’daki beş bilgisayar üreticisini yalnız Intel ürünlerini kullanmaya yasadışı şekilde zorlayarak ülkenin tekelcilik yasalarını ihlal ettiğini açıklamıştı. Intel bu kararı temyize götürmedi.

ABD Federal Ticaret Komisyonu ve New York Eyalet Savcılığı, Intel’in tekel konumunu kötüye kullandığı suçlamalarını soruşturmaktadır. AMD’nin 2005 yılında Delaware Eyalet Mahkemesi’nde açtığı özel davanın duruşmaları ise 2010 ilkbaharında yapılacak.

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir