Mobil iletişim şebekelerinde 3G ve 4G teknolojisini duymayan kalmamıştır. Peki bu işin sonu nereye varacak? Diğer bir deyişle, bunun son teknolojisi ne? Başlıktan da anlayacağınız üzere, artık SON teknolojiden bahsediyoruz. Yani (Self Organizing Networks-Kendi Kendine Düzenlenen Şebekeler).
SON teknolojisi, 4G’ye geçişin anahtarı olarak nitelendiriliyor. Bu teknoloji sayesinde mobil operatörler operasyonel maliyetleri üzerinde yüksek oranda tasarruf yapabilecek, bir yandan da şebeke kalitesini daha da yükselterek cep telefonu kullanıcılarına daha iyi hizmet verebilecekler.
Son yıllarda, tüm dünyadaki hızlı veri artışı mobil şebekelerdeki veri trafiğini de yılda ortalama %100 oranında artırdı. 4G teknolojisinin kullanılmaya başlanması ile bu trafiğin çok daha hızlı şekilde artması bekleniyor. Bu noktada devreye girecek olan SON teknolojisi, mobil operatörlerin maliyetlerini artırmadan bu teknolojiyi uygulayabilmelerini, operasyon giderlerini düşürmelerini, gelirlerini düzenleyebilmelerini ve karlılıklarını devam ettirebilmelerini sağlıyor. Böylece cep telefonu kullanıcılarının ekstra maliyetler ödemeden 4G teknolojisine geçebilmelerini sağlıyor.
SON teknolojisi, otomatik baz istasyonu kurulumuna imkan vererek, iş gücünden ve zamandan tasarruf sağlıyor. Bunun yanında ESM (Energy Saving Management- Enerji Tasarruf Yönetimi) olarak bilinen özelliği sayesinde kullanılmadığı zamanlarda baz istasyonlarının kendi kendini kapatmasını sağlayarak enerji tasarrufuna yardımcı oluyor.
SON?un otomatik optimizasyon yeteneği ile mobil şebekede trafik ve bütçe kayıplarına, müşteri memnuniyetsizliğine sebep olan konuşma düşmesi sorunlarına, şebekeye erişim problemlerine, yapılan görüşmelerde kalite düşüklüğü gibi sorunlara hızlı ve efektif çözümler bulunabiliyor.
Bu teknolojinin de içinde olduğu pek çok yeni mobil iletişim trendi P.I.Works, tarafından 22-26 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek bir etkinlikte konuşulacak. 3GPP tarafından düzenlenen ve SA5 olarak da bilinen ve 3G, 4G gibi mobil iletişim teknolojilerinin dünya çapında kabul edilen, telekom yönetim standartlarının belirlendiği toplantıların yeni ayağı İstanbul’da yapılacak.
Dünyanın farklı ülkelerinden 50’nin üzerinde uzmanın katılacağı ve beş gün sürecek toplantılarda mobil iletişimin en yeni teknolojisi olan 4G’nin (LTE) operasyon yönetimini ve en efektif şekilde optimize edilmesini sağlamak üzere geliştirilmekte olan SON (Self Organizing Networks-Kendi Kendine Düzenlenen Şebekeler) teknolojisinin yeni standartları belirlenecek. Belirlenen bu standartlar tüm dünyadaki telekom üreticileri tarafından uygulanacak.
Komitede yer alan P.I.Works kurucularından ve CTO Bahadır Kuru, “P.I.Works olarak 3G ve 4G teknolojilerindeki öncülüğümüzün bir parçası olarak bu toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. İki yıldır yer aldığımız bu komitede, Türkiye’nin teknolojik bilgi donanımını temsil ediyoruz. P.I.Works, geleceğin teknolojilerini düzenleyen bu organizasyon içerisinde bulunan tek Türk şirketi olmakla birlikte, bu organizasyon içerisinde yer alan dünyadaki tek sistem sağlayıcısı. Bu da P.I.Works?ün sektördeki öncülüğünün bir göstergesi.” diyor.