Shadow

IBM Watson teknolojisi sosyal medyaya neler getirecek?

IBM-Watson

Sosyal medyanın, yeni yeni popüler olmaya başladığı dönemlerde, sosyal medya ajansları markaların sosyal medyadaki yansımalarını takip etmek için basit çözümler kullanıyordu. Ajansların bir bölümü de kendi ihtiyaçlarını belirleyerek, sosyal medyada markalar hakkında konuşulanları analiz etmek ve raporlamak için kendi yazılımlarını geliştirmişti. Tahmin edilebileceği gibi, sektörde taşlar tam olarak yerine oturmadığından, herkesin kullandığı farklı metot ve çözümler vardı. Genelde sosyal medyada markalar hakkında yazılanlar, Pozitif/Negatif/Nötr şeklinde otomatik olarak etiketleniyordu.

Sosyal medyanın artık kaçınılmaz bir gerçek olduğunu kavramakta markalar geç kalmadı. Bu konuya bütçeler ayrıldı ve sosyal medyayı markanın müşterilerini dinlemek, onlarla konuşmak ve algı yönetimi için kullanması standart bir prosedür haline geldi. Bu arada, yazılım şirketleri de markaların sosyal medya takibi ve analizi için kullanabileceği ürünler geliştirmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde, IBM Türkiye adına Bersay İletişim’in davetiyle, böyle bir sosyal medya çözümünü ‘blogger’ şapkamla katılarak dinleme fırsatım oldu. Masanın karşısında IBM’i temsilen ‘Dijital Çözüm Lideri’ unvanıyla Maja Barel oturuyordu. (Bu arada Maja ‘Maya’ okunuyor.) Maja, IBM’in ‘Social Command Center’ adını verdiği yazılımın özelliklerini, markaların sosyal medyada haklarında konuşulanları nasıl analiz edebileceklerini görsellerle desteklediği sunumunda anlattı.

MajaBarel00

Maja, ‘Digital Dönüşüm’le ilgili çalışmalar yapmak için 1,5 yıldır IBM Türkiye’de görev yapıyor. IBM’in ‘Social Command Center’ çözümüyle yola çıkmak isteyen şirketlere danışman olarak yardımcı oluyor. Maja’nın verdiği bilgiye göre, ‘Social Command Center’, IBM’in Watson teknolojisini kullanıyor. Bu da ‘Social Command Center’a artı değer katıyor.

Kısaca bahsetmek gerekirse Watson, yönetilen sorulara cevap vermek için tasarlanan bir yapay zekâ programı. Bu sayede, markalar müşterilerinin merak ettiklerine Watson sayesinde sosyal medyada daha hızlı cevaplar verebilir ve rekabette büyük bir avantaj elde edebilir.

Bu noktada hemen akla, Watson teknolojisinin Türkçe’yi anlayıp anlamadığı geliyor. Maja, bu konuda çalışmaların sürdüğünü ve yüzde 70-80 oranında tamamlanmış olduğunu söylüyor. Ayrıca, ‘Social Command Center’a Türkçe dili kazandırmak için iş birlikleri olduğu bilgisini de ekliyor.

Social Command Center02

Bugün bir çok şirket ya da kurumların elinde müşterileriyle ilgili veriler var. Bu veriler ‘Büyük Veri’ (Big Data) olarak ifade ediliyor. Ancak bu ‘Büyük Veri’yi doğru şekilde analiz etmek ve bu verilerden kurumlar için artı değer üretmek gerekiyor.

Maja, şirketlerle ilgili ilk izlenimin yüzde 94 oranında tasarıma bakılarak oluştuğunu paylaşıyor. IBM verilerine göre, kullanıcıların yüzde 90’ı aynı anda iki ekran (bilgisayar+akıllı telefon) kullanıyor. Kullanıcıların yüzde 85’inin web sitelerinin mobil versiyonlarının, masaüstü versiyonlardan daha iyi olması gerektiğini düşündüğünü açıklıyor.

Social Command Center00

Küresel e-ticaret satışlarının 1 trilyon Dolar’ı geçtiğini hatırlatan Maja, bulut çözümlerinin şirketlere altyapı olarak çok daha fazla maliyet rahatlığı sağladığını önemli bir artı olarak hatırlatıyor.

Dünyanın değiştiğini taksi çağırma şirketi Uber ve emlak kiralama hizmeti veren Airbnb örnekleri üzerinden anlatıyor. Uber’in kendisine ait arabaları, Airbnb’nin de kendisine ait daire veya evi olmadan hizmet verdiğini vurguluyor.

Gelinen noktada, müşterilerin yeni beklentilerinin oluştuğunu, bir önceki en iyi deneyimin artık bir sonraki deneyimde minimum beklenti olduğunu ifade eden Maja, bir ürünün fonksiyonel olmasının tek başına bir işe yaramadığını belirtiyor.

MajaBarel01

Maja, IBM’in 100 yıldır değişime adapte olduğunu, yeni çözümler sunduğunu ve yeni deneyimler yarattığını anlatıyor. IBM’in 16 yıldır ‘cognitive’ teknolojisini kullandığını hatırlatıyor. ‘Cognitive’, Türkçe’ye ‘bilişsel’ olarak çevrilmiş. Maja, IBM’in Watson adını verdiği teknolojisini buna örnek gösteriyor. Maja, Watson’la hedeflenen insan hakkında, kişilik çözümlemesi yapabildiğini, nasıl bir insan olduğunu, nelere sahip olduğunu, nelere ihtiyacı olduğunu, nerede yaşadığını öğrenmenin mümkün olduğunu söylüyor.

MajaBarel05

Watson’ın kurumlara istediği kişi veya kuruluşla ilgili derin bilgiye sahip olmasını sağladığını hatırlatan Maja, Watson’ın duyguları da anlayabildiğini, insanların geçmişini, ihtiyaçlarını kavrayabildiği için, birey veya kurumlara uygun ürün ve çözümler sunulmasında rol alabileceğini vurguluyor.

IBM’in ‘Social Command Center’ adlı ürünü, bulut temelli çözümler sunuyor. Maja, bu ürünü kullanmak isteyenlerle, masaya oturduklarını, ihtiyacı tespit ettiklerini ve sonra onlara özel çözümler sunup, ürünü yerelleştirdiklerini, kullanıma hazır hale getirdiklerini anlattı. Bu amaçla bir ‘workshop’ yaptıklarını belirten Maja, kullanıcılara uygun bir panel oluşturduklarını, bunu yaparken de bütün panel görünümünü isteğe göre değiştirebildiklerini hatırlatıyor.

Social Command Center01

‘Social Command Center’ı kullanan kurumların rakip firmaları da takip ve analiz edebildiklerini, buradan da rekabet avantajı elde ettiklerini ifade eden Maja, ‘Social Command Center’a sosyal medya verisi dışında başka verileri de bağlamanın mümkün olduğunu sözlerine ekliyor.

Yazılımların görselleştirilmesi ve tasarıma IBM’in büyük önem verdiğini vurgulayan Maja, sırf bu iş için Dubai’de ofis açıp, bir çok tasarımcıyı işe aldıklarını söylüyor. Ayrıca bu konuyla ilgili Londra’da da ofisleri olduğunu hatırlatan Maja, İstanbul’da da bir tasarım ofisi açacaklarının müjdesini veriyor.

Son olarak IBM’in Watson teknolojisiyle ilgili aşağıdaki videoyu izleyebileceğinizi hatırlatayım.:

Yeni videolardan haberdar olmak için kanalıma abone olmayı ve videoları beğenmeyi unutmayın!

YouTube: http://www.youtube.com/c/melihbayramdede

Yeni videolardan haberdar olmak için Telegram kanalıma da abone olabilirsiniz: https://t.me/melihbayramdede

Sosyal medyada lütfen beni takip edin:

Instagram: https://www.instagram.com/melihbayramdede
Tiktok: https://www.tiktok.com/@melihbayramdede
Twitter: https://twitter.com/melihbayramdede
Facebook: https://www.facebook.com/melihbayramdede
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/melihbayramdede

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir