22 Kasım’da yürürlüğe giren Güvenli İnternet Hizmeti’ni bugüne kadar 55 bin kişinin tercih ettiğini açıklayan BTK Başkanı Tayfun Acarer, “Bunun kullanıcı yararına bir uygulama olduğunu baştan söyledik ama kimseyi inandıramadık” dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, 22 Kasım’da yürürlüğe giren Güvenli İnternet Hizmeti’ni bugüne kadar 55 bin kişinin tercih ettiğini açıkladı. İstanbul’da basın mensuplarıyla bir araya gelen Acarer, tüketici hakkı olarak, isteğe bağlı ve ücretsiz olarak sunulan Güvenli İnternet Hizmeti’ni kamuoyuna anlatmakta yetersiz kaldıklarını belirterek, “Bunun kullanıcı yararına bir uygulama olduğunu baştan söyledik ama kimseyi inandıramadık. Bizim için sıradan bir düzenlemeydi. Ancak konu saptırıldı ve çok yoğun bir karşı kampanya başlatıldı.” şeklinde konuştu.
SORUNLAR GİDEREK AZALIYOR
Öncesinde internet servis sağlayıcıları tarafından testler yapılmasına rağmen ilk günlerde bazı sorunlarla karşılaşıldığını ifade eden Acarer, sözlerine şöyle devam etti: “Uygulamada her ne kadar test yaptıysak da, farklı internet servis sağlayıcılarında farklı sorunları görüyoruz. İnternet hizmeti sunan şirketler, test sürecinde ‘her şey mükemmel’ diyorlardı ama bazı sorunlarla karşılaşıldı. Giderek sorunlar azalıyor. Güvenli internet paketleri arasında geçişte aslında en kolayı SMS’le geçiş. Güvenli İnternet Hizmeti, numara taşıma gibi, isteğe bağlı ve ücretsiz bir hizmet. Sisteme günde 5-6 bin talep geliyor.”
55 BİN ABONE TERCİH ETTİ
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Tüketici Hakları Daire Başkanı Fatih Akpınar da, “Güvenli İnternet Hizmeti’ni bugüne kadar 55 bin abone tercih etti. 4’le çarptığımızda 200 bin insanın kullandığını öngörüyoruz. Bu kadar çok insanın kullandığı bir hizmette sorunlar olması olağan. Problemler giderek azalıyor.” dedi. Akpınar, “İnternet servis sağlayıcıların çağrı merkezlerinde aşırı bir yoğunluk var. Mesela ben servis sağlayıcımı ilk aradığımda ‘Ücretli’ dediler. 3-4 kez aradım. ‘Ne kadar?’ dedim, ‘1,78 Kuruş’ dediler. Daha sonra çağrı merkezi uzmanları da doğrusunu öğrendiler. Bu tamamen ücretsiz bir hizmet. Uygulamadaki sorunlar giderek azalıyor.” şeklinde konuştu.
GSM OPERATÖRLERİ İYİ BİR SINAV VERDİ
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, Güvenli İnternet Hizmeti uygulamasında, abonelerin tercih haklarını kullanmasında, en pratik hizmeti GSM operatörlerinin verdiğini söyledi. Şen, “İnternet servis sağlayıcılarından hizmet alanların en kolay paket değişikliği de, online hizmet merkezlerinden gerçekleşiyor. Kurum olarak internet hizmeti veren şirketleri SMS’le paket değişikliğine zorlama düşüncemiz var. Güvenli İnternet Hizmeti’ne geçen 55 bin kullanıcının yüzde 40’ı GSM abonesi. Güvenli internet uygulamasında, sistemi kullanıcıların tecrübesi ileri götürecek.” dedi.
TÜRKİYE’DE AİLELER BİLİNÇSİZ
Şen, “AB tarafından desteklenen, 2006’da başlayan EU Kids Online adlı araştırma, Avrupa Birliği ve aday ülkelerdeki internet kullanıcı profilini ortaya koyan ciddi veriler içeriyor. EU Kids Online araştırmasında, ‘AB ülkelerinin çocukları internette ne yapıyorlar?’, ‘İnternette ne gibi riskler altında?’ gibi sorulara cevap arandı. Yurtdışında Türkiye hakkında araştırma yapılırken, bu raporun Türkiye bölümüne bakılıyor. Haklı olarak Türkiye’ye şu eleştiri yapılıyor; ‘Türkiye’de insanlar eğitilmiyor, bu konuda yeterli bilgilendirme yapılmıyor.’ EU Kids Online araştırmasıyla ilgili verilere göre, Türk anne ve babalar internet konusunda eğitimsiz. Bizim bu konuda eğitim çalışmalarımız var. Güvenli internetle ilgili Ulaştırma Bakanlığı’nın desteğiyle 12 milyon adet kitap bastırdık ve ücretsiz dağıttık. AB ülkelerinde güvenli internet konusunda en çok dağıtılan kitap oldu.” şeklinde konuştu.
13’TEN KÜÇÜK AMA FACEBOOK’TA
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, internetle ilgili aileleri bilinçlendirme çalışmalarını, gazeteler, devlet kurumları ve okulların yapabileceğini belirterek şunları söyledi: “Ebeveynlerin sadece yüzde 29’u interneti biliyor. AB raporunda buna dikkat çekiliyor. Anne babaların en sık yaptığı hata, çocuklarını bilgisayar başına oturtup, kendilerinin başka işlerle meşgul olmaları. Ailelerin bilgisayarı çocuklarıyla birlikte kullanmaları gerekiyor. Avrupa Birliği araştırmasına göre, Türkiye’de, facebook’ta 13 yaşın altında profil sayısı üye sayısının üçte biri. Bu gelişmiş ülkelere nazaran çok ciddi bir oran.” Güvenli İnternet Hizmeti’yle ilgili www.guvenlinet.org.tr adresinde bir sitesi açıldığını ifade eden Şen, kişisel sayfaların çocuk profilinde olmamasıyla ilgili eleştiriler üzerine bu konunun tekrar görüşüleceğini söyledi. Şen’e göre, Güvenli İnternet Hizmeti gibi uygulamalar yakın gelecekte değişebilir. Şen, “2 sene sonra bu süreç, işletim sistemine gömülü olarak gelecek. Çünkü dünyada artık trend, bu tür filtrelere çözümlerinin işletim sistemine gömülmesi şeklinde.” diyor.
AVRUPA BİRLİĞİ FİLTREYE KARŞI MI?
Avrupa Adalet Divanı, Scarlett internet servis sağlayıcısına fikri mülkiyet haklarını korumak amacıyla filtre sistemi oluşturma ve elektronik haberleşmeyi engelleme talimatı vermenin, AB hukukuna aykırı olduğuna hükmetmişti. Bu konuda TİB İnternet Daire Başkanı Osman Nihat şunları söyledi: “Haber, ‘AB, filtreye karşı’ diye verildi. Bu kararın filtre uygulamasıyla ilgisi yok. İzleme sistemiyle ilgiliydi. Besteciler Birliği, masrafını karşılama koşuluyla korsan müzikleri indirenlerin izlenmesini talep ediyordu. Bu talep reddedildi.”