Shadow

Google Michael Jackson’ın ölümünü saldırı zannetmiş

Pop starı Michael Jackson’un, beklenmeyen ölümü sevenlerini üzdüğü kadar ciddi bir şoka da neden oldu. Bunu ölçmenin en önemli göstergesi internet. Ölümüne ilişkin haberler tüm dünyada ilk sıraya yerleşirken, internet trafiğinin önemli ölçüde artması sonucunu da beraberinde getirdi. O kadar ki, olayın duyulmasının hemen ardından bilgisayarlarının başına koşanlar “Michael Jackson” anahtar kelimesiyle yaptıkları aramalarına bir süre cevap alamadılar. ‘Arama Devi’ Google, Trends uygulaması aracılığıyla Jackson olayını ‘volkan patlaması’ olarak değerlendirdi.

Turk.Internet.com’dan Murat Çehreli’nin haberine göre Olayı dünyaya ilk duyurduğunu iddia eden TMZ, gelen kullanıcı talepleri dolayısıyla bir süre sunucu kitlenmesi yaşadığını açıkladı. CNN, olayın duyulmasının hemen ardından 1 saat içinde 20 milyondan fazla kullanıcı tarafından ziyaret edildiğini ifade ederken, mikroblog sitesi Twitter, bir süre hata mesajları verdi. Bu, daha çok İran’daki gelişmeleri protesto eden ve ülkeden bilgi akışında değerlendirenleri etkiledi.

Özgür ansiklopedi Wikipedia’nın, Michael Jackson maddesi, 24 saatlik bir süre zarfında 500 yeni giriş ile bu alanda bir rekora imza attı.

Jackson’un, ölümünü ilk duyuran haber portalı durumundaki LA Times, yoğun talep dolayısıyla uzunca bir süre okurlarına hizmet sunamadı. Portalden yapılan açıklamada, olayın, büyüklüğü itibariyle internet tarihinde bir ilk olduğu belirtildi. AOL Tüketici Danışmanı Regina Lewis, olayı, mobil kullanıcılar açısından tarihin en büyüğü şeklinde nitelendirdi. Lewis, bunu, olay duyulduğunda pek çok kişinin işinin başında olmasıyla açıklıyor.

Dün, bir çok haber sitesinin, öncesine nazaran trafikle başedebildikleri görülürken, Jackson’un fan sitesi mjfanclub.net’in hala oldukça yavaş servis verdiği dikkati çekti. Mobil cihazlar üzerinden yapılan aramalara cümlelerle karşılık veren türünün ilk uygulamalarından kgb, Jakcson ile ilgili talepleri karşılamakta zorlandı.

Ancak, en ilginç anekdot sanırız Google’dan. BBC’nin ifadesine göre ‘Arama Devi’nin sunucuları, Jackson’un ölümünün ardından ‘sağanak’ şeklinde gelen arama taleplerinden o denli etkilenmiş ki şirket çalışanları olayı, “arama motoru saldırıya uğradı” şeklinde üstlerine haber vermişler.

Öte yandan, Michael Jackson’un, müzikleri Amazon ve iTunes’da satış rekorları kırmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir