Shadow

Freedom House’a göre Türkiye’de internet ‘sınırlı özgür’

Freedom House – Özgürlük Evi kurumu tarafından internet özgürlüğü konusunda 15 ülkede yapılan araştırma sonuçları açıklandı. İnternet Özgürlük raporunun editörü Sarah Cook, internet kullanıcısı sayısının geometrik olarak arttığını ve buna paralel olarak sansürün de ağırlaştığını söylüyor.

Cook, birçok ülkede siyasi içerikli web sitelerinin kapatıldığını, blogcuların taciz edildiğini, hapse atıldığını ve  internetin kitle iletişimi, özellikle siyasi diyalog için kullanılmasının önlendiğini belirtiyor.

Kurumun araştırma yaptığı 15 ülkeden çoğu orta yani sınırlı özgür notu aldı. Bu ülkeler arasında Hindistan, Rusya, Gürcistan, Malezya, Mısır ve Türkiye de var.

Raporda Türkiye’de son dönemde internet yasaklarının çok yaygınlaşmış durumda olduğuna dikkat çekiliyor ve en çok yasaklanan sitelerin başında Yuotube, Kliptube ve Dailymotion gibi video paylaşım sitelerinin geldiği belirtiliyor.

Uzmanlara göre erişimin yasaklanmasıyla ilgili mahkeme kararlarının birçoğunda tek bir kişinin adının geçmesi, tedbir kararlarının  “kişilik haklarına saldırı” ve “hakaret” gibi gerekçelerle alınması ve davaların belirli kentlerde açılması dikkat çekici.

Oysa, 2007’de kabul edilen yasaya göre, internet yayınlarının, ancak intihara yönlendirme, çocuk istismarı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar ve 5816 Sayılı Atatürk aleyhinde Suçlara ilişkin Kanuna aykırılık durumunda erişime kapatılması gerekiyor.

Freedom House raporunda mahkemelerin “Atatürk’ün anısına hakaret” niteliğinde video parçaları bulunan her siteyi kapatma yetkisine sahip olduğu belirtiliyor ve şu değerlendirme yapılıyor: “Başka bir deyişle, dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi bir kişinin, video paylaşım sitelerinden birine Atatürk aleyhine bir film koyması Türkiye’de milyonlarca kişinin o siteye girmesini önlüyor.”

Özgürlük Evi’nin 15 ülkede yaptığı araştırma, en ağır sansürün Küba’da olduğunu ve bu ülkeyi Çin, İran ve Tunus’un izlediğini gösteriyor. Kurum yetkilileri, bu ülkelerde, internet hizmetlerinin tek bir merkezden verildiğini, dolayısıyla yayınları denetleme ve sansür etmenin kolay oyduğunu söylüyor.

İlginizi çekebilir:  Girişimcilerin haber kaynağı

Kurumun araştırması internet kullanıcılarının sansürle mücadele ettiğini de gösteriyor. İnternet Özgürlük Raporu’nun editörü Sarah Cook, insanların temel özgürlüklerinin kısıtlanmasına karşı çıkmaya başladığını yasak sitelere erişim için işbirliği yaptıklarını söylüyor.

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir