Hilal ve Ampul, Mustafa Karaalioğlu, Bakış Kitaplığı, İstanbul 2001, 202 sayfa.
Yeni Şafak gazetesi yazarı de adına bir çoklarınca “Siyasal İslam” denilen hareketin yakın takipçisi.
Fazilet Partisi’nin kapanmasının hemen ardından, tarihe tanıklık eden bir kişi olarak, bildiklerini ve gördüklerini objektif bir dille kaleme alarak kalıcı kılmaya çalışmış bu kitabında. Bunda da oldukça başarılı olduğunu görüyoruz.
“Siyasal İslam” üzerine, çoğu subjektif ve biraz da “karalama” tarzında kaleme alınan kitapların yanında, Mustafa Karaalioğlu’nun kitabı, objektif ve geniş bakış açısı ile diğerlerinden ayrılıyor.
Dilerseniz sözü kitabın arka kapağına bırakalım:
Hilal ve Ampul, 1970’lerin başında siyaset meydanına çıkan Milli Görüş hareketinin son döneminin öyküsünü anlatıyor. Bu, birbirinin tekrarı olayların peşpeşe eklendiği dramatik bir dönemin de adıdır…
28 Şubat, Refah Partisi’ni iktidardan düşürmekle kalmadı, aynı zamanda siyaset sahnesinin de dışına çıkardı ama bu yeterli değildi. Nihai amaç, sisteme muhalif İslamcı bir partiye yaşam hakkının tanınmamasıydı.
Milli Görüş’ün sok iki partisi Refah ve Fazilet bu dönemde bir yandan sistemle mücadele ederken bir yandan da sonuçta ortadan ikiye bölünmeye varan bir iç çatışma da yaşadılar.
Ve Fazilet Partisi’nin kapatılması, bu çatışmanın tarihi bir bölünmeyle sonuçlanmasının yolunu açtı. Bir yanda hareketin doğal lideri Erbakan, diğer yanda aynı hareketin içinden çıkan en parlak politik portre olan Erdoğan…
Bir yandan geleneği “hilal”i, diğer yanda yenilenme talebinin “ampul”u…
Fazilet’in kuruluşundan kapanışına kadar yaşanan çalkantılı dönem, “İslamcı”, “gelenekçi” ve “maneviyatçı” siyasetin “muhafazakar” ve “liberal” unsurlarla aşılanma deneyini de içeriyordu. Bu deneyin kaçınılmaz bir sonucu olarak da sancılı iki doğum aynı anda yaşandı: Saadet ve AK Parti.
İşte bu noktada bu hareketi değil, Türk siyasetini doğrudan ilgilendirecek bir çok soru ortaya çıkıyor…
30 yılı aşan dava arkadaşlıkları bir gecede nasıl noktalandı?
Erdoğan ve Gül ile Erbakan Hoca arasındaki ipler nasıl ve nerede koptu?
Milli Görüş’ün temel isimleri parti içi muhalefet konusunda nasıl yanıldılar?
Yola tek parti olarak devam etmek mümkün müydü?
Siyasi yasaklar Milli Görüş hareketini nasıl dizayn etti?
28 Şubat sürecini yakından izleyen Mustafa Karaalioğlu, Refah Partisi’nden Fazilet Partisi’ne, Saadet Partisi’nden AK Parti’ye kadar yaşanan süreci analiz ediyor. Karaalioğlu’nun arka-plana ilişkin verdiği bilgiler belgesel niteliği taşıyor.
Hilal ve Ampul, İslamcı hareketin hareketin siyaset yapma şansının analiz edilmesi kadar, derin siyaset krizi yaşayan Türkiye’nin ilginç koordinatlarını da masaya yatırıyor.
Melih Bayram Dede, Dergibi, 15 Ekim 2001.