Sektör uzmanları içerik paylaşım sitesi FriendFeed’i satın alan Facebook’un Google ile rekabette önemli bir koz yakaladığını söylüyor.
Sektörde pekçok kişi, gerçek zamanlı arama motoru nedeniyle çok övülen FriendFeed’in Google ya da Twitter tarafından satın alınmasını bekliyordu.
Gerçek zamanlı arama, kullanıcılara herhangi bir konu başlığında o anda olup bitenleri tarama imkanı sağlıyor.
Sektörün saygın teknoloji blogcularından biri olarak gösterilen Robert Scoble “Facebook gerçek paranın, gerçek zamanlı aramada olduğunun farkında. Google dikkatli olsun.” dedi.
BBC‘ye mülakat veren Scoble, “Google normal aramanın kralı. FriendFeed ise gerçek zamanlı aramanın kralı. Bu durum da bu alanda gelecekte görülecek mücadeleyi daha da ilginç kılıyor.” dedi.
Mayıs ayında Google’ın kurucusu Larry Page, dünya genelinde 45 milyon kullanıcısı bulunan Twitter benzeri diğer hizmetler konusunda geride kaldıklarını kabul etmişti.
Page, “İnsanlar gerçek zamanlı şeyler yapmak istiyor. Ve onlar da (Twitter) güzel bir iş çıkardı. Saniye bazlı işleyen bu gibi konularda biz görece zayıf kaldık.” dedi.
Silikon Vadisi’nde pek çok kişi bu son anlaşmanın ‘oyunun gidişatını değiştirdiğini’ düşünüyor. Sosyal medya konulu haber blogu Mashable’ın genel yayın yönetmen yardımcısı Ben Parr, “Facebook, Twitter’ı alamadı, bu (FriendFeed) ise en iyi ikinci seçenekleriydi.” dedi
BBC’ye bir mülakat veren Parr şunları söyledi:
“FriendFeed, kullanıcıların çevrimiçi olarak yaptıkları herşeyi gerçek zamanlı olarak bir araya getirebilmelerine olanak tanıyan güçlü ve zeki bir teknolojiyi kullanmasıyla tanınıyor.”
“Bu kazanım sayesinde Facebook, sadece Twitter değil, Google’a da bir tehdit oluşturacak. Bu durum bu iki şirket açısından bir uyarı atışıdır.”
Scoble, FriendFeed’in gerçek zamanlı arama işlevinin, bu işe yeni başlayan Twitter’a kıyasla 18 ay geriye uzandığını da söyledi.
Silikon Vadisi yorumcuları FriendFeed’in, uzun süredir Facebook’un yeni pek çok özelliğine ilham verdiğini düşünüyordu.
Facebook’un “ilham aldığı” bu özellikler arasında kullanıcıların Youtube ve Flickr gibi farklı sitelerdeki etkinliklerini FriendFeed’e aktarabilmeleri ve diğer kullanıcıların da bu çevrimiçi faaliyetler hakkında yorum yapmaları veya bunları “beğenmelerine” imkan sağlaması da yer alıyor.
46 bin abone ile FriendFeed’in en popüler kullanıcılarından biri olan Scoble, “FriendFeed zaten bir süredir fiilen Facebook’un AR-GE (araştırma ve geliştirme) departmanı gibi çalışmaktaydı” dedi.
Scoble ayrıca “(FriendFeed’dekiler) En iyi sosyalleşme teknolojisine sahipler ve Facebook da yeni özelliklerini test etmek için burayı kullanmaya devam etmeli, daha sonra da bunları Facebook sitesine dahil etmelidir.” dedi.
İki şirket son iki yıldır aralıklarla görüşse de, çıkan bu satın alma anlaşması Silikon Vadisi’nde pek çoklarınca sürpriz olarak nitelendi.
FriendFeed’in kurucularından Bret Taylor, “Bu son dakikada varılan bir anlaşma oldu.” dedi.
Sektör gözlemcileri kurucuları da bir süre kendilerinde çalışmış olan FriendFeed için Google’ın bir teklif vermesini bekliyordu.
Bret Taylor, satın alma anlaşmasını, Facebook’ta kullanıcıların bir başka kullanıcıyı kendi ağlarına dahil ettiğinde kullanılan deyime atıfta bulunarak, “FriendFeed, Facebook’un arkadaşlık teklifini kabul etti” sözüyle açıkladı.
Taylor kendi kişisel blogunda da bu konuyu şu şekilde ele aldı:
“Annemin bana açıklamış olduğu şekliyle, iki şirket birbirini çok sevdiğinde, yapısal bir yatırım vasıtası oluştururlar.”
“Şirketlerimiz ortak bir vizyonu paylaşıyor. Şimdi FriendFeed’de geliştirdiğimiz yeniliklerin pek çoğunu, Facebook’un dünya genelindeki 250 milyon kullanıcısına sunma fırsatımız olacak.”
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de FriendFeed hakkında iltifat dolu sözler sarfetti.
“FriendFeed’i ilk denediğim zamandan beri, insanların bilgi paylaşabilmesi için bu kadar basit ve şık bir hizmet üreten bu ekibe hayranım.”
“Bu durum da gösteriyor ki, Facebook’u en iyi mühendislerin bir araya gelip çok sayıda insanın hemen kullanabileceği işler geliştirecekleri bir yer yapma kültürümüz devam ediyor.”
Anlaşma gereği FriendFeed çalışanları Facebook ekibine katılacaklar. FriendFeed’in dört kurucusu da Facebook’un mühendislik ve ürün geliştirme ekiplerinde üst düzey görevler üstlenecekler.
FriendFeed sitesi şu an için mevcut haliyle hizmet vermeye devam edecek.
Silikon Vadisi hakkındaki haber sitesi Tech Crunch’tan MG Siegler “Sonuçta, şöyle ya da böyle FriendFeed’in şu anki haliyle devam etmesi zor olacaktır.” dedi.
Siegler, “Facebook, FriendFeedcilerin çok fazla zamanını almaya başlayacak ve işler gevşeyecektir. Bunun yanında İnternet sektöründe işler belli olmaz. Verilen her yeni hizmet büyümeyebilir. Çünkü bunların hepsini kullanmaya yetecek zamanı olan, yeterli sayıda kullanıcı bulunmuyor.” dedi.
FRIENDFEED NE İŞE YARIYOR
- Friendfeed, kullanıcıların sosyal medyada ve Facebook ya da Flickr gibi sosyal paylaşım sitelerinde yer alan çok sayıda farklı hesabını bir araya getiriyor
- Bu sitelere kullanıcılar ya da arkadaşlarınca yollanan güncellemeler FriendFeed’e de yansıyor
- Sohbet sistemine dayalı bir tasarımla FriendFeed kullanıcıları herhangi bir güncelleme hakkında bir ‘konuşma’ başlatabiliyor
- Arkadaşlarca oluşturulan bu güncellemeler çeşitli internet sayfalarına gömülebiliyor ya da Twitter benzeri hizmetlere yansıtılabiliyor
- FriendFeed aralarında Delicious, Reddit, LinkedIn ve NetVibes’ın da yer aldığı yaklaşık 60 ayrı site ile çalışıyor
Yeni Toyota C-HR Hybrid otomobil hakkında bilmeniz gerekenler
Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!