Shadow

Facebook’tan sonra Apple da ‘İntifada’ya izin vermedi

Daha önce Facebook’un İsrail yönetiminin baskısıyla sayfasını kapattığı “Üçüncü İntifada”nın bu kez Apple App Store’daki uygulaması kapatıldı. Yine talep İsrail yönetiminden geldi ve uygulamanın şiddet çağrısı yapması gerekçe gösterildi.

‘Üçüncü İntifada’ adlı uygulamayla Filistinliler İsrail işgaline karşı protestoların yer ve zamanlarıyla ilgili bilgi alabiliyorlardı. Ancak uygulamanın Filistinliler tarafından bu amaçla kullanılması İsrail yönetimini rahatsız etti.

BBC’nin haberine göre, İsrailli bakan Yuli Edelstein, Apple’ın kurucusu Steve Jobs’a bir mektup göndererek uygulamanın İsrail karşıtı olduğunu ve insanları şiddete teşvik ettiğini savundu.

Apple bunun üzerine Dubai merkezli bir şirket tarafından geliştirilen uygulamayı Apple Store’dan kaldırdı. Geçen sene de Facebook’ta 350 bin üyeye ulaşan ve yeni bir başkaldırı çağrısı yapan sayfa İsrail’in tepkisini çekmişti. Edelstein Apple uygulamasını da Facebook sayfasını oluşturanların hazırladığını savundu.

‘İntifada’ başkaldırı anlamına geliyor. Filistin halkı, İsrail işgaline karşı birinci intifadayı 1987’de, ikincisini ise 2000’de başlatmıştı. Arap isyanlarıyla aynı döneme gelen “Üçüncü İntifada’ ise Filistin halkının İsrail işgalinden kurtulmasına yönelik bir çağrıyı temsil ediyordu.

Ancak önce Facebok, sonra da Apple, Arap isyanlarının desteklendiği şu kritik dönemde, aynı özgürlüğü Filistinliler’e tanımadı. Daha önce de yazdığım gibi, sadece batılı ülkelerin çıkarlarına hizmet edecek ayaklanmalar yapabilir ve batıdan sadece bu koşulda destek görebilirsiniz.

Yazıyı Oylayın
İlginizi çekebilir:  Modeminizin enerjisi kesilmesin: TUNÇMATİK Nano UPS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir