Shadow

Facebook komşularımızla ilişkimizi geliştirmek istiyor

Facebook

MELİH BAYRAM DEDE

Geçtiğimiz ay, yaş ortalaması giderek yükselen Facebook’un, Kampüs uygulamasıyla üniversite gençliğini tekrar kazanmayı amaçladığını ve ABD’deki 30 üniversitede bu uygulamayı test ettiğini yazmıştım.

Facebook, kullanıcı kitlesini elde tutmak için yine boş durmuyor. Bu kez kullanıcıların komşularıyla ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan Neighborhoods uygulaması gündemde. Facebook, Neighborhoods uygulamasını şimdilik Kanada’da test ediyor.

Nextdoor adlı bir ağın kopyası

Facebook Neighborhoods, birbirlerine yakın konumda ikâmet eden kullanıcıların bir araya gelmeleri ve sosyalleşmeleri temeline dayanıyor. Hâlihazırda Nextdoor adlı mahalleler için geliştirilmiş bir sosyal ağ mevcut. Anlaşılan o ki Facebook, mahalle sosyal ağı konusunda da sahayı kimseye bırakmaya niyetli değil.

Yeni uygulamayla ilgili ilk sızıntının Twitter’da ortaya çıkmasının ardından Facebook sözcüsü, bu gelişmeyi doğruladı ve Kanada’nın Calgary şehrinde kısıtlı bir kullanıcı kitlesiyle test yaptıklarını kabul etti.

Facebook sözcüsü doğruladı

Yerel topluluklarla iletişim kurmak için Facebook’un artık daha fazla kullanıldığını belirten sözcü, Neighborhoods uygulamasının insanların komşularıyla bağlantı kurmaları için geliştirildiğini ifade etti.

Facebook Neighborhoods uygulaması lokasyon tabanlı olarak kullanıcıların bulundukları semtteki kişilerle kolayca iletişime geçebileceği özellikler sunuyor. Bu kullanıcılar birbirleriyle arkadaş olmasalar dahi aynı semtte ikâmet ediyorlarsa profillerini paylaşarak sosyalleşebiliyor.

Gizlilik ayarlarına dikkat

Kullanıcılar Facebook Neighborhoods üzerinde çevrelerindeki kişilerin gönderilerini, gruplarını ve paylaştığı tüm içeriği görebiliyor. Paylaşımlarını çevredekilerin görüntülemesine başlangıçta izin veren kullanıcılar, dilerlerse daha sonra bu izni iptal edebiliyor.

Mahallelerde sosyalleşmeyi tetiklemeyi hedefleyen Facebook Neighborhoods uygulaması, aynı mekânları paylaşan insanların daha fazla iletişim içinde olması için gerekli tüm teknolojik altyapıyı sunuyor.

Amaç daha fazla reklâm

Kullanıcıların aynı mahalleyi paylaştıkları insanlarla, Facebook’ta arkadaş olmasalar dahi iletişime geçebilecek olması, gizlilik ve güvenlik sorunlarını da gündeme getiriyor. Bu nedenle uygulamaya girişte kullanıcılar uyarılıyor.

İlginizi çekebilir:  Social News Turkey, nokta!

Facebook Neighborhoods kullanıcıları isterlerse gizlilik seçeneklerini değiştirebiliyor. Aynı mahalledeki farklı gruplar arasında geçiş yapmak, istediği gruplardan ayrılmak gibi seçenekler de kullanıcılara sunuluyor.

Aylık 2 milyara yakın aktif kullanıcısı bulunan Facebook’un küçük coğrafi alanlara odaklanması ve bu alanlardaki kullanıcıları daha yakın analiz etmesinin altında, bu kitlelere özel reklâmlar satmak için veri toplama hedefi bulunuyor.

Nextdoor 127 bin mahallede

Facebook, ürün ve iş modeli kopyalama konusunda sabıkalı bir şirket. Facebook Neighborhoods uygulamasının model aldığı Nextdoor şirketi bugün ABD’nin mahallelerinin dörtte birine ve dünya çapında toplamda 268.000 kullanıcıya hizmet veriyor.

Nextdoor’da 127.000 mahalle kayıtlı ve bu mahallelerin kullanıcı kitlesi, Facebook’tan değil de bu ağ üzerinde sosyalleşmeyi tercih ediyor. Facebook’un Neighborhoods uygulamasıyla Nextdoor’un kitlesini kazanmak olduğu da açık.

Halka arz hedefliyor

San Francisco merkezli Nextdoor, 2008 yılında kurulan ve yaklaşık 470 milyon dolarlık finansman sağlayan bir şirket. Nextdoor, şu günlerde halka arz seçeneklerini değerlendirmekle meşgul.

4 milyar ila 5 milyar dolar arasında bir değerleme ile bir halka arz planlayan Nextdoor, zaman zaman farklı şikâyetlerle de gündeme geliyor. Mahalle sakinlerinin sosyalleşmenin yanında komşularını polise ihbar etmek için de ağı kullanıyor olması tartışma yaratıyor.

Rahatsız edici sonuçlar

Kullanıcıların mahalle bazında sosyalleşmesi sonucu ortaya çıkan bir diğer rahatsız edici sonuç ise ırkçı yaklaşımlar. Mahallesinde ikâmet edenlerle ilgili profil bilgilerine kadar inebilen insanların ırkçı tacizler yapıyor olması geçmişte Nextdoor’u zor durumda bırakmıştı.

Nextdoo’un karşılaştığı bu sorunlar, Facebook’un Neighborhoods uygulamasını dünya genelinde kullanıma açtıktan sonra yaşayacağı krizler hakkında bize ipucu veriyor. Uygulama genele açılırsa üzerinde daha çok konuşma ve yazma fırsatı bulacağız.

Bazı kurumlar çökerken bazıları neden dönüşür? | Kitap: Yıkıcı Zihniyet – Charlene Li

YouTube: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

Yeni videolardan haberdar olmak için Telegram kanalıma da abone olabilirsiniz: https://t.me/melihbayramdede

Sosyal medyada lütfen beni takip edin:

Instagram: https://www.instagram.com/melihbayramdede
Tiktok: https://www.tiktok.com/@melihbayramdede
Twitter: https://twitter.com/melihbayramdede
Facebook: https://www.facebook.com/melihbayramdede
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/melihbayramdede

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir